- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Guvernatorul bancii centrale din Cehia este reticent fata de adoptarea euro

09 Jul, 18:00 • Redactia DailyBusiness
Noul guvernator al bancii centrale din Cehia, Miroslav Singer, apreciaza ca incertitudinile care inconjoara zona euro, in contextul crizei datoriilor din Grecia, sunt atat de mari incat nu are rost sa se ia in considerare adoptarea monedei unice europene.
Guvernatorul bancii centrale din Cehia este reticent fata de adoptarea euro

Singer, numit in functie saptamana trecuta, considera ca sunt necesare schimbari la nivelul institutiilor uniunii monetare si in cerintele pentru adoptarea euro, potrivit Wall Street Journal (WSJ) citat de Mediafax.

„Nu stiu de cat timp va fi necesar pentru rezolvarea problemelor zonei euro. Sunt prea multe scenarii pentru a putea aprecia daca aderarea va ajuta economia Cehiei”, a afirmat oficialul.

Cehia nu a prezentat un calendar privitor la adoptarea monedei unice europene. Pentru a respecta actualele reguli privind intrarea in zona euro, guvernul ceh trebuie sa reduca deficitul bugetar intr-un mod sustenabil.

„In prezent este dificil sa fii un entuziast al zonei euro si sa te grabesti sa adopti euro. Regiunea trece prin cea mai grava criza din cei zece ani si jumatate de existenta”, a afirmat Radomir Jac, analist la PPF Generali Asset Management.

Polonia, pe de alta parte, a indicat ca stabilirea unui program pentru aderarea la zona euro nu mai este o prioritate, insa statul vrea sa adopte moneda unica dupa ce criza actuala va trece.
Bulgaria, Ungaria si Lituania nu au stablilit un calendar pentru intrarea in zona euro, potrivit CE.

Singer a afirmat, de asemenea, ca dobanzile din Cehia vor ramane, probabil, la actualele niveluri scazute mai mult decat anticipeaza in general pietele.

Economia ceha isi revine usor dupa ce anul trecut s-a confruntat cu probleme grave. In 2009, recesiunea din vestul Europei a limitat exporturile Cehiei, reprezentate in special de autovehicule, piese auto si produse electronice. In acest context, Produsul Intern Brut a scazut cu 4,3% anul trecut. In primul trimestru al acestui an, economia a avansat, in ritm anual, cu 1,1%.