- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Anghel, BCR: Constructiile vor fi motorul cresterii PIB pana in 2010

30 Sep, 14:39 • gecad.net
Constructiile vor fi motorul cresterii produsului intern brut (PIB) si anul viitor, urmand ca aportul acestui segment la PIB sa scada doar din 2010, cand productia auto ar putea deveni principalul sustinator al cresterii economice, a spus marti Lucian Anghel (foto), economistul sef la Bancii Comerciale Romane (BCR).
Anghel, BCR: Constructiile vor fi motorul cresterii PIB pana in 2010

Acesta a caracterizat ca „nejustificate” temerile legate de faptul ca piata constructiilor ar putea incepe sa scada drastic din 2009, ceea ce ar conduce si la franarea cresterii economice.

Conform unui studiu prezentat de economistul sef al BCR, prezent marti la seminarul Romania Construct & Real Estate Forum, organizat de Mediafax, potentialul de crestere al constructiilor in Romania este inca mare. In ce priveste domeniul rezidential, Romania are doar 2,2 noi locuinte la mia de locuitori fata de media europeana care este de 5,5 locuinte noi la mia de locuitori.

Totodata, spatiul de birouri noi din Bucuresti raportat la mia de locuitori este sub media din alte capitale europene, de aici si potentialul mare de dezvoltare a constructiilor in aceasta zona. Chiriile de pe acest segment se afla totodata mult sub media europeana.

Referitor la spatiile industriale, oferta de pe acest segment s-a imbunatatit, iar din punct de vedere al chiriilor, Romania este una dintre cele mai ieftine piete din regiune.

„Daca ne gandim doar la preconizata dezvoltare a infrastructurii in anii viitori, ne dam seama ca segmentul are potential de crestere, si chiar daca din 2010 ne putem astepta la scaderea aportului constructiilor la produsul intern brut, nu va fi vorba de o scadere accelerata a lucrarilor din domeniu”, a mai spus Anghel.

Acesta a mentionat ca imprumuturile ipotecare au potential de crestere in Romania, data fiind discrepanta mare dintre volumul finantarilor de acest tip acordate pe piata locala si situatia de pe pietele invecinate.

Conform economistului sef al BCR, valoarea creditelor ipotecare (care nu include si creditele de consum cu garantie ipotecara) acordate in Romania a fost de 4,4 miliarde euro in 2007, mult sub volumul imprumuturilor de acelasi tip din Cehia, care au inregistrat anul trecut un nivel de 13,6 miliarde, si Ungaria, unde valoarea totala a imprumturilor a fost de 10,7 miliarde euro.

„Dat fiind ca potentialul de consum pietei locale este mult mai mare decat cel al Cehiei sau Ungariei, ne putem astepta ca imprumturile ipotecare sa fie anii ce urmeaza motorul cresterii sectorului bancar”.