- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analistii despre Fondul Roman de Investitii: Guvernul infiinteaza o struto-camila !

20 Apr, 15:51 • razvan.codorean
Intentia Guvernului de a construi un fond de investitii al statului cu banii din privatizari, aport de capital de la CEC Bank si banii din rezervele BNR, determina reactii contradictorii in randul analistilor economici, citati de DailyBusiness.ro. Ei considera ''noul FNI'' drept o constructie de tip ''struto-camila'', in fapt ''o noua mostra de incompetenta'' a ''specialistilor'' in economie de la stat.
Analistii despre Fondul Roman de Investitii: Guvernul infiinteaza o struto-camila !

Intentia Guvernului de a construi un fond de investitii al statului cu banii din privatizari, aport de capital de la CEC Bank si banii din rezervele BNR, determina reactii contradictorii in randul analistilor economici, citati de DailyBusiness.ro. Ei considera ”noul FNI” drept o constructie de tip ”struto-camila”, in fapt ”o noua mostra de incompetenta” a ”specialistilor” in economie de la stat.

Planurile Guvernului legate de infiintarea viitorului fond de investitii care va pune la dispozitie resursele financiare pentru proiectele majore ale Romaniei, in domenii diverse, de la infrastructura la mediu, i-au lasat cu gura cascata pe analisti. Cele mai multe semne de intrebare le ridica prevederea conform careia ”fondul se finanteaza initial si din rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei”.

Consultantul Bogdan Baltazar a declarat ca este imposibil ca statul sa se foloseasca de banii din rezervele bancii centrale pentru investitii. ”Poate doar de impozitul de pe urma activitatii BNR, cel mult. Insa exprimarea pare a fi destul de clara. Este cel putin ciudata aceasta prevedere”, a declarat Baltazar, pentru DailyBusiness.ro.

In opinia consultantului, este suspecta si prevederea potrivit careia Fondul Roman de Investitii nu se va supune controlului, supravegherii si reglementarii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Bancii Nationale.

E ca si cum m-as folosi eu de banii dumneavoastra, fara insa a va da socoteala. E interesant si faptul ca viitorul fond se vrea a fi un actor pe piata de capital, dar sa nu fie supus rigorilor arbitrului pietei”, a mai spus Baltazar.

Analistul economic Ilie Serbanescu este si mai transant. ”Guvernul vrea de multa vreme sa se bage in rezervele de la Banca Nationala. E o aspiratie de a fura demna de Cartea Recordurilor. Si sa pretinzi ca acest fond sa nu fie controlat de CNVM si BNR dovedeste acest lucru. Vor sa fure nestingheriti”, a declarat analistul, pentru DailyBusiness.ro.

In opinia specialistilor, intentia Guvernului de a infiinta un fond de investitii nu este rea, insa are nevoie de o constructie profesionista si mai ales de un management performant.

”Ideea nu e rea. Sa folosesti in sfarsit participatiile minoritare ale statului la ceva concret e un lucru bun. Ma tem insa ca din ce reiese pana acum, nu va fi decat o struto-camila”, a afirmat Bogdan Baltazar.
[quote=Ilie Serbanescu, analist economic] Initiativa, in forma prezentata, este o noua mostra de incompetenta a ”specialistilor” in economie de la stat[/quote]
Ilie Serbanescu crede ca statul nu este capabil sa gestioneze un fond suveran, cum nu a fost capabil sa controleze nici Fondul Proprietatea.

”Fondul nu foloseste, in prezent, la nimic. Poate doar cei din conducere sa se imbogateasca. In rest, actiunile sunt tranzactionate de smecheri pe piata libera, se aduna cine stie unde si in acest fel, statul se va trezi, cum s-ar spune, chirias in propria casa”, considera Serbanescu.

”Daca ar desfiinta FP si ar transfera actiunile intr-un fond de investitii suveran extrem de transparent, condus de adevarati manageri, ar fi ceva. Insa ma tem ca toata aceasta initiativa, Fondul Roman de Investitii, ascunde in fapt o noua smecherie prin care sa fie furat banul public”, a mai spus analistul, pentru DailyBusiness.ro.

Declaratiile expertilor vin dupa ce Mediafax a prezentat marti un document de lucru ce face referire la infiintarea Fondul Roman de Investitii.

Anterior, premierul Emil Boc a confirmat discutiile legate de infiintarea fondului.

„Pot sa va confirm ca in acest moment, Guvernul lucreaza la un proiect in vederea constituirii unui fond de investitii care sa poata pune la dispozitie resurse financiare pentru proiectele majore ale Romaniei, fond de investitii care are mai multe surse, printre care si actiunile minoritare pe care statul le are la diverse societati si companii”, a declarat Boc.
[quote=Bogdan Baltazar, consultant economic]As vrea sa cred ca e doar un document de lucru. Ma tem ca nu cumva sa devina realitate. Ar fi o mare prostie[/quote]
Potrivit documentului, noul instrument de investitii al statului va prelua in portofoliu, in maximum doua luni de la constituire, participatiile minoritare ale statului.

„Din participatiile minoritare gestionate de statul roman, prin ministerele si autoritatile coordonate de Guvern, precum si din aportul in numerar al CEC Bank, se infiinteaza Fondul Roman de Investitii. Fondul este o institutie publica independenta, cu personalitate juridica, si reprezinta un instrument de investitii al statului de tipul fondurilor suverane, care se finanteaza initial si din rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei”, se arata in document.

„Fondul Roman de Investitii se va comporta in procesul de gestionare a activelor financiare ale statului ca orice investitor prudent si care va avea posibilitatea sa devina o sursa de investitii si de lichiditati intr-o perioada de tensiune economica. Fondul este autoadministrat si are ca participanti statul roman si CEC Bank, sprijinand politica economica generala a statului prin asigurarea resurselor necesare pentru finantarea proiectelor de importanta nationala, ca masura de stimulare economica”, potrivit documentului de lucru de infiintare a noului Fond.

Actiunile minoritare care vor alimenta Fondul vor fi vandute pe piata de capital, prin licitatie deschisa cu cel mai mare pret oferit, prin negociere in cazul acordarii drepturilor de preferinta ori prin toate aceste metode combinate.

Fondul Roman de Investitii va prezenta anual Guvernului si Bancii Nationale un raport privind destinatia banilor.

Proiectul reprezinta o varianta de lucru aflata in discutie la nivelul Guvernului si transmisa spre consultare ministerelor implicate, iar forma finala va fi remisa Comisiei Europene inainte de aprobarea de catre Executiv.