- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ANRE vrea să fie stabilite codurile CAEN pentru consumatorii non-casnici cu prețul plafonat

03 Oct, 17:47 • Gabriela Andreescu
Ordonanţa 119/2022 trebuie modificată astfel încât să se specifice care sunt codurile CAEN ale consumatorilor noncasnici care vor beneficia de preţ plafonat, a afirmat, luni, 3 septembrie, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE
ANRE vrea să fie stabilite codurile CAEN pentru consumatorii non-casnici cu prețul plafonat

Ordonanța Nr. 119 la care a făcut referință oficialul a fost in prezent aprobată de Senat cu modificări, însă Camera Deputaţilor este for decizional.

Oficial ANRE: Senatul a aprobat ceva care nu are niciun impact

Prezent în cadrul conferinței „Provocări în criza energetică”, organizată de Profit.ro, oficialul ANRE a vorbit despre impactul Ordonanțelor Nr.27 și Nr. 119:

„Este foarte interesant ce s-a aprobat în Senat, din punct de vedere legislativ nu are niciun impact, pentru că trebuie să fie aprobat în Camera Deputaţilor. Cert este că impactul OUG 27, cu toate modificările ulterioare, în sistemul energetic este unul semnificativ pentru toţi actorii pieţei. Eu salut în primul rând încercările de a simplifica şi a clarifica nişte semne de întrebare încă neclare în OUG 27 şi OUG 119, vă dau un exemplu: este absolut necesară o modificare în sensul specificării codurilor CAEN pentru care plafonarea se aplică consumatorilor noncasnici”,a spus  oficialul ANRE

 

ANRE vrea să fie stabilite codurile CAEN ale consumatorilor non-casnici cu prețul plafonat
ANRE vrea să fie stabilite codurile CAEN ale consumatorilor non-casnici cu prețul plafonat

Te-ar putea interesa și: 4,6 miliarde de lei către furnizorii de energie, decontați de ANRE

Vicepreşedintele ANRE a lansat un apel către furnizorii de energie din România să aducă propuneri în Camera Deputaților pentru implementarea prevederii pebntru stabilirea condurilor CAEN.

„Invit furnizorii să vină cu propuneri în Camera Deputaţilor. O variantă ar fi o cerere pe proprie răspundere, există şansa să se vină cu completări şi dezbaterea de acolo va fi importantă”,a completat vicepreşedintele ANRE.

Pe de altă parte, Asociația Furnizorilor de Energie din România, ce reuneşte 37 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică şi/sau de gaze naturale, a apreciat, într-un comunicat, că modificările aduse în Senat la OUG 119/2022 vor crea disfuncţionalităţi şi mai mari pe piaţa de energie, informează DC Business.

Citește și: Ministrul Energiei cere ANRE „să-și facă treaba”

„Se distruge piaţa de energie prin OUG119 şi modificările aduse proiectului de lege în Senat! Atragem atenţia că OUG 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, cu modificările aprobate de către Senat la proiectul de lege de aprobare a OUG, va crea disfuncţionalităţi şi mai mari, aproape insurmontabile, în activitatea operatorilor din întreg sectorul energetic, cu riscul de a distruge funcţionarea pieţei energiei.

„Situaţia în piaţa energiei va fi una dramatică, dacă nu va exista o transparenţă şi o consultare reală a participanţilor la aceasta, în special prin vocea asociaţiilor de profil, la dezbaterile din cadrul Comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, respectiv o clarificare şi modificare a unor prevederi legale”, a afirmat Laurenţiu Urluescu, preşedinte AFEER.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult