- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Prunea \”arunca prosopul\”: Istoria unui fost campion la box, nevoit sa se retraga din ringul bursei

15 Apr, 00:01 • razvan.codorean
La 64 de ani, Petru Prunea, unul dintre artizanii pietei de capital autohtone, paraseste ringul bursei, retragandu-se la catedra universitara. Story-ul sau este demn de un scenariu de film, cu o ascensiune fulminanta, si un KO receptionat de la CNVM intr-un scandal fara precedent pentru piata de capital. Se va intoarce?
Prunea \arunca prosopul\: Istoria unui fost campion la box, nevoit sa se retraga din ringul bursei

Omul de afaceri Petru Prunea a primit marti interdictia de la activa 5 ani in piata de capital. Hotararea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) a venit pe fondul unui scandal de proportii, declansat in urma descoperirii unei fraude la una dintre sucursalele societatii de brokeraj Broker Cluj, firma pe care Prunea a condus-o timp de peste 15 ani. Ancheta in acest caz a relevat aproape 40 de nereguli in functionarea firmei, iar Prunea, in calitate de director general si alti doi angajati ai Broker Cluj, au fost exclusi din piata de capital si amendati.

Deciziile, fara precedent in istoria recenta a pietei de capital autohtone, l-au trimis pe fostul campion national la box, Petru Prunea, in afara ringului bursier.

[quote=Petru Prunea, director general Broker Cluj]Ma voi retrage la catedra. Nu mai merita sa lupt cu morile de vant[/quote]
„Am incercat sa ma apar, dar meciul era pierdut din start. Arbitrii (CNVM-n.r.) au decis ca trebuie sa pierd, iar decizia asta nu a fost luata acum, e stabilita de acum 2-3 ani, de cand am inceput sa deranjez”, declara Petru Prunea, pentru DailyBusiness.ro, fara a mentiona cine sunt cei pe care i-a deranjat.

Boxeurul-filozof a dat peste cap Bursa de Valori Bucuresti

Petru Prunea este un personaj aparte. In spatele imaginii blajine, dincolo de figura clasica a profesorului universitar clujean, se ascunde o viata tumultuoasa, greu de introdus in tipare.

A avut o adolescenta marcata de pasiunea pentru box, perioada in care a ajuns campion national (1962, la 17 ani) si a facut parte din lotul olimpic, in 1968 ajungand pana in semifinalele Campionatului Republican. Dupa 10 ani de lupte grele in ring, s-a dedicat studiului, absolvind filozofia si economia. A urmat o cariera didactica in care a urcat rapid pana la nivelul de profesor universitar, economia castigand „batalia” cu teoria filozofica.

Studiul economiei i-a adus, de altfel, si succesul in cariera. Dupa ce, in paralel cu cariera universitara, a lucrat ca inspector de credite la Banca Nationala, in 1994 si-a luat inima-n dinti si a decis sa se lanseze in business, infiintand, impreuna cu cativa prieteni o agentie de brokeraj – SSIF Broker Cluj. Firma a inregistrat, in numai cativa ani, o ascensiune spectaculoasa, de la cei 35.000 de dolari investiti in 1994, firma ajungand, in 1997, sa valoreze, pe bursa, peste 150 de milioane de euro.

De la un mic sediu cu cateva birouri, in Cluj, Broker a ajuns sa aiba peste 32 de filiale, iar numarul actionarilor sa creasca la 12.000. In tot acesti ani, cotatia actiunilor Broker Cluj, singura firma de brokeraj listata la bursa (2005), a crescut spectaculos, multi dintre actionari, inclusiv Petru Prunea, devenind milionari in euro.

„Erau vremuri frumoase, in care piata de capital autohtona a inregistrat un avans considerabil. Am avut rate de profit de 190%, in 2007, valoarea companiei ajungand la 180 de milioane de euro”, declara Prunea.

Compania devenise una dintre cele mai de succes de la bursa, printre actionari aflandu-se zeci de firma importante din tara, iar la randul ei, Broker Cluj devenea un pilon important in Bursei de Valori Bucuresti, al Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare, actionar la Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare, Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu, Casa Romana de Compensare si Fondul de Compensare al Investitorilor.

„A venit apoi momentul in care am inteles ca am inceput sa deranjam”, spune Prunea, pentru DailyBusiness.ro. „De atunci, mi-au atras atentia multi oameni ca avem deja probleme si ca ni se pregateste ceva”.

[quote=Petru Prunea, director general Broker Cluj]Nu sunt o victima si nu vreau sa fiu privit asa, dar abia acum inteleg ca practic, totul era batut in cuie de atunci. Am crezut ca pot face fata cercurilor de interese[/quote]
2007 a fost, de altfel, si anul in care ascensiunea Broker Cluj a inceput sa se tempereze. Compania, la fel ca intreaga bursa, a fost afectata de criza financiara, de migratia investitorilor, cotatia actiunilor ajungand, in prezent, la 0,205 lei/actiune.

Astfel, de la 180 de milioane de euro, Broker Cluj a ajuns sa valoreze acum 14,3 mil. euro, dupa ce anul trecut ajunsese la 8,2 mil.euro. La 15 ani distanta de la infiintare, Petru Prunea crede ca zilele companiei Broker Cluj sunt numarate.

„Societatea nu cred ca mai poate sa isi revina, dupa ce a fost decapitata. A deranjat deja prea mult, incat s-a dorit disparitia ei. Noroc ca valorea actiunilor este destul de buna in prezent, ca actionarii nu vor fi pagubiti, indiferent ce o sa se intample”, a declarat Prunea care a precizat ca decizia privind soarta companiei, urmare a deciziilor CNVM, va fi luata de actionari.

Controversatul domn Prunea

La prima vedere, Prunea pare a fi o victima. El insusi spune ca a facut totul corect, iar concluziile anchetei Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sunt absurde si incorecte.

Exista insa multe voci care il contesta, inclusiv din randul actionarilor. I s-a reprosat, printre altele, ca a ignorat semnele recesiunii, venite din pietele internationale, ca nu a avut o strategie pentru vremuri de criza. Scandalul izbucnit la filiala din Deva, acolo unde sefa agentiei a fost acuzata ca ar fi fraudat o serie de clienti, a fost, in cele din urma, fitilul care a declansat scandalul.

Dupa ce CNVM a decis suspendarea temporara a autorizatiei de functionare a societatii, fapt ce a determinat prabusirea titlurilor BRK, in randul actionarilor au izbucnit tensiunile.

Prunea a contraatacat, lansand un program „anti-criza”. „Am decis sa pastram doar acele sucursale care isi pot acoperi singure cheltuielile din comisioane. Initial lua si centrala o parte din acesti bani, pentru acoperirea cheltuielilor proprii, dar acum le lasam lor toti banii”, explica, atunci, Prunea.

Criza insa s-a amplificat, Miron Martin, unul dintre actionarii importanti ai companiei, a demisionat din CA, au fost declaratii, luari de pozitii, finalizate cu inlocuirea lui Prunea din functia de presedinte cu Anton Ionescu.

Prunea a declarat ca decizia a fost ilegala, acuzandu-si contestatarii ca au incalcat actul constitutiv al companiei. Chiar daca a fost demis din functia de presedinte, Petru Prunea a ramas director general, pozitie pe care, in aceste zile, se pregateste sa o paraseasca.

Deciziile anuntate, marti, de CNVM, par sa ii grabeasca insa sfarsitul carierei.

„Ma voi supune interdictiei CNVM. Voi pleca de la Bursa (membru in Consilul BVB – n.r.), voi parasi piata de capital, m-am luptat destul, degeaba”, a declarat Prunea.

„Nu stiu ce voi face peste 5 ani. Ma voi dedica studentilor mei, familiei, am multe de facut. Nu vreau sa vorbesc prea mult despre viitor. Cine stie, poate pe viitor va fi cineva care sa aiba nevoie de expertiza mea, de consultanta. Prefer insa sa nu discut”, a declarat Prunea, pentru DailyBusiness.ro.

Actiunile Broker Cluj revin maine in ring. La ce pret?

Actiunile Broker Cluj sunt suspendate marti si miercuri de la tranzactionare, urmand sa revina maine in ringul bursei. Asta daca CNVM nu va decide astazi o prelungire a termenului de suspendare, avand in vedere gravitatea deciziilor, potrivit unor surse din piata.

Opiniile privind evolutia titlurilor BRK sunt impartite. In timp ce unii cred ca actiunile se vor deprecia puternic, urmare a impactului negativ determinat de deciziile CNVM, altii cred ca, dimpotriva, vom vedea o apreciere, interesul pentru BRK fiind in crestere in ultima vreme.

„Sunt multi interesati de pozitia noastra”, declara Prunea. „Compania este solida, avem un portofoliu excelent, peste 5.000 de clienti, iar potentialul de crestere al pietei este foarte bun. Cred ca bursa isi va reveni, iar tranzactiile inregistrate in ultima perioada arata ca exista un interes in crestere pentru piata de capital”, a mai spus omul de afaceri.

Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Broker Cluj, inainte de a fi suspendate, a fost de 0,205 lei/actiune, capitalizarea companiei ridicandu-se la 14,4 mil. euro.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2009, Broker Cluj isi propune sa obtina in acest an un profit de 852.000 de lei, estimand cheltuieli totale de 7,6 mil. lei.