- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Guvernul ia în calcul reintroducerea compensării cu 50 de bani/litrul de carburant. În ce condiții ar putea fi implementată măsura

26 Jan, 15:01 • Stefan Simion
Compensarea cu 50 de bani/litrul de carburant ar putea fi reintrodusă, dar nu oricum. Sursele guvernamentale au anunțat în ce condiții ar putea fi reintrodusă măsura, pentru protejarea populației.
Guvernul ia în calcul reintroducerea compensării cu 50 de bani/litrul de carburant. În ce condiții ar putea fi implementată măsura

2023 a început cu vești nefericite pentru șoferi. Românii nu mai beneficiază de reducerea cu 50 de bani a litrului de benzină/motorină la pompă, retrasă de Guvern. De asemenea, tarifele la carburanți au crescut puternic, încă din prima zi a noului an. Astfel, din ce în ce mai mulți români solicită executivului Nicolae Ciucă reintroducerea compensării. Scenariul de anul trecut, când prețurile combustibililor au luat-o razna, s-ar putea repeta, susțin îngrijorați românii.

Măsura de la Guvern ar putea fi reintrodusă, dar nu în orice fel de condiții, au transmis surse guvernamentale, pentru RomâniaTV.net. Compensarea cu 50 de bani va fi introdusă doar dacă motorina sau benzina vor ajunge la 9 lei/litru.

 

Cât costă benzina și motorina

 

În prezent, benzina standard se vinde în București cu 6.50 – 6.73 lei/litru, iar motorina standard cu 7.67 – 7.84 lei/litru.

Înainte de scumpirile bruște din februarie 2022, litrul de benzină și motorină costau aproximativ la fel, 6 lei/litru. În ianuarie 2021, prețul/litru era de 5 lei, în medie.

În data de 31 decembrie, prețul mediu pentru un litru de benzină standard era de 6,02 lei/litru, iar cel de motorină 7,17 lei/litru.

 

Promisiuni de la Ministerul de Finanțe: „Inflația va ajunge doar un vis urât”

 

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe susținut de PSD, susține că până la finalul anului inflația va scădea suficient de mult, până la o valoare de o singură cifră.

Până la finalul anului, rata inflaţiei va scădea sub 10%. Oficialul din Guvernul Nicolae Ciucă e de părere că puseul inflaţionist aproape s-a încheiat. Ministrul social-democrat a adăugat că România va înregistra creştere economică în 2023.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult