- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bani de la stat pentru românii din Diaspora dacă revin în țară – proiect

16 Apr, 15:52 • Andrei Alina
Românii din Diaspora care aleg să se întoarcă înapoi în ţară după ce au fost concediați din motive neimputabile lor ar putea primi un ajutor financiar din partea statului dacă se angajează în România, potrivit unui proiect de lege citat de Economica.net.
Bani de la stat pentru românii din Diaspora dacă revin în țară - proiect

Bani de la stat pentru românii din Diaspora dacă revin în țară. Un proiect de lege inițiat de Ludovic Orban, Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, dar şi alţi parlamentari prevede stimularea revenirii în ţară a românilor din diaspora care au fost concediaţi din motive neimputabile lor de către angajatori din străinătate, scrie Economica.net.

Citește și: Ce se va întâmpla cu românii care au lucrat în Diaspora, după recalcularea pensiilor. Daniel Baciu vine cu explicații

Mai exact, proiectul prevede că în primul an de contract de muncă, statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost concediaţi din motive neimputabile lor şi care revin şi se angajează în mediul privat, în România. Suma maximă pe care statul ar urma să o acopere din salariul lunar al fiecărui român revenit în ţară e de 3.000 de lei, în primul an de contract de muncă.

În al doilea an de contract de muncă, statul ar urma să acopere 25% din salariul românilor care s-au întors din străinătate. Suma maximă acoperită de stat din salariul lunar al fiecărui român întorc în ţară va fi de 2.000 de lei, conform proiectului de lege.

Citește și: Românii din diaspora vor avea acces online la servicii consulare. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Impactul financiar este de aproximativ 108 milioane lei în primul an de aplicare a acestor măsuri, respectiv 72 milioane lei în al doilea an de implementare pentru un număr de 3.000 de români care ar reveni în ţară, estimează parlamentarii care au scris proiectul de lege.

Proiectul a fost înregistrat la Senat la 6 martie. La 15 aprilie proiectul a fost prezentat în Biroul permanent al Senatului şi a fost trimis pentru raport la Comisia pentru muncă. Camera Deputaţilor e for decizional în acest caz.