- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Concedieri cu cantec la Ardaf: Sindicatul reclama disponibilizari abuzive, conducerea se declara in legalitate

01 Sep, 00:01 • gecad.net
O parte dintre cele aproximativ 160 de persoane concediate recent de asiguratorul Ardaf, care considera ca interesele lor nu au fost reprezentate la masa negocierilor, au dat in judecata compania si intentioneaza sa ceara pagube de 1,2 mil. euro. Compania sustine insa ca disponibilizarile s-au facut respectand procedurile legale.
Concedieri cu cantec la Ardaf: Sindicatul reclama disponibilizari abuzive, conducerea se declara in legalitate

Salariatii Ardaf sunt reprezentanti in prezent de doua uniuni sindicale, una dintre acestea fiind Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB), condusa de Constantin Paraschiv.

Potrivit lui Paraschiv, FSAB a avut pana in prezent doua intalniri cu reprezentantii Ardaf, in care sindicalistii au solicitat sa fie stabilite criteriile in functie de care se face disponibilizarea salariatiilor, iar celor disponibilizati sa li se ofere salarii compensatorii.

Ulterior, conducerea Ardaf a refuzat sa mai aiba intrevederi cu membri FSAB, a declarat Constantin Paraschiv, compania recurgand la concedieri fara sa mai prezinte decizia acestora.

Oficialii companiei sustin insa ca, atat atunci cand a fost stabilit numarul celor disponibilizati, criteriile disponibilizarii, cat si platile compensatorii, Ardaf a consultat reprezentantii tututor partilor implicate.

„In luna aprilie 2009, compania a initiat procedura de reducere a numarului de angajati cu 159 de salariati, numarul fiind stabilit de catre conducerea Ardaf impreuna cu cele doua uniuni sindicale care reprezinta angajatii Ardaf si cu autoritatile a caror pozitie era relevanta pentru aceasta actiune”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Ales Tauche, directorul de resurse umane al companiei, precizand ca in cadrul intalnirilor a fost prezent si Constantin Paraschiv, in calitate de lider al uneia din gruparile sindicale.

„In cadrul procesului de disponibilizare, Ardaf a respectat toate criteriile tehnico-operative cat si de protectie a muncii. Motivul care a stat la baza disponibilizarilor a fost legat de rezultatele economice, de pierderile suferite de companie. In consecinta, s-a hotarat reducerea personalului neimplicat in vanzari al companiei”, a declarat Ales Tauche.

Potrivit acestuia, compania a respectat toate criteriile de protectie a muncii cand a luat decizia disponibilizarii: mai intai au fost taiate locurile de munca vacante la momentul respectiv, apoi au fost redusa una dintre functiile persoanelor care aveau cumul de functii, au fost restructurate persoanele care aveau cumul de pensie si salariu si s-a renuntat la pozitiile celor care satisfaceau criteriile de pensionare.

Totodata, a explicat Ales Tauche, daca decizia afecta ambii soti, atunci s-a renuntat la cel care avea salariul cel mai mic. Abia in ultima instanta s-a recurs la disponibilizarea celor care aveau copii in intretinere, erau intretinatori de familie sau mai aveau mai putin de 3 ani pana la pensie.

Subiectul de disputa dintre cele doua parti pare a fi fost insa platile compensatorii oferite de companie.

La finele lunii mai, presa a scris despre divergentele dintre sindicate si conducerea asiguratorului, generate de faptul ca Ardaf era dispusa sa ofere cel mult patru salarii compensatorii, in conditiile in care sindicatele solicitau sase salarii compensatorii.

„In cele din urma, compania a oferit doar doua salarii compensatorii, propunere ce a fost acceptata doar de cativa dintre cei disponibilizati”, a spus Paraschiv.

Cei care nu au acceptat au fost in cele din urma disponibilizati prin decizie unilaterala, o parte dintre acestia dand chiar compania in judecata pentru disponibilizare abuziva.

Reprezentantul Ardaf a explicat insa ca asiguratorul a achitat celor disponibilizati plati compensatorii, care au „respectat prevederile contractului colectiv de munca valabil la acea data, plati ce au depasit cu mult minimurile prevazute de lege. Mai mult, compania a achitat toate beneficiile prevazute pentru aceste situatii in contractele individuale de munca”, a completat directorul de HR al Ardaf.

Acesta a admis ca „in cadrul consultarii, sindicatele au ridicat pretentii pentru plati compensatorii duble in raport cu cele oferite de companie, dar aceste pretentii nu au corespundeau situatiei economice a companiei si nu au fost incluse in consultarea finala”.

In prezent, este adevarat ca unii dintre disponibilizati, reprezentand doar cazuri izolate, au actionat compania in judecata, a mentionat Tauche.

Constantin Paraschiv a spus ca, in prezent, FSAB este singurul sprijin pentru angajatii disponibilizati, in conditiile in care sindicatul Ardaf recunoscut de conducerea companiei este unul „galben”, in sensul ca apara interesele patronatului si nu pe cele ale angajatilor.

O parte din cei disponibilizati, care considera ca propriul punct de vedere nu a fost reprezentat de nimeni in negocierile finale cu angajatorii, au actionat in judecata conducerea Ardaf, pentru disponibilizari abuzive. Desi momentan nu au formulat pretentii de despagubiri materiale, seful FSAB a precizat ca sumele solicitate ar putea urca la 1,2 milioane de euro, pentru toti cei care au fost disponibilizati abuziv.

Societatea de asigurare Ardaf este controlata in prezent de compania de asigurari Generali PPF.

La finele primelor sase luni, compania inregistrase un volum de prime brute subscrise de 163,47 milioane lei (38,65 mil. euro), in scadere cu 33,36% fata de aceeasi perioada din 2008.