- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Se schimbă certificatele de naştere, căsătorie şi deces. Ce modificări se aduc şi care este termenul limită

25 Jan, 23:40 • Russo George
Certificatele de naştere, căsătorie şi deces vor fi schimbate, se arată într-un document al Ministerului de Interne. Nu este vorba doar de schimbarea certificatelor de naştere, de căsătorie şi de deces emise începând din anul curent ci și de cele mai vechi.
Se schimbă certificatele de naştere, căsătorie şi deces. Ce modificări se aduc şi care este termenul limită

Digitalizarea reprezintă un subiect amplu discutat și există multe beneficii ale acestei schimbări  precum eficiență sporită, colaborare ușoară cu autoritățile, accesibilitate și altele. Potrivit informațiilor comunicate de autorități, cărțile de identitate urmează să fie emise în format electronic începând din anul 2024. Ele nu vor fi singurele care vor suferi modificări. Certificatele emise la naștere, căsătorie, divorț sau deces vor fi digitalizate, de asemenea.

Astfel, cetățenii români vor putea intra mai repede în posesia documentelor specifice nașterii, căsătoriei sau decesului, prin implementarea unui nou sistem, anume SIIEASC (Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă).

Proiectul prin care se are în vedere implementarea sistemului SIIEASC este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Termenul limită pentru implementarea lui este 24 septembrie 2024, potrivit Pandurul.ro.

Citeşte şi: Tânărul care a reinventat piața tradițională din România! Andrei Severin încurajează mersul fizic în magazine, în locul cumpărăturilor online

Prin implementarea SIIEASC (Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă), se urmăresc mai multe obiective, unul dintre ele fiind reducerea timpului necesar procesării informațiilor de stare civilă și a cheltuielilor de stocare pentru naștere, căsătorie, divorț și deces.

Creșterea gradului de interoperabilitate a sistemelor centrale și locale care prelucrează informații de stare civilă specifice serviciilor corelate cu cele 4 evenimente de viață primare și eliminarea redundanțelor informaționale sunt alte două motive pentru implementarea sistemului.

Potrivit obiectivelor proiectului, digitalizarea va avea loc pentru documentele de stare civilă emise în ultimii 100 de ani, după cum arată un document al Ministerului de Interne.

Citeşte şi: Ia românească, o adevărată inspirație pentru casele de modă din străinătate. Nume mari de peste hotare s-au lăsat fermecate de portul tradițional românesc