- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești proaste pentru șoferii care nu au condus mai mult de doi ani. Noi modificări în Codului Rutier

18 Apr, 12:01 • Cornel Ghimeșan
Anunț important pentru conducătorii auto! Șoferii nu au parte de vești prea bune. Cum li se poate anula permisul auto românilor cu permis de conducere. Iată noile modificări din Codul Rutier ce îi vizează pe cei ce nu au condus de mai mult de doi ani.
Vești proaste pentru șoferii care nu au condus mai mult de doi ani. Noi modificări în Codului Rutier

Anunț important pentru conducătorii auto! Șoferii nu au parte de vești prea bune. Cum li se poate anula permisul auto românilor cu permis de conducere. Iată noile modificări din Codul Rutier ce îi vizează pe cei ce nu au condus de mai mult de doi ani.

Citește și Salariu șofer de TIR în România. Este cel mai bine plătit job în 2024

Există mulți români care au dreptul de a conduce, dețin permis pentru a șofa, însă nu s-au mai urcat la volan de ani buni.

Astfel, conform noului Cod Rutier există mai multe situații în care permisul de conducere poate fi suspendat.

Se pare că legislația în vigoare prevede și cazuri în care dreptul de a conduce este revocat.

Deci, ce se întâmplă cu permisul auto al șoferilor care nu s-au mai urcat la volanul unui automobil mai bine de doi ani?

Doar instanțele de judecată și autoritățile competente pot hotărî anularea unui permis auto.

În cele mai multe dintre cazuri, decizia aceasta este luată atunci când șoferul a comis infracțiuni deosebit de grave.

Intervenția autorităților are rolul de a sancționa acțiunile șoferilor care au pus în pericol siguranța cetățenilor. Iată care sunt infracțiunile care pot fi sancționate cu anularea permisului de conducere:

  • nerespectarea regulilor de circulație;
  • conducerea unui vehicul sub influența alcoolului;
  • conducerea unui vehicul fără permisului de conducere corespunzător categoriei;
  • conducerea unui vehicul care nu are drept de circulație în România, etc.

Mai mult decât atât, conducătorii auto trebuie să fie conștienți că există anumite afecțiuni de sănătate din cauza cărora pot rămâne fără permis.

Chiar și așa, legislația din România nu prevede nicio situație în care permisul de conducere poate fi reținut sau anulat în cazul în care posesorul acestuia nu a mai condus mașină de foarte mult timp.

Astfel că, nu vei rămâne fără permisul auto dacă nu ai mai urcat la volan de mai mulți ani sau poate niciodată. Trebuie să ți cont că permisul de conducere trebuie reînnoit o dată la 10 ani.

Ce spune Titi Aur despre noile modificări din Codul Rutier

Titi Aur, unul dintre cei mai renumiți experți în conducere defensivă, a dezvăluit faptul că, din punctul său de vedere, toți șoferii ar trebui să efectueze, periodic, un scurt curs de împrospătare a cunoștințelor rutiere.

„Nu doar cei care urcă la volan o dată la câțiva ani, ci și cei care conduc zilnic ar trebi să facă o dată la câțiva ani un curs de conducere și legislație auto. Așa cum la muncă se face anual Medicina Muncii, la fel ar trebui făcut și în cazul conducerii unei mașini.

Astfel, șoferii află noutățile legislative, le sunt reamintite noțiunile de bază privind siguranța rutieră, acordarea primului ajutor, reguli de comportament în trafic. Iar asta va duce la o creștere a conștientizării pericolelor și o mai mare responsabilitate”, a declarat fostul campion de raliuri, potrivit Promotor.ro.

În ceea ce privește posesorii de permis auto care nu au mai condus de foarte mult timp, Titi Aur este de părere că situația diferă de la caz la caz.

„Sunt șoferi care după 10-20 de ani de conducere au făcut o pauză de 2-3 ani din diverse motive. Aceștia, când vor urca din nou la volan, este foarte probabil să conducă la fel ca înainte.

Citește și Școala de şoferi gratis pentru români. Cum poți beneficia de programul „Permis pentru viitor” 2024

Dar alții, care poate au condus o lună-două după ce și-au luat permisul, fac o pauză de câțiva ani, iar când vor să conducă din nou constată că nu mai știu nici cum să bage în viteză. În mod clar, aceștia ar trebui să reia școala de șoferi cu totul”, a mai precizat Titi Aur.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult