- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Povara taxelor apasă greu pe umerii angajatului român: muncește șase luni pentru a achita taxele pe salariu la stat pentru un an

17 Jul, 16:07 • Andrei Alina
Românii au lucrat până pe data de 19 iunie pentru a-şi plăti dările pe salariu către stat, iar abia după această dată au început să lucreze pentru ei înşişi, arată calculele realizate de Institutul Economic Molinari.
Povara taxelor apasă greu pe umerii angajatului român: muncește șase luni pentru a achita taxele pe salariu la stat pentru un an

Povara taxelor apasă greu pe umerii angajaților români. Institutul Molinari a calculat numărul de zile pe care trebuie să le muncească un angajat român cu un salariu mediu pentru a-şi plăti dările către stat. Potrivit calculelor, 19 iunie este ”ziua libertăţii fiscale” pentru un român, adică ziua din an în care acesta va termina de plătit taxele anuale.

În ultimii cinci ani, ziua libertăţii fiscale pentru un român a rămas constantă, la 19 iunie. Această dată ne situează pe locul 21 în UE în clasamentul libertăţii fiscale, față de locul 19 în ultimii ani, potrivit economedia.ro.

Cel mai repede îşi plătesc taxele către stat locuitorii din Cipru şi Malta, pe 16 şi 27 aprilie, urmate de Marea Britanie și Irlanda, ambele pe 9, respectiv 15 mai, și de Bulgaria, Lituania, Danemarca, Croația și Estonia, pe 24, 29, 30 mai şi 1 iunie. Cel mai greu îşi plătesc taxele către stat locuitorii din Franţa, Austria, Belgia, Germania și Italia, pe 17, 15, 5 respectiv 3 iulie.

Citește și: Creșteri salariale 2023. Erori în aplicația care calculează salariile majorate. Au intrat mai puțini bani pe card

 

România, țara în care aproape o treime din angajați sunt plătiți cu salariu minim. Discrepanțe majore între statele UE

Conform celor mai recente date oferite de Eurostat, se poate observa că România se situează la coada clasamentului în privința salariului minim lunar.

Grupa 1 include țări în care salariul lunar variază între 399 EUR și 840 EUR, top care include România și Polonia. Cu puțin peste 600 de euro, țara noastră se află pe locul 20 din 22, doar înaintea Ungariei și Bulgariei.

În cea de-a doua grupă sunt incluse țări în care salariile minime sunt cuprinse între 887 și 1304 EUR/lună, iar în a treia cele de peste 1700 EUR/lună.

Citește și: Vești groaznice! Sute de salarii vor fi mai mici de la 1 septembrie. Guvernul pregătește scenarii sumbre, iar românii pierd în toate variantele

Reamintim că de la 1 ianuarie 2023, în România s-a majorat salariul minim pe economie, inclusiv la firmele private. Astfel, salariul minim a ajuns la 3000 lei brut, cu excepția angajaților din construcții care au un salariu minim brut de 4.000 lei. După majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2023, numărul salariaților plătiți cu salariul minim a crescut foarte mult în 2023, ajungând la 1,897 milioane. Practic, este o creștere de 52% comparativ cu 31 decembrie și reprezintă 28% din totalul contractelor de muncă.