- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

1,1 miliarde de lei au fost adăugați lunar la fondurile de pensii Pilon II în 2023! În ce au investit administratorii

12 Dec, 23:28 • Fundeanu Madalina
Miliarde de lei virați în fiecare lună la fondurile private de pensii Pilon II! În primele 10 luni ale lui 2023 s-au înregistrat viramente totale de 10,6 miliarde de lei.
1,1 miliarde de lei au fost adăugați lunar la fondurile de pensii Pilon II în 2023! În ce au investit administratorii

1,1 miliarde de lei au fost virați în fiecare lună a acestui an de salariații români la fondurile private de pensii Pilon II, prin contribuţia de 3,75% din venitul brut lunar, potrivit datelor furnizate de Antena 3 CNN.

Miliarde de lei adăugați în fiecare lună la fondurile private de pensii Pilon II!

În primele 10 luni ale lui 2023, datele financiare arată că s-au înregistrat viramente totale de 10,6 miliarde de lei, pe care administratorii fondurilor de pensii private le-au investit în mare parte în titluri de stat şi în acţiuni.

Făcând o comparație, în primele 10 luni din 2022 viramentele erau de 9,2 mld. lei, creşterea din 2023 venind în contextul majorării salariilor şi a numărului de participanţi.

Contribuţia, şi în 2022 şi în 2023, a rămas la 3,75% din cota de 25% din contribuţia individuală de asigurări de sănătate (CAS). Contribuția pentru Pilonul II trebuia crescută treptat de la lansarea sistemului, în anul 2008, urmând ca ținta finală să fie de 6%.

Încă nu a ajuns la 6%, iar promisiunile guvernului arată o majorare la 4,75% de la începutul anului viitor. Fondurile de pensii private au ajuns la active record de circa 118 miliarde de lei la finalul lunii octombrie, în creştere de la 96 miliarde de lei de la începutul anului.

Te-ar putea interesa și: Primă de Crăciun 2023. Cine sunt angajații care vor primi bani în plus de sărbători și tichete de masă

Pilonul II de pensii
Pilonul II de pensii

Ministerul Muncii, precizări cheie despre Pilonul II de pensii

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale nu a elaborat şi iniţiat un demers de amânare a creşterii contribuţiei din Pilonul II de pensii şi, de asemenea, nu a primit spre analiză vreun astfel de proiect, precizează vineri instituţia.

„Având în vedere interesul public manifestat de mai multe publicaţii legat de un eventual act normativ care ar prevede amânarea creşterii contribuţiei din Pilonul 2 (de la 3,75% la 4,75%) până în 2026, vă facem cunoscut că Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale nu a elaborat şi iniţiat un astfel de demers şi nici nu a primit spre analiză vreun astfel de proiect”, notează ministerul de resort, conform Agerpres.

Conform APAPR, Pilonul II, lansat în urmă cu 16 ani în România, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste opt milioane de români, cu rezultate investiţionale aproape duble faţă de inflaţie.

Vezi și: Românii cărora le expiră actele de identitate riscă să se trezească cu conturile bancare blocate. Ce prevăd ultimele reglementări