- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Nevoia de lichiditate ar putea intari leul in aprilie

02 Apr, 00:01 • gecad.net
Lipsa de lei din piata ar putea sa provoace in aprilie, cand companiile vor face platile trimestriale de impozite, o crestere a dobanzilor interbancare la 20-50% si implicit o apreciere a leului.
Nevoia de lichiditate ar putea intari leul in aprilie

Piata bancara locala se confrunta in prezent cu o carenta de lichiditate. Un semnal in acest sens sunt si lansarile de depozite in lei, cu dobanzi ce urca pana la 10,5%, mult peste media bonificatiilor la economii oferite in mod curent de banci.

„Cu siguranta, lansarile de noi depozite si majorarea bonificatiilor sunt un semnal al carentei de lichiditate. Bancile care ofera cele mai mari dobanzi la depozite au si cel mai mare deficit de lei”, a declarat pentru DailyBusiness Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

„Chiar si acum, dobanzile pe leu sunt unele dintre cele mai atractive din regiune. In aprilie, cand majoritatea companiilor vor avea de achitat taxele catre stat, se poate ajunge la o criza de lichiditate care sa o depaseasca pe cea de anul trecut, cand leul a cunoscut o apreciere considerabila, iar dobanzile interbancare erau foarte mari. Nu se poate aprecia daca anul acesta scenariul din 2007 se va relua. Depinde de cati lei vor avea nevoie companiile pentru a face plati la buget”, a mai spus Ionut Dumitru.

Conform economistului sef al Raiffeisen Bank, dobanzile interbancare ar putea urca pana la 20%, 30% sau chiar 50%.

Anul trecut, la finele lui aprilie, dobanzile la depozitele overnight atrase ajunsesera la un nivel de 30%/an in timp ce bonificatiile la depozitele overnight plasate se situau la depozilele overnight plasate la peste 50%/an. Leul a inceput la sfarsitul lui aprilie sa se aprecieze consistent castigand pe parcursul lunii mai circa 2% in fata euro.

Chiar daca pe piata bancara poate exista inca un exces de lichiditate, dobanzile sunt impinse in sus de carenta de lichiditate care exista la nivelul catorva banci. „Diminuarea de la luna la luna a rezervei valutare a bancii centrale indica faptul ca aceasta a vandut valuta, accentuand astfel carenta de lei din piata„, a afirmat Ionut Dumitru.

Alte banci sustin insa ca este greu de presupus ca in aprilie piata bancara locala s-ar putea confrunta cu o criza.

„Anul trecut am parcurs un fenomen de acest gen. In 2007, in aprilie, companiile au facut platile trimestriale de impozit pe profit si venit precum si platile de TVA, care nu fusese retinut in vama. Au iesit din piata circa 7 miliarde de lei, ceea ce a condus la o carenta de lei in piata”, a spus pentru DailyBusiness Ciprian Dascalu, trader Millennium Bank Romania.

Dascalu crede ca dobanzile pe piata interbancara vor urca pana la maxim 12% pe an in aprilie. „Exceptand dobanzile care exista pe piata din Turcia, cele pe leu sunt oricum cele mai mari din zona. Numai ca viziunea investitorilor s-a schimbat radical dupa aparitia crizei americane. Acum nu se mai cauta active cu randamente mari ci cu fundamente solide. Dovada este si yenul japonez, care se apreciaza continuu, in conditiile in care dobanda de referinta a bancii Japoniei este de doar 0,5%”, a aratat traderul Millennium Bank Romania.

La randul sau, Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), sustine ca dobanzile la lei vor ramane pe piata interbancara la 10-11%. „In nici un caz nu vom mai vedea dobanzi de 18-20% pe an la lei”, spune acesta.

Nevoia de lei se va acutiza in perioada sarbatorilor de Paste, lucru care se intampla an de an, dar nu pentru ca este vorba de o criza de lichiditate la nivelul pietei locale, sustine economistul sef al BCR.

Nu ne putem astepta la o apreciere consistenta a leului in raport cu euro, conform lui Lucian Anghel, de la BCR, care spune ca nevoia de lei din piata va contracara cel mult tendinta de depreciere a monedei nationale si am putea vedea un leu usor intarit in perioada sarbatorilor.

Ciprian Dascalu de la Millenium Bank Romania mizeaza pe un curs de 3,7 lei/euro la finele lui aprilie.

Pe de alta parte, BNR are la indemana mecanisme de a interveni in piata pentru a preintampina o anumita criza. „Banca centrala poate apela la tranzactii repo, asa cum a facut anul trecut, injectand lei in piata”, a precizat Dascalu.

Solutia pe care BNR o are inca la dispozitie ar fi apelarea la facilitatea de creditare a bancilor, la dobanda de 12% pe an, a afirmat Ionut Dumitru de la Raiffeisen Bank Romania.

„Din pacate, banca centrala a ratat una dintre posibilitatile pe care le avea la indemana pentru a introduce lei in piata, prin diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, pe 26 martie. Aceasta ar fi fost o masura care ar fi incurajat totodata creditarea in lei”, a mai spus Dumitru.