- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul asculta mai mult de pietele regionale decat de dobanzile interne

14 Apr, 00:01 • gecad.net
Aprecierea de saptamana trecuta a leului a fost determinata mai degraba de contextul international favorabil, decat de cresterea dobanzilor de pe piata interbancara, sustin analistii financiari, care afirma ca evolutia pe termen scurt a leului ramane incerta.
Leul asculta mai mult de pietele regionale decat de dobanzile interne

„Cresterea din ultimul timp a leului in raport cu euro s-a produs pe fondul imbunatatirii sentimentului de incredere al investitorilor straini in raport cu cu pietele din regiune. In aceste zile, dobanzile mari pe leu nu cred ca au influentat foarte mult aprecierea leului”, a spus pentru DailyBusiness Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Leul a castigat in cursul saptamanii trecute 2,2% in raport cu euro, dobanzile overnight de pe piata interbancara crescand in acelasi interval pana la 11%/an, cu 1,5 puncte procentuale peste nivelul dobanzii de politica monetara. Dobanzile interbancare au crescut, bancile fiind obligate sa ofere mai mult pentru a atrage lei pe termen scurt, pe fondul lichiditatii scazute.

Cresterea cererii de lei ar putea determina intarirea monedei nationale, cu atat mai mult cu cat randamentele mari oferite de moneda ar putea deveni tot mai atractive pentru investitori.

Otilia Ciotau, chief economist Piraeus Bank, sustine la randul sau ca trendul regional a fost motivul principal care a condus la aprecierea leului.

Aceasta considera ca dobanzile interbancare au fost impinse in sus si de interventiile din ultima vreme ale bancii centrale, care s-a aratat ingrijorata cu privire la lipsa de lichiditati a bancilor.

Analistii financiari nu exclud insa posibilitatea ca nevoia de lichiditate sa se adanceasca spre sfarsitul lunii, cand soseste scadenta platilor trimestriale de impozite la buget, ceea ce ar putea conduce la majorarea si mai accentuata a dobanzilor, leul putand deveni in aceste conditii extrem de atractiv pentru investitori.

„Ne-am putea confrunta cu cresterea dobanzilor pe piata interbancara ca urmare a nevoii de lichiditate, iar anul acesta nivelul l-ar putea depasi pe cel de anul trecut”, a spus Alexandru Chidesciuc.

„In aceste conditii, nu este exclus ca apetitul pentru leu al investitorilor sa fie extrem de ridicat avand in vedere nivelul mare al randamentelor, iar aprecierea leului ar putea fi consecinta imediata”, a adaugat economistul sef al ING Bank Romania.

El a afirmat ca un leu puternic ar fi in dezavantajul stabilitatii macroeconomice, incurajand adancirea deficitelor.

In schimb, Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank Romania, considera ca saptamana viitoare leul ar putea inversa trendul, pana la un nivel ce ar putea atinge 3,7 lei/euro.

„Sunt asteptate rapoartele principalilor emitenti de pe Dow Jones, care s-ar putea sa nu fie foarte bune”, a delarat Dascalu.

„In aceste conditii, interesul pentru leu s-ar putea sa scada, acum nemaifiind importante randamentele oferite, ci fundamentele. Ca dovada, dobanzile overnight pe lira turceasca sunt 17% si cu toate astea moneda se depreciaza”, a mai spus traderul de la Millennium Bank Romania.

Cel mai recent raport al Raiffeisen Bank Romania indica un nivel de 3,65 lei/euro pentru sfarsitul lui iunie si de 3,5 lei/euro pentru finele anului. Raportul mentioneaza ca in decursul anului, evolutia leului este conditionata de contextul international, iar daca sentimentul investitorilor fata de regiune se va imbunatati vom putea vedea o apreciere a leului, dar nu una foarte puternica.