- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ei fac jocurile pe planetă! Care este topul miliardarilor în 2022

26 Dec, 20:45 • Gabriela Andreescu
Războiul, pandemia și mișcarea lentă a piețelor i-au lovit pe miliardarii lumii în acest an. În acest al 36-lea clasament anual al Forbes al celor mai bogați oameni de pe planetă găsim un total de 2.668 – cu 87 mai puțin decât acum un an.
Ei fac jocurile pe planetă! Care este topul miliardarilor în 2022

Averea celor mai bogați oameni ai planetei se ridică la o valoare cumulată de 12,7 trilioane de dolari — cu 400 de miliarde de dolari mai puțin decât în 2021. Cele mai dramatice scăderi au avut loc în Rusia, unde sunt cu 34 de miliardari mai puțini decât anul trecut, după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, și China, unde o represiune guvernamentală împotriva companiilor tehnologice a rezultat în 87 de miliardari chinezi mai puțini pe listă.

Totuși, Forbes a găsit peste 1.000 de miliardari care sunt mai bogați decât erau acum un an. Și 236 de nou-veniți au devenit miliardari în ultimul an, inclusiv primii din Barbados, Bulgaria, Estonia și Uruguay. America este în continuare lider în lume, cu 735 de miliardari în valoare colectivă de 4,7 trilioane de dolari. China (inclusiv Macao și Hong Kong) rămâne pe locul doi, cu 607 miliardari valorând colectiv 2,3 trilioane de dolari.

Topul miliardarilor, actualizat periodic de Forbes, este condus de Elon Musk prin prisma averii acumulate de-a lungul anului 2022. Cu toate acestea,  proprietarul Tesla a pierdut primul loc pe lista miliardarilor Forbes, miercuri, 7 decembrie, în fața lui Bernard Arnault, patronul celui mai important grup de lux din lume, LVMH, după o scădere abruptă a valorii participației sale la producătorul de mașini electrice și un pariu de 44 de miliarde de dolari pe compania de socializare Twitter.  Mai mult, fluctuația acțiunilor la bursă determină o re-evaluare periodică a averilor celor mai bogați oameni ai planetei.

Iată care sunt primii 10 miliardari ai lumii în 2022, conform listei oficiale Forbes

1. Elon Musk

Elon Musk conduce topul miliardarilor în 2022
Elon Musk conduce topul miliardarilor în 2022

Avere estimată – 219 miliarde de dolari

Elon Musk a fondat șase companii, inclusiv producătorul de mașini electrice Tesla, producătorul de rachete SpaceX și startup-ul de tuneluri Boring Company.

Cel mai bogat om de afaceri de pe planetă deține aproximativ 25% din Tesla în acțiuni, dar a gajat mai mult de jumătate din acțiunile sale ca garanție pentru împrumuturi.

SpaceX, fondată în 2002, valorează 127 de miliarde de dolari după o rundă de finanțare din mai 2022; și-a dublat valoarea în trei ani.

Boring Company, compania care își propune să învingă traficul prin săpat tuneluri, a strâns 675 de milioane de dolari în aprilie 2022 la o evaluare de 5,7 miliarde de dolari.

Consiliul de administrație al Twitter a fost de acord să vândă compania lui Musk pentru 44 de miliarde de dolari în aprilie 2022. Acordul s-a încheiat în octombrie 2022, după ce Musk a încercat să se retragă, iar Twitter a amenințat că îl dă în judecată. Musk deține acum aproximativ 82% din companie.

2. Jef Bezos

Avere estimată – 171 miliarde dolari

Jeff Bezos a fondat gigantul de comerț electronic Amazon în 1994 din garajul său din Seattle. El a demisionat din funcția de CEO pentru a deveni președinte executiv în iulie 2021. Acum deține ceva mai puțin de 10% din companie.

El și soția sa MacKenzie au divorțat în 2019, după 25 de ani de căsnicie și i-a transferat, ăn urma divorțului, un sfert din participația de atunci de 16% din Amazon.

Bezos a donat acțiuni în valoare de peste 400 de milioane de dolari organizațiilor nonprofit în 2022, deși nu este clar care organizații au primit acele acțiuni.

Bezos deține The Washington Post și Blue Origin, o companie aerospațială care dezvoltă rachete; a zburat pentru scurt timp în spațiu într-unul în iulie 2021.

Bezos a declarat într-un interviu din noiembrie 2022 pentru CNN că intenționează să dea mare parte din averea sa în timpul vieții, fără a dezvălui detalii specifice.

Citește și: Miliardarii ucraineni au pierdut 10 miliarde de dolari de la începutul războiului. În prezent mai au 11,9 miliarde de dolari, cu 45% mai puțin decât înaintea invaziei Rusiei

3. Bernard Arnault și familia

Avere estimată – 158 miliarde de dolari

Bernard Arnault conduce imperiul LVMH care cuprinde aproximativ 70 de mărci de modă și cosmetice, inclusiv Louis Vuitton și Sephora.

În ianuarie 2021, LVMH a achiziționat bijutierul american Tiffany & Co pentru 15,8 miliarde de dolari, considerată a fi cea mai mare achiziție de marcă de lux vreodată.

LVMH a cheltuit 3,2 miliarde de dolari în 2019 pentru grupul de ospitalitate de lux Belmond, care deține sau administrează 46 de hoteluri, trenuri și croaziere fluviale.

Tatăl său a făcut o mică avere în construcții; Arnault a început prin a investi 15 milioane de dolari din acea afacere pentru a cumpăra Christian Dior în 1985.

4. Bill Gates

Avere estimată – 129 miliarde de dolari

Bill Gates și-a investit averea câștigată de la firma de software Microsoft în participații diversificate, inclusiv investiții în energie cu emisii zero.

În mai 2021, Bill și Melinda Gates au anunțat fiecare pe Twitter că își pun capăt căsătoriei după 27 de ani. Cei doi încă sunt copreședinți ai fundației caritabile Gates.

Gates, care a cofondat Microsoft împreună cu Paul Allen (d. 2018) în 1975, a transferat lui Melinda acțiuni în valoare de cel puțin 6 miliarde de dolari în companii publice, ca parte a acordului de divorț.

În martie 2020, când Gates a demisionat din consiliul Microsoft, el deținea aproximativ 1,3% din acțiunile companiei.

El a investit în zeci de companii, inclusiv Republic Services și Deere & Co. și este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din S.U.A.

Până în prezent, Gates a donat peste 59 de miliarde de dolari Fundației Gates, inclusiv un cadou de 20 de miliarde de dolari anunțat în iulie 2022. Majoritatea donațiilor sale au fost cadouri de acțiuni Microsoft.

5. Warren Buffett

Avere estimată – 118 miliarde de dolari

Cunoscut ca „Oracolul din Omaha”, Warren Buffett este unul dintre cei mai de succes investitori din toate timpurile.

Buffett conduce Berkshire Hathaway, care deține zeci de companii, inclusiv asigurătorul Geico, producătorul de baterii Duracell și lanțul de restaurante Dairy Queen.

Fiul unui congresman american, a cumpărat pentru prima dată acțiuni la vârsta de 11 ani și a depus pentru prima dată taxe la vârsta de 13 ani.

El a promis că va dona peste 99% din avere. Până acum, a donat peste 49 de miliarde de dolari, în mare parte Fundației Gates și fundațiilor conduse de copiii săi.

În 2010, el și Bill Gates au lansat Giving Pledge, cerând miliardarilor să se angajeze să doneze cel puțin jumătate din averea lor pentru cauze caritabile.

6. Larry Page

Avere estimată – 111 miliarde de dolari

Larry Page a demisionat din funcția de CEO al Alphabet, compania-mamă a Google, în decembrie 2019, dar rămâne membru al consiliului de administrație și acționar majoritar. Page a fost co-fondatorul Google în 1998 împreună cu un coleg de doctorat din Stanford, studentul Serghei Brin. Cu Brin, Page a inventat algoritmul Google PageRank, care alimentează motorul de căutare.

Page a fost CEO până în 2001, când Eric Schmidt a preluat conducerea, iar apoi din 2011 până în 2015, când a devenit CEO al noii companii-mamă a Google, Alphabet.

El este un investitor fondator al companiei de explorare spațială Planetary Resources și finanțează, de asemenea, startup-urile „mașini zburătoare” Kitty Hawk și Opener.

7. Sergei Brin 

Avere estimată – 107 miliarde de dolari

Sergey Brin a demisionat din funcția de președinte al Alphabet, compania-mamă a Google, în decembrie 2019, dar rămâne acționar controlor și membru al consiliului de administrație.

El a fondat Google împreună cu Larry Page în 1998, după ce cei doi s-au întâlnit la Universitatea Stanford în timp ce studiau pentru diplome avansate în informatică.

Google a devenit publică în 2004 și a început să tranzacționeze ca Alphabet, o companie-mamă nou creată, în 2015.

Brin a lipsit de la evenimentele publice Alphabet pentru o mare parte a anului 2019; și-a petrecut timpul în laboratorul de cercetare X al Alphabet.

Zvonurile din presa de peste ocean spun că Brin finanțează un proiect de dirijabil de înaltă tehnologie.

8. Larry Ellison

Avere estimată – 106 miliarde de dolari

Larry Ellison este președinte, director de tehnologie și cofondator al gigantului software Oracle, din care deține aproximativ 35%.

A renunțat la funcția de CEO Oracle în 2014, după 37 de ani la conducerea companiei.

Oracle a crescut parțial prin achiziții constante de companii de software, dintre care cea mai mare a fost de 28,3 miliarde de dolari pentru compania de înregistrări medicale electronice Cerner în 2021.

În 2020, Ellison s-a mutat definitiv pe insula hawaiană Lanai, pe care a cumpărat-o aproape în totalitate în 2012 pentru 300 de milioane de dolari.

Ellison a făcut parte din consiliul de administrație al Tesla din decembrie 2018 până în august 2022. El deține încă aproximativ 15 milioane de acțiuni la producătorul de mașini electrice.

9. Steve Ballmer 

Avere estimată – 91,4 miliarde de dolari

Steve Ballmer este fostul CEO al Microsoft, care a condus compania din 2000 până în 2014.

Sa alăturat Microsoft în 1980 ca angajatul nr. 30 după ce a abandonat programul de MBA al Stanford.

Ballmer a supravegheat Microsoft după prima prăbușire a dot-com și prin eforturile de a ajunge la Google în capabilitățile de căutare și Apple la telefoanele mobile.

În același an în care s-a retras de la Microsoft, a cumpărat Los Angeles Clippers de la NBA pentru 2 miliarde de dolari.

El și-a intensificat activitățile filantropice din 2014, punând peste 2 miliarde de dolari într-un fond consiliat de donatori, cu accent pe ajutorarea americanilor din zone defavorizate.

În 2018, a investit 59 de milioane de dolari în Social Solutions, care produce software pentru organizații nonprofit și agenții guvernamentale.

Citește și: Sancțiunile occidentale i-au sărăcit în medie cu 27% pe miliardarii Rusiei. Iată loviturile financiare încasate în ultimul an de oligarhii apropiați Kremlinului

10. Mukesh Ambani 

Avere estimată – 90,7 miliarde de dolari

Mukesh Ambani conduce Reliance Industries, companie în valoare de 104 miliarde de dolari (venituri), cu interese în petrochimie, petrol și gaze, telecomunicații și retail.

Reliance a fost fondată de tatăl său Dhirubhai Ambani în 1966 ca mic producător de textile. După moartea tatălui său în 2002, Ambani și fratele său mai mic, Anil, au împărțit imperiul familiei.

Reliance a declanșat un război al prețurilor pentru telecomunicații odată cu lansarea serviciului de telefonie 4G și de bandă largă în 2016. În prezent are peste 420 de milioane de abonați și se pregătește să lanseze servicii 5G.

Ambani transformă Reliance în energie verde. Compania va investi 80 de miliarde de dolari în următorii 10-15 ani în energie regenerabilă și va construi un nou complex lângă rafinăria sa.

Lista miliardarilor lumii se poate schimba, totuși, periodic, influențată de variația acțiunilor la bursă sau alte evenimente care afectează averea celor mai bogați oameni ai lumii. Spre exemplu, Forbes publică și lista miliardarilor în timp real, instrument care urmărește urcușurile și coborâșurile zilnice ale celor mai bogați oameni din lume. Platforma de urmărire a averii oferă actualizări continue cu privire la valoarea netă și clasamentul fiecărui individ confirmat de Forbes ca fiind miliardar. Valoarea deținerilor publice ale persoanelor fizice este actualizată la fiecare 5 minute în zilele în care bursele sunt deschise tranzacționărilor.

Cel mai recent clasament, de pe data de 24 decembrie 2022, oferă mari surprize cu privire la lideri. Acest top este condus de Bernard Arnault, cu o avere estimată la 176,6 miliarde de dolari, urmat de Elon Musk, cu o avere în valoare de 146,5 miliarde. Pe locurile următoare se clasează Gautam Adani cu 116,17 miliarde de dolari și Jeff Bezos cu 108,5 miliarde de dolari.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult