- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024. Marcel Boloş anunţă eliminarea riscului de facturi false sau duplicate

13 Dec, 09:01 • Cornel Ghimeșan
Marcel Boloș a declarat că, începând cu 1 ianuarie 2024, sistemul RO e-Factura va deveni obligatoriu pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii în România. Ministrul Finanţelor a subliniat că această tranziție la facturarea electronică va elimina riscul utilizării facturilor false sau duplicate, deoarece fiecare tranzacție va fi înregistrată în mod unic.
Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024. Marcel Boloş anunţă eliminarea riscului de facturi false sau duplicate

Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024. Implementarea facturării electronice are ca obiectiv sporirea transparenței, monitorizarea precisă a tranzacțiilor și raportarea în timp real către autoritățile fiscale. Prin adoptarea acestui sistem, se urmărește consolidarea eforturilor pentru protejarea bugetului public și asigurarea unei competiții echitabile între contribuabili.

Citeşte şi: Nicoale Ciucă a confirmat! Bugetul pentru anul 2024 a fost pus în transparență decizională!

„Implementarea facturării electronice va contribui la sporirea transparenţei, la monitorizarea precisă a tranzacţiilor şi la raportarea în timp real către autorităţile fiscale. Acest instrument va consolida eforturile noastre de a proteja bugetul public şi de a asigura o concurenţă echitabilă între contribuabili. Facturarea electronică oferă avantajul unei înregistrări precise şi verificabile a tranzacţiilor comerciale, simplificând procesele de verificare şi audit. Astfel, ne asigurăm că tranzacţiile respectă reglementările fiscale şi nu sunt supuse manipulărilor frauduloase”, a declarat Marcel Boloş.

Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024

De asemenea, Marcel Boloș a explicat că facturarea electronică oferă avantajul unei înregistrări precise și verificabile a tranzacțiilor comerciale, simplificând procesele de verificare și audit. Eliminarea riscului de utilizare a facturilor false sau duplicate devine posibilă, deoarece fiecare tranzacție este înregistrată în mod unic.

„Prin impunerea facturării electronice, eliminăm riscul utilizării facturilor false sau duplicate, deoarece fiecare tranzacţie este înregistrată în mod unic. În contextul implementării acestei măsuri, sprijinul acordat contribuabililor este esenţial, tocmai de aceea lansăm un ghid care să răspundă tuturor întrebărilor pe care le-am primit în ultimul timp”, a precizat ministrul Finanţelor.

În contextul acestei implementări, Ministerul Finanțelor și ANAF au lansat un ghid pentru contribuabili, oferind informații esențiale pentru adoptarea și implementarea facturării electronice.

Procesul de implementare a facturării electronice va avea două etape. În prima etapă, care se desfășoară între 1 ianuarie 2024 și 30 iunie 2024, operatorii economici au obligația de a raporta în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și cu instituțiile publice. În a doua etapă, începând cu 1 iulie 2024, emitenții de facturi electronice au obligația de a le transmite destinatarilor prin sistemul național RO e-Factura.

Citeşte şi: 1,1 miliarde de lei au fost adăugați lunar la fondurile de pensii Pilon II în 2023! În ce au investit administratorii

Autoritățile române speră că standardizarea sistemului de facturare electronică la nivel internațional va contribui semnificativ la reducerea fraudei TVA la nivel național, având drept scop principal diminuarea pierderilor asociate evaziunii fiscale.

Este important de menționat că nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amenzi corespunzătoare categoriei de contribuabili. Totuși, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea acestui termen limită nu se sancționează.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult