- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cifrele o confirmă: afacerile românești au mers „brici” în 2022. Venituri și profituri record

21 Aug, 14:56 • Stefan Simion
Anul 2022 a mers excelent pentru afacerile românești. Antreprenorii au înregistrat cifre-record în privința veniturilor și a profiturilor. De asemenea, numărul angajaților în sistemul privat a crescut puternic. 
Cifrele o confirmă: afacerile românești au mers „brici în 2022. Venituri și profituri record

Afacerile românești s-au dezmorțit după coșmarul COVID.

„Datele analizate au arătat că, anul trecut, companiile româneşti s-au bucurat de venituri şi profituri fără precedent. Totodată, în 2022 s-a înregistrat o creştere a numărului total de companii care depun situaţiile financiare anuale, iar pentru prima dată în ultimii 5 ani acestea au depăşit pragul de 810.000.

Numărul record de companii care şi-au depus situaţiile financiare la finalul anului 2022 a fost generat de finalul pandemiei şi reaşezarea modului de lucru în majoritatea domeniilor de activitate.

În acelaşi timp, lansarea programului de finanţare Start-up Nation, dedicat în special companiilor nou-înfiinţate, a oferit cadrul financiar pentru reorientarea profesională, astfel că au apărut multe business-uri noi pe piaţă”, se arată în raportul realizat de Termene.ro, referitor la evoluția mediului business în 2022.

Veniturile ridicate se explică pe fondul „dezmorțirii” post-COVID, respectiv a inflației uriașe, de peste 13%. Astfel, veniturile totale înregistrate de companii au reușit să depășească pentru prima dată valoarea de 2.000 de miliarde de lei, până la 2,39 miliarde.

Anul trecut a marcat atât un nivel record al veniturilor, cât și al profiturilor obținute de companiile românești, respectiv al profitabilității medii a acestora.

În 2020, paralizat de criza COVID, profitul general la nivel național a fost de 103 miliarde de lei. În 2021, veniturile au urcat la 149 de miliarde de lei, iar în 2022 la peste 104 miliarde de lei.

Autorii cercetării susțin că profitabilitatea se explică pe fondul fenomenului „greedflation”, o inflație alimentată de creşterea preţurilor într-un mod artificial. Astfel, pe fondul scumpirii materiei prime, preţurile sunt crescute nu doar să acopere respectivele scumpiri, ci şi să genereze profituri mai mari decât înainte. Așadar, prețurile au fost umflate „artificial”, „doar pentru că a fost inflație”.

Piața muncii din România, invadată de muncitori străini

Totodată, apariţia forţei de muncă provenite în special din Asia, care acceptă salarii inferioare forţei de muncă autohtone, generează o reducere a costului final.

„După o perioadă de 3 ani de scădere constantă a numărului de locuri de muncă ocupate, anul 2022 a schimbat trendul. Acesta a fost primul an de la începerea pandemiei în care numărul locurilor de muncă ocupate în sistemul privat nu a mai scăzut în comparaţie cu anul anterior şi s-a păstrat constant la 4,01 milioane.

Totuşi, numărul de angajaţi înregistraţi anul trecut se menţine la un nivel mai mic comparativ cu 2019, când au fost înregistraţi 4,12 milioane de angajaţi.

Această diminuare a angajaţilor din mediul privat are la bază apetitului românilor pentru antreprenoriat, vizibil prin numărul record de companii active, procesele de automatizare, care diminuează necesitatea factorului uman, dar şi fenomenul de migrare a forţei de muncă româneşti către ţările dezvoltate”, se mai arată în documentul citat.

Cea mai mare creştere a numărului de locuri de muncă a fost consemnată în domeniul IT&C, unde în 2022 au fost cu 16% mai mulţi angajaţi decât în anul precedent, respectiv o creştere de 30.000.

Şi în domeniul hotelier au fost mai mulţi angajaţi cu aproximativ 7%, adică 10.000 locuri, iar în industria de construcţii, numărul locurilor de muncă a crescut cu 3,2%, respectiv 14.000 locuri.

Creşteri semnificative ale numărului de locuri de muncă s-au înregistrat în Bucureşti-Ilfov, Timiş şi Cluj. La polul opus, cele mai mari scăderi s-au înregistrat la nivelul judeţelor Argeş şi Bihor.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult