- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: Nu stim cat va mai resimti leul impactul crizei, dar aceasta pare pe sfarsite

18 Sep, 15:08 • gecad.net
Reprezentantii pietei valutare nu pot estima cat timp se vor resimti pietele financiare locale de pe urma crizei din SUA, dar considera ca fenomenul se afla la "capat de drum", asa incat de acum am putea asista la un proces de revenire a pietelor, chiar daca nu foarte rapid.
Analisti: Nu stim cat va mai resimti leul impactul crizei, dar aceasta pare pe sfarsite

Cristian Sporis, directorul executiv al Trezoreriei Raiffeisen Bank Romania, sustine ca fluctuatiile pe piata valutara nu se vor tempera si leul nu va intra pe un trend de apreciere pana cand apetitul pentru risc al investitorilor de pe piata valutara nu se va retrezi.

„De altfel, in ultimele zile, evolutia leului a fost determinata in special de tranzactii de ordin comercial, in conditiile in care tranzactiile financiare (speculative – n.r.) au fost foarte putin prezente”, a mentionat Sporis pentru DailyBusiness.ro.

Ciprian Dascalu, traderul Millennium Bank Romania, a spus ca nu poate estima cat timp vor mai resimti pietele financiare locale efectele ultimelor evenimente din SUA.

„Oricum, de regula o criza se termina cu o capitulare majora, iar ce s-a intamplat cu Lehman si AIG pare a fi marcat un capat de drum. Daca este asa, oricum nu ma astept la o revenire rapida a pietelor”, a spus acesta.

Acestia nu exclud posibilitatea ca in conditiile unei deprecieri puternice a leului, banca centrala sa intervina pentru a apara moneda nationala, dar nu pot estima care ar fi pragul superior al cursului la care ar putea fi luata aceasta decizie.

In primavara, BNR a intervenit cand cursul ajunsese pe piata interbancara la 3,84 lei/euro, dar atunci conditiile externe erau mult mai favorabile monedei romanesti, iar cele interne – mult mai defavorabile ca in prezent, a spus Ciprian Dascalu.

Ambii analisti se asteapta ca banca centrala sa mentina dobanda cheie in sedinta din 25 septembrie la 10,25% pe an.

„Pe fondul lipsei de lei din piata, ramane de vazut ce decizie va lua banca centrala in privinta rezervei minime obligatorii la lei, pentru ca ar fi spre binele pietei ca aceasta sa fie diminuata”, a afirmat Ciprian Dascalu.