- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Tu știi din ce generație faci parte? În funcție de anul în care te-ai născut, află dacă ești „X”, „millennial”, „Z” sau „alpha”

30 Oct, 20:16 • stefan.vlad
Tu știi din ce generație faci parte? X, Y, Z nu sunt simple litere ale alfabetului. Ele reprezintă anumite generații de oameni, în funcție de anul în care s-au născut. Multă lume nu știe exact din ce generație face parte, din „X”, „millennial”, „Z” sau „alpha”.
Tu știi din ce generație faci parte? În funcție de anul în care te-ai născut, află dacă ești „X”, „millennial”, „Z” sau „alpha”

Tu știi din ce generație faci parte? Ei bine, anul în care te-ai născut te ajută să afli unde te situezi din cele patru categorii:

  • Generația X – este generația celor născuți între anii 1965 și 1979
  • Generația Y („millennial”) – este generația celor născuți între anii 1980 și 1994
  • Generația Z – este generația celor născuți între anii 1995 până în 2009.
  • Generația „alpha” – este generația celor născuți între anii 2010 și 2025

Citește și: Cele mai căutate domenii de generația Z: peste 60% dintre tineri vor să studieze business

Tu știi din ce generație faci parte?

Generația X

Despre ei se afirmă că sunt generația „pierdută”, expusă divorțurilor și grădinițelor cu program prelungit, copii care nu au avut relații prea sănătoase cu părinții lor. Generația cu cea mai scăzută prezență la vot a devenit cea mai pasivă în relație cu evenimentele curente, scrie Claudia Tocilă, pe blogul ei.

Generația X are cei mai mulți intelectuali dintre cele anterioare, iar aceasta a dus la formarea familiilor cu mai multă responsabilitate, cu atenție la relațiile cu soțul/soția, astfel încât copiii să nu repete propriile lor experiențe dureroase, dar și la planificare financiară mai bună.

În România, generația este mai bine cunoscută ca „decreței”.

Generația Y sau Millennials

Sunt persoane orientate spre tehnologie, imuni la majoritatea tehninicilor de marketing și vânzări pentru că au fost expuși de mici la ele și au evoluat odată cu ele, dintre cele mai educate generații, cu încredere de sine sporită, orientați către obiective, creativi. Sunt o provocare pentru marketeri și cel mai dorit segment al populației. Sunt mai uniți ca generație și mai dispuși să își facă vocea auzită, participând frecvent la proteste și la vot.

Generația Z

Încă nu se știu suficient de multe despre această generație, ci mai mult despre faptul că sunt expuși la un nivel ridicat de tehnologie. Adolescenții Generației Z cresc într-un mediu divers, puternic tehnologizat și vor fi mult mai flexibili chiar și decât Generația Y, fiind primii care s-au născut în mediul digitalizat și au copilărit online.

Sunt activi și Sparks & Honey spune că 60% dintre ei vor să schimbe lumea în comparație cu ”doar” 39% dintre Millenials, mai scrie Claudia Tocilă.

Generația Alpha

Această generație va fi cea mai educată din istorie, încep școala mai devreme, termină târziu, provine din familii cu stabilitate financiară mai mare, cu mai puțini frați/surori și cu o tendință spre materialism, dar nativi tehnologici.