- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ziua Copilului – 1 iunie 2023. Toți salariații trebuie să știe asta! Cine lucrează azi trebuie să primească compensații

01 Jun, 18:54 • Constantin Cristina
De 1 iunie, bugetarii au zi liberă, iar cei care lucrează astăzi, chiar dacă sunt în mediul privat sau la stat trebuie să beneficieze de compensații din partea angajatorilor.
Ziua Copilului - 1 iunie 2023. Toți salariații trebuie să știe asta! Cine lucrează azi trebuie să primească compensații

Ca în fiecare an, în prima zi a lunii iunie se sărbătorește Ziua Copilului. Și așa cum prevede legea, 1 iunie este liber de la stat, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Taxa de care vor scăpa românii de la 1 iunie 2023. Nu vor fi obligați să o mai achite pentru 3 luni

Ziua Copilului – 1 iunie 2023. Toți salariații trebuie să știe asta! Cine lucrează azi trebuie să primească compensații

Anul acesta este o excepție și atât bugetarii, cât și cei care lucrează în mediul privat au liber, plus 2 iunie, care pică vineri, deoarece se va face punte cu weekend-ul, iar luni este prima zi de Rusalii, 5 iunie, inclusiv a doua zi.

Așadar, toți beneficiază de aceste zile libere, de minivacanța de 5 zile, însă cine este nevoit să lucreze în liberele legale, angajatorii trebuie să-i recompenseze.

În Codul muncii este prevăzut faptul că, salariații au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, anumite categorii de angajați trebuie să se prezinte la muncă și de Ziua Copilului, care intră, de câțiva ani, în categoria liberelor legale.

1 iunie, zi liberă
1 iunie, zi liberă

În această categorie se află persoanele care lucrează în unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Bineînțeles că există o soluție și pentru aceste persoane, și anume Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu respectă aceste reguli riscă să primească amenzi de până la 10.000 de lei.

Alte articole: Lucrezi în minivacanța de 1 iunie și Rusalii? Iată ce beneficii primești