- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: Conditiile economice nu fac necesara o noua crestere a dobanzii-cheie

24 Sep, 00:01 • gecad.net
Reprezentantii pietei financiare mizeaza pe mentinerea nivelului actual al dobanzii cheie, la 10,25% pe an, pe fondul inflatiei in scadere si a unei cresteri economice care abia anul viitor ar putea fi penalizata de o politica monetara aspra.
Analisti: Conditiile economice nu fac necesara o noua crestere a dobanzii-cheie

Insa din cauza carentei de lichiditate din piata, ar fi de dorit ca BNR sa reduca nivelul rezervelor minime, sustin analistii chestionati de DailyBusiness.ro.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va sustine joi, 25 septembrie, sedinta de politica monetara.

Dan Busca, seful diviziei de piete valutare din cadrul Bancpost, afirma ca datele pe care le are la dispozitie banca centrala pentru a lua o decizie nu difera mult de cele din sedinta anterioara, care a avut loc la inceputul lunii august (cand dobanda cheie a fost majorata cu 0,25 puncte procentuale, pana la 10,25% pe an – n.r.).

Economistul Bancpost considera ca banca centrala nu are motive sa majoreze dobanda cheie in aceasta sedinta, avand in vedere evolutia buna a inflatiei, precum si lipsa de lichiditate cu care se confrunta sistemul bancar in aceasta perioada.

„Presiuni pentru majorare cred ca exista doar din partea politicii fiscale, cam libera, luand in calcul cresterea salariilor si ultimele anunturi legate de majorari”, a mai spus economistul Bancpost.

La randul sau, Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, considera ca BNR nu are motive pentru o majorare de dobanda cheie.

„Inflatia este in scadere, spre 6% la finele anului. In plus, cresterea economica este de asteptat sa franeze anul viitor asa ca nu vad rostul unei inaspriri a politicii monetare”, a mentionat Dumitru.

Totodata, Ciprian Dascalu, trader in cadrul Millennium Bank Romania, mizeaza pe o mentinere a nivelului dobanzii cheie in sedinta din septembrie.

Aceeasi parere este impartasita de economistii ING Bank Romania, care sustin ca este posibil ca banca centrala sa mentina dobanda cheie la nivelul actual in urmatoarea sedinta de politica monetara, dar se asteapta la majorari in sedinta viitoare (din octombrie – n.r.).

Analistii bancii considera ca probabilitatea unei cresteri a ratei in sedinta din octombrie este destul de mare, tinand cont de majorarea salariilor intr-un ritm accelerat in ultimele luni, precum si de decalarea datei pentru cresterea pensiilor de la 1 noiembrie la 1 octombrie, ca si a datei pentru cresterea salariilor din invatamant.

In consecinta, ei mizeaza pe o majorare de la 10,25% la 10,5% pe an in octombrie.

Legat de nivelul rezervelor minime, traderul Millennium sustine ca, pe fondul actualei lipse de lichiditate, banca centrala ar fi de dorit sa decida diminuarea nivelului acestora.

„Altfel, cand se vor face platile trimestriale la buget din octombrie, iar companiile vor avea nevoie de bani, dobanzile mai mult ca sigur vor atinge niveluri foarte mari, sau se poate ajunge chiar in imposibilitate de plata”, a mentionat traderul Millennium.

Comentand posibilitatea ca banca centrala sa modifice dobanzile minime obligatorii, scazand nivelul acestora (actualmente de 40% pentru pasivele in lei si de 20% pentru cele in euro) pe fondul lipsei de lichiditate, Bucsa considera ca aceasta ar fi masura prin care banca centrala „ar elibera cel mai repede lichiditate”, fara a opina insa in legatura cu o posibila decizie a bancii centrale.

Ionut Dumitru este insa de parere ca piata nu da semne ca s-ar confrunta cu o criza de lichiditate. „La primele semnale de acest gen din piata, BNR ar putea lua decizia de a elibera lichiditate prin diminuarea rezervelor minime, dar nu mi se pare acum un moment propice”.