- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cresterea dolarului are in Romania efecte puternice dar pe raza mica

24 Nov, 00:01 • gecad.net
Intarirea dolarului cu 25% fata de leu de la inceputul anului pana in prezent ii afecteaza puternic pe debitorii in dolari si creste simtitor pretul anumitor produse de import, cum ar fi cel al energiei. La nivelul intregii economii efectul nu va fi insa foarte puternic, spun analistii, in conditiile in care atat volumul creditelor in dolari, cat si cel al importurilor in moneda americana sunt mici.
Cresterea dolarului are in Romania efecte puternice dar pe raza mica

De la inceputul anului si pana la jumatatea lunii noiembrie, leul s-a depreciat cu 23,4% fata de moneda americana, de la un curs de 2,4377 lei/euro, pe data de 3 ianuarie, pana la un nivel de 3,05 lei/euro, pe 20 noiembrie.

Desi criza economica din SUA este in desfasurare, increderea investitorilor in piata americana este mare, considera analistii financiari, ceea ce a sustinut aprecierea monedei americane. In ultimul timp, evolutia pietei americane a fost considerata de investitori mai buna decat cea de pe piata europeana, in contextul crizei globale, considera Alexandru Chidesciuc, economitul sef al ING Bank Romania.

Asa incat, daca la inceptul anului dolarul ajunsese la un maxim de depreciere fata de euro, pana la un nivel de 1,6 dolari pentru un euro, in prezent, cursul a coborat la 1,24 dolari/euro. „Leul, care s-a raportat la dolar prin intermediul euro, a resimtit la randul sau efectul intaririi monedei americane”,a explicat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffesien Bank Romania.

O alta cauza care a condus la aprecierea monedei amerciane a fost, sustine Alexandru Chidesciuc, aceea ca, pe fondul crizei, multi americani si-au repatriat investitiile. Repatrierea de investitii americane din Romania, care a crescut cererea de dolari contra lei, poate fi privita, explica acesta, ca un alt efect care a dus la scaderea monedei nationale fata de dolar.

Anterior aparitiei crizei financiare, dolarul fusese penalizat de investitori din cauza deficitelor externe mari ale Americii. Un dolar slab era si in sprijinul SUA, in conditiile in care incuraja exporturile in defavoarea importurilor, ceea ce contribuia la scaderea deficitelor.

„America are inca un deficit de cont curent mare, singura diferenta fata de perioada anterioara crizei este ca acum preocuparile investitorilor au devenit cu totul altele, mult in fata deficitului fiind preocuparea americanilor de a isi proteja investitiile”, explica economistul sef al ING.

Cum influenteaza aprecierea mare a dolarului fata de leu piata locala? Efectele se vad pe partea de stabilitate financiara, crescand ratele la credite ale romanilor impumutati in dolari, si prin scumpirea importurilor in dolari ale Romaniei.

Dumitru considera ca impactul deprecierii leului pe piata importurilor va fi nesemnificativ, in coditiile in care, raportat la valoarea totala a importurilor Romaniei, un procent foarte mic se realizeaza in moneda americana.

„Doar importurile de petrol si energie se platesc in dolari, iar acestea reprezinta un cuantum mic in total importuri. Cred ca la pretul energiei importate se va resimti cel mai mult efectul scaderii leului”, sustine acesta.

La fel, la nivelul pietei locale, volumul creditelor in dolari este relativ nesemnificativ asa incat este de presupus ca putini romani se vor confrunta cu probleme de stabilitate financiara din cauza aprecierii monedei americane.

Cei mai afectati este de presupus ca vor fi cei care realizeaza venituri in lei si au luat credite in moneda americana la inceputul lui octombrie 2008, cand dolarul ajunsese la un maxim de depreciere fata de leu. Acestia vor resimti acut scaderea leului cu circa 25% in raport cu moneda americana, numai ca efect al deprecierii rata lunara majorandu-se cu 25%.

Afectati vor fi si cei care s-au imprumutat in dolari in 2006 si 2007, ani in care moneda americana a descris un trend de depreciere continua fata de leu.

La inceputul lui 2006, nivelul leu/dolar era similar celui din prezent, iar inainte de 2006 dolarul urmase un trend relativ continuu de depreciere, asa incat cei care au contractat credite in moneda americana inainte de 2006 si platesc in continuare rate nu se confrunta cu probleme din cauza cresterii ratelor.