- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: Orice decizie ar lua in privinta dobanzii-cheie, BNR nu va influenta dobanzile interbancare

29 Oct, 12:30 • gecad.net
Unii dintre analistii financiari mizeaza pe mentinerea dobanzii cheie in sedinta BNR de joi, in timp ce alte voci sustin ca este posibila o majorare cu un punct procentual, ambele tabere fiind insa de acord ca modificarea nivelului dobanzii nu ar avea nicio influenta asupra pietei interbancare, ci ar putea doar functiona ca un semnal.
Analisti: Orice decizie ar lua in privinta dobanzii-cheie, BNR nu va influenta dobanzile interbancare

Dan Bucsa, seful echipei de cercetare pentru pietele monetare din cadrul Bancpost, sustine ca Banca Nationala nu va modifica dobanda cheie, in conditiile in care influenta in piata a masurii ar fi foarte slaba.

Analistii Raiffeisen Bank estimau la randul lor in cel mai recent raport saptamanl ca banca centrala va mentine dobanda la 10,25% pe an.

„Daca ne uitam la nivelul la care au ajuns dobanzile interbancare in prezent (18% pe an), ne dam seama ca nivelul dobanzii cheie nu are prea mare influenta, asa incat o majorare usoara nu ar avea niciun sens. In plus, banca centrala ar putea lua in calcul ca economia va da semne de slabire in perioada urmatoare”, a spus Dan Bucsa.

Desi o vad de asemenea ca pe o masura fara influenta asupra pietei interbancare, analistii ING Bank estimeaza in cel mai recet raport saptamanal ca BNR va majora rata cu un punct procentual.

„Mizam pana acum pe o crestere de 0,25 puncte procentuale, dar credem ca dupa ce Standard&Poor’s a scazut ratingul de tara pentru Romania e foarte probabil ca banca central sa recurga la o majorare de 1 punct procentual, pana la 11,25% pe an”, mentioneaza analistii ING.

S&P a coborat ratingul Romaniei la un nivel „sub investment grade”, pe care nu il mai are nicio tara din Uniunea Europeana, principalul motiv fiind politicile fiscala si de cheltuieli destul de relaxate ale tarii, care este de asteptat sa creasca si presiunile asupra inflatiei.

BNR ar putea lua in calcul deci cresterea dobanzii cu un punct procentual, „desi diferentele mari dintre dobanzile interbancare si cea de referinta din prezent arata ca aceasta masura este putin relevanta pentru creditele pe termen scurt de pe piata inetrbancara. Totusi, BNR ar da prin majorare un semnal de ingrijorare in privinta politicilor publice”, explica analistii ING Bank.

Reprezentantii ambelor banci pariaza insa pe scaderea dobanzii incepand din primul trimestru al 2009.

Dan Bucsa de la Bancpost se asteapta ca, in situatia in care inflatia anula va cobori sub nivelul de 6% la inceputul lui 2009, BNR sa reduca in una din primele sedinte de anul viitor nivelul ratei, eventual cu 0,25 puncte procentuale, deci pana la un nivel de 10% pe an.

Pentru primul trimestru al lui 2009, analistii ING Bank mizeaza pe o scadere a dobanzii cheie cu 1,75 puncte procentuale.

Dobanzile interbancare vor creste in continuare pe termen scurt

Dobanzile de pe piata interbancara pentru depozitele in lei plasate depasesc nivelul perceput de banca centrala pentru facilitatea de credit acordata bancilor, care este de 14,25% pe an.

Unele dintre bancile care au carente de lichiditate nu pot insa apela la credite de la BNR, pe care sunt nevoite sa le garanteze cu titluri de stat, deoarece nu au titluri in trezorerie. In acest fel, sunt nevoite sa imprumute de pe piata interbancara, la dobanzile pe care le percep celelalte banci.

In ceea ce priveste evolutia dobanzilor de pe piata interbancara, este de asteptat ca acestea sa ramana in continuare la un nivel ridicat, in conditiile in care este putin probabil ca banca centrala va injecta lichiditate in piata zilele urmatoare, iar sosirea scadentei la platile bugetare va adanci nevoia de lei a pietei, mentioneaza analistii ING Bank.

Acestia sustin totodata ca se mentin presiunile de depreciere asupra monedei nationale, in conditiile in care investitorii straini vor fi destul de reticenti sa faca plasamente in lei, data fiind coborarea ratingului de tara al Romaniei de catre S&P.