- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Recuperatorii Coface: Pentru 60% din creante nu avem date valide despre datornici

14 Oct, 00:01 • gecad.net
Circa 60% din creantele pentru care firma de colectare debite Coafe are mandat de recuperare au date de identificare a debitorilor ce au devenit, in timp, invalide, ceea ce obliga recuperatorii sa recurga la "street collection", adica sa mearga la adresa din contractul de imprumut a debitorului si sa incerce sa il contacteze pentru recuperarea datoriei, a declarat pentru DailyBusiness.ro Alexandra Ruse, directorul de recuperare al Coface.
Recuperatorii Coface: Pentru 60% din creante nu avem date valide despre datornici

Cazurile de frauda, unde banca dispune de date invalide deoarece debitorul a furnizat inca de la inceput, cu rea intentie, date false bancii, reprezinta o pondere nesemnificativa din contracte, de doar cateva procente, a spus Ruse.

Potrivit acesteia, cele mai multe din creditele contractate de Coface sunt de consum si de nevoi personale, majoritatea imprumuturilor greu de recuperat fiind creditele de consum oferite in magazine.

Creditele cu garantii reale, de regula ipotecare, acopera doar 1-2% din portofoliul Coface, deoarece bancile prefera sa isi rezolve aceste cazuri cu executori bancari, a explicat Alexandra Ruse.

Creantele furnizate bancilor pe baza de mandat de recuperare sunt credite care au intarzieri de plata, iar posesorul creantei ramane banca, a explicat Alexandra Ruse.

Coface are in portofoliu totodata credite din categoria debt purchase, achizitionate de firma de recuperare de la banci, in schimbul a 10-25% din valoarea creantei, in functie de sansele de recuperare a acesteia.

„In bilantul Coface, majoritatea creantelor bancare de recuperat sunt cele furnizate de banci prin contract de mandat”, a precizat Ruse.

Potrivit directorului de colectare al Coface, media restantelor care sunt de recuperat pe partea de mandat de recuperare este de circa 400 de euro. Creditele din categoria debt purchase din portofoliul Coface au o medie de 500 – 600 de euro.

„Diferenta dintre cele doua tipuri de credite este aceea ca la debite unde avem mandat de colectare avem de recuperat de regula doar restanta de credit, iar la imprumuturile din categoria debt purchase vechimea restantei este mai mare, iar banca a scadentat in avans creditul, ceea ce inseamna ca este de recuperat intreg debitul”, a explicat Ruse.

Volumul creantelor de colectat a crescut mult in 2009, dar au scazut sansele de recuperare

Directorul de recuperare al Coface a mentionat ca, la nivel de piata, volumul creditelor incredintate firmelor de colectare debite prin mandate de recuperare egalase volumul creditelor din intreg anul 2008.

De asemenea, in cazul debt purchase a existat o crestere foarte mare a ofertei din partea bancilor. „Accelerarea cererii a inceput sa se observe inca de la finele lui 2007. In 2009, recuperarile de creante s-au accentuat pentru ca bancile, nemaifiind la fel de intens implicate in activitatea de baza, au intensificat recuperarile”, a declarat Ruse.

Aceasta a mentionat ca, pe fondul crizei, s-a observat si o scadere destul de accentuata a sanselor de recuperare a unui credit.

„Sansele de colectare a creditelor pentru care Coface are mandat de recuperare urca pana la 60-80%, in cazul imprumuturilor cu intarzieri de plata sub 60 de zile. Daca e vorba de credite restante mai vechi de 180 de zile, sansele de recuperare scad la 30%”, a explicat aceasta, mentionand ca sansa de recuperare a scazut cu circa 5% fata de perioada de dinaintea crizei.