- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

N-am ascultat semnalele de alarma din 2007 si acum platim cu scaderea ratingului

11 Nov, 00:03 • gecad.net
Scaderile de rating sunt nota platita de Romania pentru faptul ca in 2008 Romania nu a aratat politici fiscale sau bugetare coerente. O preocupare pentru reducerea deficitelor atat interne cat si externe ar putea schimba in bine insa ratingurile Romaniei, in evaluarile viitoare.
N-am ascultat semnalele de alarma din 2007 si acum platim cu scaderea ratingului

Ca reactie imediata la anuntul Fitch de coborare a rating-ului Romaniei, de luni, unii analistii spun ca aceasta poate fi considerata exagerata.

Rozalia Pal, economistul sef al bancii Unicredit Tiriac, nu considera justificata decizia Fitch de coborare a ratingului Romaniei, prin declasare cu doua trepte fata de ratingul anterior, la sub „investment grade”.

„Datoria publica a Romaniei este mult sub nivelul admis de criteriile de la Maastricht, respectiv este de 18% fata de un maxim admis de 60% din PIB”, a spus aceasta. In plus, a mai atras atentia economistul sef al bancii Unicredit Tiriac, datoria externa a Romaniei este de doar circa 49 – 50% din PIB (Letonia si Estonia au peste 120%, Bulgaria are 100%, Ungaria are 90% – n.r.), iar datoria pe termen scurt este de aproximativ 20 miliarde de euro, aceasta putand fi acoperita de rezerva valutara a tarii, care este de 27 miliarde de euro.

Mergand pe aceeasi linie de argumentare, analistii Bancii Comerciale Romane atrageau atentia in cadrul raportului Sinteze economice pentru luna octombrie, publicat luni, ca nici piata bancara nu poate fi considerata vulnerabila din cauza lipsei de lichiditate, in conditiile in care exista rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta, la banca centrala.

Opinia nu este impartasita insa de Dragos Cabat, presedintele asociatiei analistilor financiari CFA Romania, care considera ca solutiile nu sunt atat de simple si agentiile de rating au luat in calcul si aceste resurse ale tarii, atunci cand au scazut calificativele Romaniei.

„Romania nu poate renunta la rezerva valutara pentru a isi acoperi datoria pe termen scurt si nici banca centrala nu poate elibera rezervele minime, pentru ca s-ar ajunge din nou la anomalii in privinta creditarii”, explica acesta.

Lui Dragos Cabat decizia Fitch i se pare justificata in contextul in care tarile emergente, intre care si Romania, s-au dovedit a fi extrem de vulnerabile in contextul crizei. „70% din schimburile noastre comerciale sunt cu Uniunea Europeana, a carei activitate economica a incetinit, ceea ce ne afecteaza direct si destul de dur in Romania”, a explicat Cabat.

Opinia lui Dragos Cabat este sustinuta de Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata, care considera ca, privita din punct de vedere al parcursului Romaniei in 2008 raportat la 2007, scaderea de rating este justificata, in conditiile in care Romania a avut o evolutie mai proasta ca anul trecut.

„Stam mai prost la deficit bugetar, iar in ce priveste deficitul de cont curent ma astept sa se adanceasca anul acesta, si nu sa se tempereze”, a spus Liviu Voinea. Acesta sustine ca, avertizata inca de anul trecut de agentiile de rating, Romania ar fi trebuit sa dea dovada de politici bugetare si fiscale mai restrictive, pentru a putea preintampina aceste calificative.

Directorul GEA a mentionat insa ca nu considera justificata decizia Fitch raportat la calificativele primite de alte state. „De pilda Ungaria sta mai prost decat noi si nu are rating sub investment grade”, a spus analistul economic.

Ce consecinte are pentru Romania plasarea sub „investment grade”

Ce urmari ar putea avea asupra Romaniei decizia Fitch, asociata celei a Standard&Poor’s care a coborat de asemenea ratingul Romaniei sub „investment grade”, zilele trecute?

Cea mai dura implicatie posibila a coborarii ratingurilor sub investment grade ar fi oprirea finantarilor catre Romania, susitne Rozalia Pal. Aceasta admite insa ca ratingurile acordate Romaniei nu genereaza in randul investitorilor o atitudine generala in privinta Romaniei, si o decizie unanima de a nu mai investi aici.

Cel mai probabil, sustine aceasta, ar putea urma o scumpire a finantarilor catre Romania, a mentionat Rozalia Pal. Cu toate acestea, atrage ea atentia, pietele financiare din Romania au fost deja evaluate ca piete riscante de inventitii in contextul crizei fiananciare, asa incat imprumuturilor acordate companiilor din domeniul financiar li s-a aplicat deja o marja de risc, peste Euribor.

Prin urmare s-ar putea ca la nivelul pietelor financiare sa nu asistam la o scumpire suplimentara a finantarilor. Oricum, nu este de asteptat ca investitiile strategice sa fie afectate.

Ce ar trebui sa faca Romania pentru a primi o imbunatatire a outlook-ului din partea agentiilor de rating? Rozalia Pal considera ca mentinerea, in ciuda nivelului de sub investment grade, a unui nivel bun al investitiilor straine directe ar putea ajuta Romania sa obtina o perspectiva mai buna. Totodata, daca bancile dovedesc ca reusesc in continuare sa primeasca sprijin de la bancile mama, chiar daca diminuat din cauza crizei, dar la un nivel rezonabil, atunci agentiile pot schimba in bine calificativele Romaniei.

Dragos Cabat crede ca agentiile de rating ar putea schimba calificativele Romaniei in conditiile in care tara ar da dovada de o politica mai coerenta in privinta deficitelor externe si interne (bugetar), dublate de o politica monetara restrictiva, care sa tina in frau inflatia.