- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ionut Dumitru: Productia Ford va ajuta la echilibrarea deficitului de cont curent

15 Sep, 12:43 • gecad.net
Un deficit de cont curent de echilibru ar fi de 10% din PIB (fata de 14% din PIB in anul anterior - n.r.), iar Romania ar putea atinge acest prag in special prin reducerea importurilor pe segmentul auto, dupa ce uzina Ford va intra in functiune, sustine Ionut Dumitru (foto), economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.
Ionut Dumitru: Productia Ford va ajuta la echilibrarea deficitului de cont curent

Romania a avut un deficit de cont curent excesiv incepand cu 2004, a mentionat Ionut Dumitru, prezent luni la conferinta Tinerii Economisti, organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

El a calculat deficitul de cont curent de echilibru, adica sustenabil pentru economie pe baza unui model economic realizat pe un esantion de 138 de tari, in cadrul caruia statele OECD (Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare) au fost luate ca referinta.

Deficitul de cont curent de echilibru pentru Romania sugerat de acest model s-ar situa intre 6,3 si 10,9% din produsul intern brut (PIB), a spus Dumitru. Raportat la modelul folosit, Bulgaria, Romania si Tarile Baltice au in prezent deficite externe excesive.

Investitiile relative, care genereaza deficit prin importul de tehnologie, influenteaza cel mai puternic deficitul de cont curent al Romaniei. Asadar, sustine Dumitru, factorii care determina in prezent deficitul sunt legati de convergenta reala, de faptul ca Romania se afla intr-un proces de prindere din urma a tarilor dezvoltate din Europa.

Luand in calcul acest aspect, Dumitru a sugerat ca „10% din PIB deficit de cont curent este un nivel de care avem nevoie, pentru a putea realiza investitiile necesare procesului de prindere din urma a tarilor dezvoltate din Europa”.

Economistul a sugerat totdata ca reducerea deficitului sub acest nivel ar putea afecta dezvoltarea investitiilor.

Cum ar putea fi realizata insa ajustarea deficitului de la 14% din PIB la 10%? Factorul determinant pentru deficitul de cont curent este cel comercial, rezultat din diferenta dintre exporturi si importuri.

„Asupra importurilor de combustibili si produse chimice, in care cea mai mare pondere o constituie medicamentele, se poate cu greu actiona. In schimb, probabil ca vom putea ajusta deficitul reducand importurile pe partea de produse auto, odata ce Ford va incepe sa produca”, sustine Ionut Dumitru.