- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Sfaturile bancilor pentru ca aplicantii la Prima Casa sa nu piarda avansul

16 Oct, 00:01 • gecad.net
Ce pot face clientii care vor sa acceseze un credit prin Prima Casa pentru a minimiza cat mai mult riscul de a pierde avansul, asa cum s-a intamplat anterior, din cauza intarzierilor birocratice? Ofiterii de credit ii sfatuiesc sa-si verifice pe cont propriu actele inainte de a le depune la dosar, pentru a scurta timpul de analiza, precum si sa ceara pre-aprobari din partea bancii inainte de a plati avansul.
Sfaturile bancilor pentru ca aplicantii la Prima Casa sa nu piarda avansul

Relatia dintre banci si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pare a merge in prezent mai bine decat la demararea programului Prima Casa, ceea ce a facut ca timpul de aprobare a dosarelor de catre Fond sa scada fata de perioada de inceput.

Din informatiile colectate de la bancile care au avut o activitate intensa in cadrul programului, reiese ca timpul petrecut la Fond de dosarele de credit este in prezent de una – doua saptamani, ceea ce depaseste totusi intervalul de timp in care Fondul promisese initial ca va rezolva dosarele, adica maxim o saptamana.

Motivele pentru care relatia dintre banci si FNGCIMM a inceput sa functioneze tin atat de scaderea numarului de dosare incomplete trimise la fond, cat si de diminuarea numarului bancilor participante la program, in conditiile in care unele institutii, cum ar fi Banca Transilvania, si-au terminat plafoanele alocate de Fond, dar si din cauza ca cererea pentru acest program a scazut.

Chiar dupa scaderea timpului alocat de Fond pentru verificarea dosarelor, perioada totala de aprobare a creditelor dureaza o luna, o luna si jumatate, ajungand chiar, in unele cazuri, sa egaleze perioada de 2 luni cu care bancile obisnuisera clientii in primele luni de la demararea programului.

Intarzierea aprobarilor adusesera multi clienti in situatia de a pierde avansul oferit vanzatorilor pentru locuinte, in situatia in care amanarile au condus la depasirea termenului convenit in antecontract intre cumparatorul si vanzatorul locuintei.

Exista insa cateva elemente de siguranta pe care cumparatorul si le poate lua pentru a nu ajunge in aceasta situatie, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentanti ai institutiilor bancare.

In primul rand, recomanda un reprezentant al Alpha Bank Romania, solicitantul ar trebui sa se asigure ca a furnizat bancii la timp toate actele si ca acestea sunt corecte. „Marile intarzieri pe care le-am avut s-au produs in cazul unor dosare incomplete. De regula, apobarea creditului Prima Casa dureaza la noi o luna si jumatate, in conditiile in care perioada pe care o petrec la Fond este de circa doua saptamani”, a spus un consultant al bancii.

Apoi, inainte de a semna antecontractul, debitorul poate sa faca o evaluare proprie privind eligibilitatea sa.

In felul acesta poate vedea pentru ce suma maxima de credit se incadreaza si totodata se asigura ca, odata ce va aduce bancii actele casei, inclusiv antecontractul, timpul necesar pentru aprobarea creditului va fi mult mai mic, cu circa o saptamana, in conditiile in care banca a verificat deja clientul.

„Cei mai multi dintre clientii nostri au apelat la aceasta evaluare prealabila”, ne-au declarat consultantii BCR, care au mentionat ca in cazul bancii pe care o reprezinta aprobarea unui doar dureaza de regula o luna, cel mult o luna si jumatate.

O a doua problema care poate interveni in aprobarea dosarelor este aceea a evaluarii. „Au fost cazuri in care evaluatorul a considerat ca locuinta nu are valoarea pe care beneficiarul este dispus sa o ofere pentru ea, asa incat au evaluat la un pret mai mic imobilul, si, automat, creditul aprobat a fost mai mic decat cel solicitat de debitor”, a comentat consultantul BCR.

Daca debitorul ajunge in aceasta situatie, este de asemenea in pericol de a isi pierde avansul dat prin antecontract, in situatia in care vanzatorul nu va accepta sa renegocieze pretul apartamentului, asa incat acesta sa se suprapuna peste evaluarea facuta de banca.

„Pentru a evita aceasta situatie, ar fi ideal ca evaluarea imobilului sa se faca inainte de semnarea antecontractului, asa incat pretul fixat de vanzator impreuna cu cumparatorul sa coincida cu cel din evaluare”, a declarat consultantul BCR.

In felul acesta, clientul se asigura ca inainte de a semna antecontractul a mai parcurs un pas important in evaluarea dosarului de credit ceea ce va scurta si mai mult timpul pe care il va petrece dosarul pana la aprobarea creditului.

In plus, sfatuiesc de asta data clientii, foarte importanta este si banca pe care clientul o alege pentru a contracta un credit Prima Casa. Fiecare banca are un mod propriu de organizare, de unde rezulta un rastimp mai mare sau mai mic de acordare a creditului. O minima informare in randul altor clienti despre cum functioneaza o banca sau alta ar putea fi deci foarte utila cumparatorului.

„Din cauza diferentelor care exista la nivelul bancilor, am avut cazuri in care aprobarea creditului s-a facut in o luna si jumatate si mai multe cazuri, la o alta banca, unde creditul s-a aprobat in doua luni si o saptamana sau chiar doua luni si jumatate, cel mai probabil din cauza bancii, deoarece dosarul statuse destul de putin timp la FNGCIMM”, spune reprezentanta unei agentii imobiliare.