- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu ameninta bancherii: Avem solutii sa fortam scaderea dobanzilor

02 Jul, 00:01 • gecad.net
Dobanzile practicate de banci in prezent la depozite sunt exagerate, dar banca centrala are instrumente pentru a ii "cobori pe bancheri cu picioarele pe pamant", a spus miercuri Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, prezent la un seminar de specialitate.
Isarescu ameninta bancherii: Avem solutii sa fortam scaderea dobanzilor

Guvernatorul a mentionat ca in prezent banca centrala ar putea implementa proceduri prin care sa forteze bancile sa reduca dobanzile la depozite. „Am mai gasit ceva care sa determine bancherii sa reduca dobanzile la pasive”, a spus Isarescu, mentionand ca se refera in special la bonificatiile pe care bancile le practica la conturile curente, dar fara a da explicatii suplimentare.

Acesta a adaugat ca dobanzile mari la economii inseamna dobanzi si mai mari la credite, iar pentru ca un debitor sa se incadreze pentru un imprumut bancar ar trebuie sa aiba castiguri foarte mari, ceea ce, in perioada aceasta de criza, este imposibil.

Guvernatorul a comentat ca incercarea bancilor de a isi mari resursele atrase prin dobanzi mari este oarecum inutila, in conditiile in care potentialul de econmisire al romanilor este relativ scazut.

„Va bateti pe o galeata de economisire limitata”, a atras guvernatorul atentia bancherilor, sugerand ca, in conditiile in care dobanda de politica monetara este de 9%, ceea ce inseamna ca bancile au acces la resurse la acest cost, dobanzile la economii ar trebui sa coboare sub 9%.

Prezenti la randul lor la intalnire, bancherii au spus ca au motive pentru a tine sus dobanzile la economii.

„E greu sa trecem cu dobanda la pasive sub nivelul dobanzii BNR, din cauza decalajului care exista in prezent intre pasivele si activele bancilor”, a spus Adrian Radu, presedintele Romexterra Bank, care a completat ca bancile se pot finanta doar partial de pe piata interbancara, prin urmare trebuie sa isi mentina atractive dobanzile la depozite, ca sa atraga resurse.

Pe de alta parte, Radu a explicat ca bancile ofera in prezent credite la dobanzi ridicate, costul de risc fiind unul foarte mare.

In cursul interventiilor sale in cadrul seminarului organizat de Finmedia, Mugur Isarescu a spus insa ca principalele responsabile de cresterea dobanzilor la depozite au fost bancile, care au mizat pe cresterea cursului si care au fost primele care au urcat dobanzile la niveluri de 18%.

In plus, a mentionat guvernatorul BNR, dobanzile mari ale bancilor nici nu incurajeaza investitiile, in conditiile in care ele ofera companiilor o metoda usoara de a face profit. „Cand dobanzile sunt la 12% si inflatia merge spre 5%, avem dobanzi reale de 6-7%”, a spus guvernatorul.

Declaratiile guvernatorului vin in opozitie si cu ale altor reprezentanti ai pietei bancare, care au mentionat ca, cel putin pana in prezent, piata bancara nu a dispus de suficienta lichiditate ca sa scada dobanzile la depozite, deci bancile au fost fortate sa mentina nivelurile crescute ale acestor dobanzi.

Rozalia Pal, economistul sef al bancii Unicredit Tiriac, a declarat recent pentru DailyBusiness.ro ca lichiditatea de pe piata bancara nu a fost niciodata la un nivel confortabil, in conditiile in care banii pe care i-au primit bancile s-au dus catre finantarea statului, prin achizitia de titluri de la Ministerul de Finante.

O schimbare majora in privinta lichiditatii se va produce insa curand, cand bancile vor avea la dispozitie in plus circa 2,25 miliarde de euro, prin decizia de marti a bancii centrale, de diminuare a rezervelor minime obligatorii atat la lei cat si la valuta.

In opinia lui Lucian Croitoru, consilier in cadrul bancii centrale, bancile dispun in prezent de suficienta lichiditate pentru a ajusta dobanzile si a reporni creditarea, fara sa se mai incadreze neaparat in linia stabilita de concurenta.