- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Paradoxul românesc: încrederea analiștilor în economia României crește, dar previziunile privind deficitul rămân sumbre

29 Aug, 15:23 • Russo George
Încrederea analiștilor financiari în economia României a crescut cu peste 20% din luna iulie a anului trecut, aceștia anticipând și o scădere a inflației în decurs de un an, de la 9,4% cât este în prezent, la 7,5%.
Paradoxul românesc: încrederea analiștilor în economia României crește, dar previziunile privind deficitul rămân sumbre

În ce privește deficitul bugetar, însă, analiștii asociației CFA Society România nu sunt deloc la fel de optimiști și prevăd un deficit bugetar la sfârșitul lui 2023 de 5,7%, mult peste ținta de 4,4% anunțată de guvern și agreată prin PNRR.

De asemenea, analiştii sunt de părere că dobânzile se vor menţine sus, cu ROBOR la trei luni de 6,4% peste un an, aceeaşi valoare pe care o înregistra indicatorul vineri.

Încrederea în economia României

Chiar dacă încrederea în economie a crescut semnificativ faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, când nimeni nu ştia cât de puternic va fi şocul economic al războiului din Ucraina, perspectivele de viitor devin mai pesimiste, mai relevă indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România.

Citește și: Preţul gazelor naturale creşte în continuare în Europa pe fondul scăderii exporturilor din Norvegia

„Componenta anticipaţiilor din indicatorul de încredere macroeconomică a continuat să scadă. În această situaţie, având în vedere deficitul bugetar ridicat şi anticipaţiile privind creşterea taxelor indirecte, încrederea în evoluţia viitoare a economiei continuă să scadă. În acord cu această tendinţă, au crescut şi aşteptările privind majorarea deficitului bugetar pentru acest an“, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari, potrivit ZF.

Citește și: Sondaj: 61% dintre angajați sunt foarte îngrijorați de scăderea veniturilor și a puterii de cumpărare