- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Gata cu cadourile pentru „specialii” României. Toate facilitățile fiscale trebuie eliminate, susține fostul premier

05 Jul, 18:53 • Stefan Simion
Continuă controversele cu privire la facilitățile fiscale de care beneficiază unele categorii de români. Unul dintre foștii premieri ai țării susține că aceste „cadouri" care prejudiciază bugetul de stat trebuie să înceteze definitiv. 
Gata cu cadourile pentru „specialii României. Toate facilitățile fiscale trebuie eliminate, susține fostul premier

Theodor Stolojan, fost premier PNL, crede că dacă Marcel Ciolacu nu va avea curajul să-și asume deciziile care se impun, România va consemna un nou record negativ în privința deficitului bugetar.

Toate facilitățile fiscale trebuie eliminate, susține Stolojan. Marcel Ciolacu ar trebui să înceapă chiar cu cei mai înstăriți angajați, IT-iștii, scutiți de impozitul de 10% pe venit.

„În mod normal, toate. Toate facilităţile fiscale, vorbim de scutiri de impozit pe venit şi mai ales, culmea absurdităţii, scutirea de contribuţie de asigurări de sănătate, care se practică în construcţii, în industria alimentară şi agricultură, scutirea de venit este la toţi aceştia, plus cei din tehnologia informaţiei, din IT, cum spunem noi, deci toate acestea ar trebui eliminate.

Ele au fost introduse în mod populist, existau nişte argumente, că pleacă IT-ştii din România etc., deci existau nişte argumente dintre acestea, dar dacă ar fi să-l citez pe Milton Friedman, un mare economist, spunea următorul lucru: nimic nu devine mai permanent decât un program temporar adoptat de un Guvern în domenii din acestea de cheltuieli bugetare”, a transmis fostul premier, potrivit News.ro.

Fostul premier bate cu pumnul în masă. Gata cu „pomenile populiste” pentru IT-iști

Guvernul trebuie să renunțe la „populisme”, a avertizat Stolojan, care crede că România se află într-o situație foarte bizară, raportat la restul țărilor din Europa.

„De exemplu, toată societatea românească, la un moment dat, acum vreo trei săptămâni, se văita cât de mici sunt salariile la un profesor debutant, la un profesor cu zece ani vechime şi aşa mai departe, dar un profesor din acesta care avea salariul mediu 3.000-3.500 de lei, vorbesc de începutul carierei, plătea impozit pe venit, plătea contribuţie de sănătate şi am ajuns de exemplu în IT, unde oameni care câştigă peste 2.000 de euro net, în mână, ei nu plătesc impozit pe venit.

În construcţii, nu plătesc impozit pe venit, nu plătesc nici contribuţii de asigurări de sănătate. Şi eu pun o întrebare: de ce trebuie să subvenţionăm din bugetul de stat construcţia de vile, construcţia de mall-uri comerciale, construcţia de hoteluri etc. etc., în România? Unde se mai întâlneşte o asemenea situaţie în Europa?”, s-a întrebat fostul premier.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult