- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

BNR: ce se va întâmpla cu rata dobânzii de referință. Cât de mult se va deprecia leul în 2023 și 2024 în raport cu euro

04 Apr, 09:22 • Stefan Simion
Marți, 4 aprilie, Banca Națională a României (BNR) are programată o nouă ședință, pentru a stabili politica monetară, în contextul îngrijorăriii cu privire la confirmarea recesiunii. Cele mai multe opinii ale economiștilor cred că Mugur Isărescu nu va majora rata dobânzii de referință. 
BNR: ce se va întâmpla cu rata dobânzii de referință. Cât de mult se va deprecia leul în 2023 și 2024 în raport cu euro

BNR va „îngheța” ratele de politică monetară în ședința programată astăzi, cel mai probabil, la nivelul de 7% stabilit încă de la ședința din luna ianuarie 2023.

În februarie 2023, inflația a urcat la 15,5% pe an, după ce în ianuarie coborâse la 15,1%, de la 16,4%. Totuși, prognozele BNR anticipează o scădere consistentă a ratei anuale începând din luna aprilie 2023.

Rata de 7% ar putea rămâne fixă de-a lungul anului curent, scrie Profit.ro.

Dobânzile au ajuns la 5,5 puncte procentuale, de la minimul istoric, de 1,5% atins în timpul crizei COVID.

„Managementul lichidității, instrumentul preferat al BNR, este probabil să fie folosit active în următoarele trimestre, în funcție de evoluția EUR/RON și de nivelul inflației.

Astfel, dobânzile de piață interbancară la lei ar trebui să fie tranzacționate în intervalul facilităților permanente de 6-8% pe parcursul lui 2023”, a transmis Ciprian Dascălu, economist șef al unei bănci din România.

 

Ce se va întâmpla cu leul, în raport cu euro

 

O altă bancă din țara noastră se așteaptă ca inflația să reajungă la sub 10% din august-septembrie. Astfel, s-ar putea ajunge la 7,4% la final de an, deci puțin peste nivelul de 7%, prognozat de BNR.

În cazul leului, lucrurile nu stau tocmai bine. Leul a fost singura monedă care nu s-a apreciat față de euro săptămâna trecută.

Economistul Ciprian Dascălu se așteaptă la o depreciere medie anuală de 2-3% a leului în anul 2023.

O altă instituție bancară se așteaptă la un curs de 5,04 lei/euro la finalul de 2023 și de 5,14 lei/euro la finalul lui 2024.

Între timp, deși prețurile din energie au scăzut, produsele alimentare continuă să fie foarte mari. Alimentele de bază sunt mai scumpe cu 50% față de acum un an și jumătate. Unele lactate, fructe, legume, produse de panificație și din carne sunt mai scumpe chiar cu peste 100%.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult