- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se va întâmpla cu românii care au lucrat în Diaspora, după recalcularea pensiilor. Daniel Baciu vine cu explicații

10 Apr, 14:48 • Fundeanu Madalina
Pensiile românilor care au lucrat în Diaspora, după recalculare. Daniel Baciu spune câți bani vor primi aceștia.
Ce se va întâmpla cu românii care au lucrat în Diaspora, după recalcularea pensiilor. Daniel Baciu vine cu explicații

În ciuda faptului că majoritatea românilor așteaptă cu mare nerăbdare recalcularea pensiilor, cei din Diaspora sunt neliniștiți deoarece nu știu ce se va întâmpla cu ei după implementarea noii legi, potrivit Antena 3 CNN.

În România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Există însă și o excepție. Este vorba despre românii pensionați pe caz de boală, potrivit șefului CNPP.

„Pentru pensionarii din sistemul public, trebuie să se realizeze minimum 15 ani vechime pentru a putea obține o pensie din sistemul public de pensii.

Excepție fac doar pensionarii de invaliditate, deoarece boala nu te întreabă câți ani ai lucrat, și acolo avem excepții unde sunt sub 15 ani. Dar și pensiile de invaliditate se calculează tot pe contributivitate”, a explicat Daniel Baciu.

Din nefericire pentru persoanele care nu au stagiul complet de cotizare, veniturile lor nu vor crește de la 1 septembrie 2024. Însă aceștia vor beneficia de o majorare de la 1 ianuarie 2025.

„Pentru un stagiu contributiv de 18 ani, de exemplu, nu se beneficiază de niciun punct de stabilitate, dar se beneficiază doar de indexările anuale care au loc cu valoarea punctului de pensie.

Noi am anticipat la 1 ianuarie 2025, numai rata inflației a fost de 10,2%, astfel încât ar trebui să crească valoarea punctului de pensie cu cel puțin 10,2 % începând cu 1 ianuarie”, a mai spus șeful CNPP la Realitatea PLUS.

Citește și: Câte mii de euro pe lună costă o școală privată în România, în 2024. Părinții au început să-și mute copiii la stat

pensii
pensii

Pensiile românilor care au lucrat în Diaspora

În ceea ce îi privește pe românii care au muncit în Diaspora, aceștia nu au motive de îngrijorare, dacă au lucrat în condiții legale. Acest lucru se datorează faptului că stagiul de cotizare din România se cumulează cu cel din țara în care au lucrat.

„Cu siguranță perioada pe care a lucrat-o în altă țară se cumulează cu perioada lucrată în România.

Este vorba despre principiul pensiei comunitare, rezultând o decizie de pensionare care cumulează cele două perioade contributive, din România și din țara respectivă.

Dar vreau să subliniez că fiecare țară are propriul sistem de pensii, iar pentru perioada contributivă respectivă el se supune legislației de acolo și va primi o pensie proporțională cu vechimea, cu formula de calcul din țară respectivă. Noi vom achita pensia pentru anii contributivi din România.

Vă dau un exemplu simplu. Dacă a realizat 15 ani în România și încă 10 ani în Italia, pe decizia de pensionare va scrie 25 de ani, dar fiecare țară va plăti pensia pe contributivitatea pentru anii lucrați în fiecare țară. România va plăti pentru cei 15 ani pensie, iar Italia pentru cei 10 ani.

Puncte de stabilitate va primi doar pentru perioada de stagiu de cotizare realizată în România”, a concluzionat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Vezi și: Au început negocierile privind bugetul UE pentru 2025. Victor Negrescu: „Ne asigurăm că banii europeni ajung acolo unde este nevoie”