- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: Cresterea preturilor s-a temperat in mai, insa tendinta va deveni clara abia din august

10 Jun, 00:01 • gecad.net
Majoritatea analistilor financiari anticipeaza ca nivelul inflatiei din mai, care va fi anuntat oficial miercuri, va fi inferior celui din aprilie (8,62%- n.r.). Din august scaderea inflatiei ar putea sa intre pe un trend sustinut, urmand ca la finele anului sa coboare in intervalul 5,9-6,5%.
Analisti: Cresterea preturilor s-a temperat in mai, insa tendinta va deveni clara abia din august

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in mai la preturile la produse nealimentare, dar si la unele produse alimentare, cum ar fi uleiul, sustin analistii.

Miercuri, 11 iunie, Institutul National de Statistica va prezenta datele privind evolutia inflatiei in luna mai.

Analistii bancii UniCredit Tiriac estimeaza un nivel al inflatiei anuale inferior celui din aprilie, mizand pe o valoare a indicelui de 8,5%, in mai (in aprilie, inflatia anuala a fost de 8,62%). Estimarea bancii indica o crestere a preturilor de 0,5% in aceeasi luna, a declarat pentru DailyBusiness Rozalia Pal, senior economist al bancii.

Si analistii Raiffeisen Bank Romania estimeaza pentru mai o crestere a preturilor mai mica fata de aprilie, de 8,4%, iar cei ai Bancii Comerciale Romane indica la randul lor o valoare anuala a indicelui pentru luna mai „in scadere fata de aprilie”.

„Cred ca inflatia anuala in mai va fi sub nivelul celei din luna anterioara, luand in calcul ca in aprilie am asistat la o crestere a preturilor la produsele alimentare, de 1%, in timp ce in celelalte luni, majorarile pe acest segment au fost de 0,4 -0,5%. In mai ne asteptam ca preturile alimentare sa fi revenit la cresteri de 0,4-0,5%”, sustine Rozalia Pal.

Economistul sef al UniCredit Tiriac apreciaza ca in mai, cel mai mare avans l-au inregistrat preturile la produse nealimentare.

ING Bank Romania mizeaza insa pe o inflatie anuala de 8,7% in mai, nivel superior celui atins de indice in aprilie, de 8,62%. Banca a estimat o rata lunara a inflatiei in mai de 0,7%.

„Cele mai mari cresteri de preturi s-au produs in mai la ulei, unde am calculat o majorare de 9,7%, ca rata lunara”, a declarat pentru DailyBusiness Vlad Muscalu, economist al ING Bank Romania.

Mentinerea presiunilor inflationiste este considerata insa de analistii financiari drept ingrijoratoare, ceea ce ar putea determina banca centrala sa recurga la o noua crestere a dobanzii de politica monetara. Atat specialistii Raiffeisen cat si cei ai ING mizeaza pe majorare cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii in sedinta din 26 iunie, pana la 10% pe an.

In opinia reprezentantilor ING, BCR si Raiffeisen Bank, varful de inflatie pentru acest an va fi atins in iulie, cand cresterea preturilor la energie va determina o valoare lunara a indicelui de peste 9%.

ING mizeaza pe o inflatie anuala de 9,6% in iulie, desi banca anticipase anterior un nivel maxim pentru indice de 9,1%, in iulie. „Recenta crestere considerabila a pretului petrolului – care a determinat scumpirea combustibililor din cosul de consum s-a produs mult mai repede decat ne asteptam”, mentioneaza cel mai recent raport saptamanal al bancii.

Raportul precizeaza insa ca este de asteptat ca in august, presiunile venite din partea marfurilor alimentare sa se reduca, iar procesul dezinflationist ar urma sa demareze din august, ceea ce determina banca sa-si mentina prognoza de crestere a preturilor pentru 2008, de 6,5%.

In conditiile unui an agricol bun, analistii ING estimeaza ca nivelul indicelui se va situa sub aceasta valoare, iar in situatia in care vremea va fi defavorabila, am putea vedea o inflatie la un nivel superior.

La randul lor, analistii BCR mizeaza pe o valoare a indicelui de 6,2% la finele anului. UniCredit Tiriac are in vedere un nivel al inflatiei pentru 2008 de 5,8%, „insa in conditiile in care cresterile de preturi administrate (de exemplu energie n.r.) care au fost anuntate de companiile de pe acest segment nu se vor realiza”.