- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Costurile crizei politice: 300 mil. euro cheltuiti pentru leu, scumpirea finantarii externe si risc de blocaj economic

30 Sep, 00:01 • gecad.net
Luni si marti, banca centrala a aruncat pe piata monetara circa 300 de milioane de euro pentru a sustine moneda nationala, depreciata brusc din cauza instabilitatii politice, iar o scindare a coalitiei ar putea conduce la cresterea costului de finantare externa pentru tara sau chiar la blocaj economic, cred analistii economici.
Costurile crizei politice: 300 mil. euro cheltuiti pentru leu, scumpirea finantarii externe si risc de blocaj economic

Potrivit lui Narcis Noaghe, delaer in cadrul Bancii Comerciale Romane, aversiunea fata de leu din ultimele doua zile a fost destul de puternica, in special din cauza instabilitatii politice generate zilele trecute de conflictele care au condus la posibilitatea ruperii coalitiei.

Astfel, luni seara cursul leului urcase de la 4,19 la 4,22 lei/euro, a spus pentru DailyBusiness.ro Narcis Noaghe, dealer in cadrul Bancii Comerciale Romane.

Potrivit unui dealer din piata, imediat dupa deprecierea de luni a leului au aparut in piata ordine de vanzare de euro, fiind „aruncati” in joc circa 50 de milioane de euro. Efortul pentru sprijinirea monedei a continuat marti, cand au fost vandute 250 de milioane de euro, in spatele acestei actiuni stand cel mai probabil banca centrala, dornica sa vina in sprijinul monedei nationale.

„Marti, cursul a spart definitiv pragul de 4,2 lei/euro, deci efortul financiar a fost mai puternic decat luni”, a explicat acesta. Cursul oficial afisat marti de banca central a fost de 4,1851 lei/euro, in scadere cu circa un punct procentual fata de nivelul de luni.

„In prezent, trendul descendent este deja consolidat, cei care au pariat contra leului au inceput sa isi inchida pozitiile”, a comentat Narcis Noaghe pentru DailyBusiness.ro.

In opinia lui Cristian Sporis, seful directiei de trezorerie din Raifeisen Bank, dezechilibrele politice pot influenta leul pe termen scurt, in schimb, pentru un orizont de timp de 2-3 luni, perspectivele asupra monedei nationale sunt bune: „Deutsche Bank, Citi Bank au rapoarte in care mizeaza pe o apreciere a leului pana la 4 lei/euro, ceea ce inseamna ca leul are sustinatori puternici”, a reamintit Sporis.

Strainii se tem de blocaj economic

Un alt soc al divergentelor politice ar putea fi observat la nivelul costului de finantare externa al tarii, Romania pregatindu-se acum sa lanseze emisiunea de eurobonduri. Adrian Mitroi, secretarul general al asociatiei analistilor financiari CFA Romania, considera ca actualele divergente politice spulbera pe termen scurt sansa Romaniei de a se finanta ieftin de pe pietele externe.

„Banca Centrala Europeana face acum un efort pentru a sprijini economiile achizitionand bonduri emise fie de companii comerciale, fie de guverne, iar Romania avea in aceste zile o fereastra de oportunitate pentru a se finanta ieftin din exterior”, a declarat Adrian Mitroi pentru DailyBusiness.ro.

In prezent, riscul de tara asociat Romaniei, descris de indicatorul Credit Default Swap, este sub 200 basic points (2 p.p.), a precizat analistul, mentionand ca orice deviere politica conduce la cresterea nivelului indicelui.

Intarind opinia analistului roman, presa straina comenteaza intamplarile ultimelor zile din Romania intr-un mod negativ, transmitand investitorilor din exterior informatii care mai degraba i-ar tine departe de piata locala.

Astfel, analistii Wall Street Journal scriu intr-un articol de marti ca divergentele coalitiei pot conduce la alegeri anticipate, masura care are ca urmare de regula paralizia politica ce se transfera si la nivelul economiei, blocand astfel procesul de reforma.

Actualul conflict politic se adauga starii oricum precare a economiei locale, remarca jurnalistii americani. „Deficitul bugetar mare al Romaniei este un pericol pentru deprecierea leului si reaprinderea inflatiei”, scrie Wall Street Journal.

Ruperea coalitiei poate fi si sansa pentru un guvern capabil

Daca pe termen scurt divergentele economice sunt in defavoarea monedei sau costurilor de finantare externe, o posibila rupere a coalitiei inseamna totodata ca Romania ar putea avea o sansa pentru formarea unui guvern eficient, de tehnocrati, este de parere Adrian Mitroi, secretarul general al asociatiei analistilor financiari CFA Romania.

„Avem in prezent o coalitie care oricum nu a functionat niciodata si care de un an amana luarea unor decizii care sa ajute economia sa iasa din criza. Daca se va forma un nou guvern am putea avea o noua sansa pentru a se lua acele masuri eficiente, iar aici ma refer in special la cresterea taxei pe valoarea adaugata si la scaderea cheltuielilor salariale”, este de parere acesta.

Pentru imbunatatirea starii deficitului bugetar, Adrian Mitroi crede ca ar fi nevoie de cresterea la 25% a TVA, de scaderea pensiilor si salariilor bugetarilor cu 25%, exceptie facand retributiile celor slab remunerati, si de comasarea sau desfiintarea a 90% din agentiile guvernamentale.

„Ar trebui scoase la concurs si posturile publice. Sunt sigur ca statul ar gasi studenti care sa se angajeze la jumatate din salariile pretinse de functionari”, crede analistul, completand ca, bine condusa, miscarea ruperii coalitiei ar putea fi trasformata in beneficiul economiei, iar Romania ar avea de suportat doar costuri pe termen scurt pentru clivajul politic.