- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Un spital din România cu investiții de 15 milioane de euro, aproape de faliment din cauza salariilor. Ministrul Sănătății: ”Mie mi se pare că are prea mulți bani”

09 Apr, 22:00 • Cornel Ghimeșan
Un spital din România cu investiții de 15 milioane de euro, aproape de faliment din cauza salariilor! O altă situația absurdă în România. O unitate sanitară în care s-au investit peste 15 milioane de euro pentru modernizare este la un pas de faliment! Este vorba despre spitalul Târgu Cărbunești din Gorj! Vezi mai jos toate detaliile.
Un spital din România cu investiții de 15 milioane de euro, aproape de faliment din cauza salariilor. Ministrul Sănătății: ”Mie mi se pare că are prea mulți bani”

Un spital din România cu investiții de 15 milioane de euro, aproape de faliment din cauza salariilor! O altă situația absurdă în România. O unitate sanitară în care s-au investit peste 15 milioane de euro pentru modernizare este la un pas de faliment! Este vorba despre spitalul Târgu Cărbunești din Gorj!

Citește și Primul spital din România care va avea un aparat de testare a consumului de droguri. Investiția ajunge la 174.000 de euro

Managerul spitalului Târgu Cărbuneşti din Gorj a surprins întrega ţară cu anunţul despre faliment, fiind primul spital care ar ajunge într-un astfel de impas din cauza datoriilor acumulate în ani de aproape şase milioane de lei.

Chiar astăzi directorul a spus că a folosit un termen nepotrivit, dar că situaţia financiară a spitalului e una dificilă şi îşi va da demisia.

În același timp, Alexandru Rafila spune că managerul nu are ce căuta în această funcţie dacă nu a ştiut să facă o reorganizare astfel încât spitalul să câştige bani.

Desigur, în tot acest scandal, cei care au de suferit sunt bieții pacienţii.

„Suntem într-o situaţie foarte delicată, am folosit un termen nepotrivit ca şi faliment pentru că suntem totuși un spital, dar suntem într-o situaţie foarte delicată din punct de vedere financiar. Nouă ne mai lipsesc 4 miliarde pentru furnizori lună de lună”, spune Sorin Medințu, manager Spital Cărbunești

Managerul Spitalul Orășenesc Târgu Cărbunești spune fără doar și poate că spitalul pe care îl conduce de un an și jumătate este la un pas de faliment.

A preluat conducerea unităţii sanitare cu datorii de 20 de milioane de lei, însă de atunci, datoria s-a dublat.

„Probabil o să-mi dau demisia. Nu pot să manageriez acest spital. Suntem depășiți ca şi cheltuieli”, mai spune Sorin Medințu, manager Spital Cărbunești.

Trecând peste cele menționate anterior, datoriile nu sunt singura problemă.

În acest spital, în ultimii ani, statul a băgat peste 15 milioane de euro, iar majoritatea banilor au provenit de la Guvern.

Managerul susţine că datoriile acestui spital sunt de peste 1,2 milioane de euro, iar 99% din bugetul alocat spitalului se duce pe salarii.

Salariile a peste 573 de angajați. Concret, în fiecare lună Spitalul primește bani de la trei instituţii.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj care plăteşte salariile şi serviciile medicale în valoare de aproximativ 5,5 milioane de lei, apoi de la Consiliul Local, în subordinea căruia este, 100 de mii de lei pentru investiţii şi cheltuieli de funcţionare, iar de la Ministerul Sănătăţii pentru Compartimentul de Primiri Urgenţe – aproape un milion de lei.

Ministrul Sănătăţii spune că ştie situaţia.

„Dânsul nu prea are ce să caute ca manager la un spital. În mod evident dacă nu faci servicii medicale şi plăteşti doar salarii personalului care este numeros înseamnă că e o problemă de management pentru că şi structura spitalului şi tipul de servicii trebuie adaptate nevoilor acelei comunităţi. Mie mi se pare că are prea mulţi bani. De unde să plătească salarii dacă are 40% paturi ocupate şi 60% goale”, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit Observator.ro.

”Nu se poate așa ceva”

În acelaşi timp, pacienţii spun că ar fi un dezastru având în vedere că spitalul deserveşte o treime din populaţia judeţului Gorj.

„Nu suntem de acord cu aşa ceva. Vă daţi seama”, a spus cineva.

„Nu se poate aşa ceva! Şi noi unde mergem atunci?”, a mai spus altcineva.

„Cum să se închidă spitalul că e spital de urgenţă?!”, spun oamenii.

În acest sens, autoritatea locală a făcut demersuri către Ministerul Sănătăţii.

„Eu sper să nu se ajungă la acest lucru, trebuie purtate discuţii şi cu primăria Tg. Cărbuneşti care are în subordine acest spital. Fondurile de la casă nu se pot suplimenta. Spitalul are cheltuieli foarte mari şi a rămas cu o structură de personal foarte mare din perioada în care a fost spital COVID.

Citește și Un nou spital de 460 milioane lei se construiește în România. Proiectul este finanțat din PNRR

Am făcut demersuri şi către Ministerul Sănătăţii şi către secretariatul general al guvernului pentru a ne ajuta să trecem de această perioadă dificilă”, spune Daniel Șurlea, director CAS Gorj.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult