- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analistii vad scaderi de preturi in august, dupa maximul de inflatie din iulie

08 Aug, 00:01 • gecad.net
Analistii bancari estimeaza pentru iulie o inflatie anuala de 9,3-9,4%, cea mai mare din acest an, insa spun ca in august ne putem astepta la scaderi ale preturilor de consum, in special datorita ieftinirilor la cereale, legume si fructe, ca urmare a recoltei agricole bune.
Analistii vad scaderi de preturi in august, dupa maximul de inflatie din iulie

Institutul National de Statistica (INS) va publica luni, 11 august, datele oficiale referitoare la cresterea preturilor in luna iulie.

Nivelul lunar al inflatiei este estimat la 1% in iulie, ceea ce ar conduce la o inflatie anualizata de 9,4%, a spus pentru DailyBusiness.ro Ciprian Dascalu, trader in cadrul Millennium Bank Romania.

Cele mai mari cresteri este de asteptat sa se fi produs la preturile administrate (la gaze si energie electrica). Pentru august, banca Millennium are o prognoza de 0,2% pentru inflatia lunara si de 8,7% pentru cea anualizata.

„Ma astept ca din august sa se vada efectul productiei agricole bune din acest an in inflatie. Valoarea mica a inflatiei lunare pe care o estimam va fi si un rezultat al efectului de baza, tinand cont ca luna similara a anului trecut a consemnat o crestere de preturi de 0,86%”, a spus Dascalu.

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, considera ca inflatia lunara din iulie a fost de 0,9%, ceea ce aduce valoarea anuala a indicelui la 9,3% in aceeasi luna. Indicele a consemnat in iulie maximul anual, principalul aport la constituirea sa avandu-l preturile la gaze, la energie electrica (preturi administrate) si cresterea accizelor la tutun.

In ciuda scumpirilor preturilor la energie si gaze, Dumitru este de parere ca iulie va fi totodata prima luna din acest an in care, la nivelul preturilor volatile (legume si fructe), se vor putea vedea rezultatele bune din recolta agricola.

[quote=Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania]Ne asteptam ca valoarea lunara a inflatiei din august sa fie de 0,1%, 0% sau sa avem chiar deflatie, ca impact al recoltei agricole bune[/quote]
In mod sigur, in august vom vedea scaderi de preturi volatile (legume si fructe – n.r.), considera Ionut Dumitru. Pentru septembrie, economistul sef al Raiffeisen se asteapta de asemenea la un nivel foarte scazut al inflatiei lunare.

Ciprian Dascalu de la Millennium Bank are insa o opinie contrara si nu se asteapta ca in lunile ce urmeaza sa avem si valori negative ale inflatiei lunare, sau macar scaderi ale preturilor la produsele agricole: „Acestea sunt ancorate la preturile mondiale, care si-au mentinut in ultimul timp cresterea, asa incat nu mizez pe ieftiniri”.

Poate fi inflatia scazuta un argument pentru ca banca centrala sa coboare rata dobanzii cheie pana la finele anului?

In opinia lui Ionut Dumitru, initierea unui trend dezinflationist ar trebui sa determine BNR sa coboare rata dobanzii, Raiffeisen Bank avand o estimare de 10% pe an pentru dobanda cheie la finele lui 2008, tinand cont si de faptul ca unul din efectele cresterii dobanzii, aprecierea leului (sesizata si in ultimele zile), ameninta cu adancirea deficitului de cont curent.

La randul sau, Dascalu nu mizeaza pe o noua majorare a dobanzii cheie in acest an. Traderul Millennium considera insa ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) agreeaza un nivel mai scazut al cursului leu/euro, in masura in care el poate ajuta la temperarea inflatiei.

Acesta este de parere ca banca centrala nu vede o amenintare pentru deficitul de cont curent din partea aprecierii leului. „Nu cred ca exporturile sunt atat de conectate la cursul de schimb, si cred ca problemele acestora sunt mai mult de ordin structural”.

Alte voci din piata sustin ca pana la finele anului am putea vedea noi cresteri ale dobanzii cheie.

Analistii ING Bank Romania sunt de parere ca pe 31 iulie, atunci cand a luat ultima decizie de majorare a dobanzii cheie (de la 10% la 10,25% pe an), BNR a avut in vedere probabilitatea mare de adancire a deficitului bugetar in acest an, care ar putea depasi 3%.

Ei se asteapta la cel putin inca o majorare a dobanzii pana la finele anului, si mizeaza pe un nivel al dobanzii de 10,5% pe an, la sfarsitul lui 2008.