- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Creditele ipotecare s-au ieftinit in februarie, dupa 6 luni de scumpire continua

23 Apr, 00:01 • gecad.net
Dobanda anuala efectiva (DAE) medie practicata de banci la creditele ipotecare noi oferite in euro a scazut de la 11,30% pe an, cat era in ianuarie, pana la 9,26% pe an, in februarie, prima luna din ultimele 6-7 in care costurile acestor imprumuturi s-au diminuat.
Creditele ipotecare s-au ieftinit in februarie, dupa 6 luni de scumpire continua

Anuntarea, de catre autoritatile locale, a intentiei de a semna un acord de imprumut cu institutiile financiare din exterior a condus la relaxarea conditiilor de imprumut extern la care au acces bancile locale, in februarie. Aceasta s-a tradus inclusiv in scaderi de costuri la imprumuturile la care bancile au acces, scaderi care in cele din urma s-au transferat clientilor.

Incepand cu luna septembrie 2008, bancile au apelat la majorari succesive de costuri pentru creditele ipotecare noi in euro, dobanzile anuale efective crescand de la 8,23% pe an pana la 11,3% pe an in ianuarie 2009, potrivit datelor bancii centrale.

Pe de alta parte, imbunatatirea circulatiei lichiditatilor la nivelul pietei monetare, ceea ce a condus totodata la scaderea dobanzilor la creditele interbancare, a permis si diminuarea costurilor la imprumuturile in moneda nationala.

Astfel, creditele ipotecare noi in lei au inregistrat scaderi de costuri in februarie, dobanda anuala efectiva medie coborand de la 12,61% pe an, cat era in ianuarie, pana la 11,49%. Dobanzile anuale efective urmasera un trend ascendent incepand din noiembrie, cand DAE medie era de 11,07% pe an.

Bancile au fost mult mai prudente in ceea ce priveste diminuarea costurilor la imprumuturile noi negarantate, carora le este asociat de regula un grad mare de risc.

Astfel, in ceea ce priveste creditele de consum in lei, dobanzile anuale efective au inregistrat doar un usor trend descendent in februarie, dupa ce crescusera in mod succesiv inca din luna iunie a lui 2008.

Acestea au urcat de la 18,44% pe an in iunie 2008, pana la 24,60% pe an in ianuarie 2009, iar in februarie au dat primul semn de scadere, ajungand la 24,01%.

Creditele de consum in euro au consemnat insa cresteri de costuri totale in februarie. DAE pentru aceste imprumuturi s-a majorat constant incepand in decembrie 2008, de la 11,2% pe an, pana la 11,86% pe an in februarie.

Raportat la aceeasi luna anului 2008, toate creditele au inregistrat cresteri ale costurilor totale. Astfel, DAE pentru creditele ipotecare in lei a crescut in intervalul mentionat de la 11,08% la 11,49% pe an, iar DAE pentru creditele de consum in lei s-a majorat de la 17,86% la 24,01% pe an .

In ceea ce priveste creditele in euro, DAE pentru imprumuturile ipotecare a crescut de la 8,15% pe an la 9,26% pe an, iar pentru creditele de consum de la 10,88% pe an la 11,86% pe an.

Indicatorul DAE cuprinde costul total al creditului, respectiv dobanda si comisioane.