- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Maib, cea mai mare bancă din R. Moldova își amână listarea la Bursa de Valori București. De ce amână moldovenii acest pas?

16 Feb, 11:48 • Adrian Popovici
Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, își amână planurile de a se lista la Bursa de Valori București (BVB). Această situația se datorează unor probleme care țin de cadrul legal de peste Prut și după cum arată banca într-un comunicat de presă transmis joi, ar împiedica realizarea acestui pas.
Maib, cea mai mare bancă din R. Moldova își amână listarea la Bursa de Valori București.  De ce amână moldovenii acest pas?

Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, își amână planurile de a se lista la Bursa de Valori București (BVB). După cum transmite Economedia, această situația se datorează unor probleme care țin de cadrul legal de peste Prut și după cum arată banca într-un comunicat de presă transmis joi, ar împiedica realizarea acestui pas.

Cu toate acestea, banca afirmă că își menține angajamentul față de obiectivul său strategic de a se lista pe o bursă internațională. „Maib și-a suspendat activitatea privind listarea în așteptarea clarificării modificărilor legislative. Momentul în care vor avea loc aceste schimbări este incert. Banca continuă să colaboreze cu toate părțile interesate relevante pentru a asigura stabilitatea sistemului bancar”, se menționează în comunicatul emis de către bancă.

Maib, cea mai mare bancă din R. Moldova își amână listarea la Bursa de Valori București.
Maib, cea mai mare bancă din R. Moldova își amână listarea la Bursa de Valori București.

Citește și: Hidroelectrica a dat lovitura la Bursa. Oferta de listare a producătorului de energie electrică a adunat ordine de 2 miliarde de lei

Ce rezultate a obținut Maib anul precedent?

La finalul anului 2023, Maib a înregistrat un profit net de 1,25 miliarde MDL, ceea ce echivalează cu aproximativ 63,6 milioane de euro (ținând cont de cursul de schimb mediu din 2023, de 19,6431 MDL/EUR), marcând astfel o creștere de 10% în comparație cu anul anterior. În același timp, activele totale ale băncii au atins suma de 52,3 miliarde MDL, sau aproximativ 2,7 miliarde de euro, reflectând o expansiune semnificativă de 21% în raport cu anul precedent.

Sectorul creditării cu amănuntul a cunoscut o redresare remarcabilă, în special în a doua jumătate a anului, înregistrând o creștere considerabilă a portofoliului de credite cu amănuntul, care a ajuns la 8,5 miliarde MDL, evidențiind o creștere de 16% în comparație cu perioada anterioară. De asemenea, numărul de utilizatori maibank a înregistrat o creștere semnificativă, depășind 591 de mii, ceea ce reprezintă o expansiune notabilă de 37% față de anul precedent. Aceste performanțe financiare robuste indică nu doar soliditatea și creșterea continuă a băncii, ci și încrederea și preferința sporită a clienților pentru serviciile și produsele oferite de Maib.

Maib, cea mai mare bancă din R. Moldova își amână listarea la Bursa de Valori București.
Maib, cea mai mare bancă din R. Moldova își amână listarea la Bursa de Valori București.

La finele anului 2023, Maib se poziționează ca fiind cea mai mare instituție bancară din Republica Moldova, având o pondere semnificativă de 34,3% în ceea ce privește depozitele și de 37,4% în cazul creditelor în întregul sistem bancar al țării. Cu o importanță sistemică clară, banca deserveste aproape o treime din populația Moldovei.

Începând cu anul 2018, cel mai mare acționar al Maib este HEIM, un consorțiu compus din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de top în gestionarea activelor din țările baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat cu accent pe piețele emergente din Europa. Acest parteneriat solid consolidează poziția Maib pe piața financiară și subliniază angajamentul său față de dezvoltarea durabilă și prosperitatea Republicii Moldova.

Te-ar putea interesa și: Companiile româneşti pot beneficia de fonduri europene de până la 300.000 de euro pentru listarea pe piaţa de capital. Creşteri de 60% faţă de anul trecut