- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Sfaturi practice pentru românii care au rate mult prea mari la bănci. Economist: „În cel mai rău caz…”

03 Apr, 11:36 • Stefan Simion
Din ce în ce mai mulți români fac față cu greu noului context socio-economic. Cele mai comune îngrijorări se referă la creșterea accelerată a prețurilor produselor alimentare, respectiv a ratelor bancare. Cei care sunt îndatorați „peste măsură" instituțiilor financiare, au câteva opțiuni, pentru a-și face viața mai ușoară, susține economistul Adrian Negrescu.
Sfaturi practice pentru românii care au rate mult prea mari la bănci. Economist: „În cel mai rău caz...

Dacă nu pot grăbi achitarea integrală a creditului, există alternative, potrivit economistului Adrian Negrescu.

„Acestea sunt costurile inflației. Bineînțeles, crește și costul banilor. Ce vor face în această situație? Să-și adune niște bani să plătească mai rapid ratele, în așa fel încât să-și plătească dobânda, dar asta e o chestie pe care doar 10% din populație poate să o facă, având în vedere faptul că dăm foarte mulți bani pe mâncare, pe îmbrăcăminte, pe facturi. E foarte greu să plătești ratele în avans.

A doua variantă este să te duci la bancă, să-ți faci o refinanțare, pe o perioadă mai lungă de timp, astfel încât să-ți reduci rata. De la o rată de 1.500-2.000 de lei, să plătești 1.200-1.300 de lei.

Dacă nu te înțelegi cu banca, poți căuta în piață. Puteți accesa comparatoarele de credite de pe internet. În cel mai rău caz, dacă nu vă mai puteți permite să plătiți creditele, iar banca vă refuză orice conciliere, mergeți la CSALB – Consiliul pentru Supravegherea Afacerilor din domeniul Bancar. Acolo, în baza unei cereri, în mod gratuit veți putea primi asistență pentru a vă rezolva problema – pentru a prelungi ori de o prelungire de dobândă, ori pentru o amânare la rată”, a declarat Adrian Negrescu, pentru România TV.

 

Prognoza economistului Adrian Negrescu

 

BNR ar putea scădea ratele dobânzilor abia din 2024, crede Adrian Negrescu.

„Cred că vom rămâne la dobânzi efective de 8-9%. Avem ROBORUL la aproape 7%, IRCC-ul la 6%. Probabil mâine, în ședința de politică monetară, Banca Națională va menține dobânda cheie și acesta va fi un semnal semnificativ care va face ca dobânzile să fie pe același nivel în acest an.

Sperăm ca anul viitor, în primăvară, să scadă și inflația, deci și dobânzile”, a mai transmis economistul.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult