- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vechiul guvern ineficient a murit. Traiasca viitorul executiv, care poate salva economia

02 Oct, 00:01 • gecad.net
Guvernul minoritar ce se va forma dupa demisia ministrilor PSD are sanse slabe sa ia masuri menite sa salveze economia, dar dupa alegerile prezidentiale s-ar putea forma un guvern majoritar care si-ar putea fructifica din plin sansele de a salva economia, punand la lucru fondurile europene si stabilind o strategie clara de revogirare a economiei, cred specialistii.
Vechiul guvern ineficient a murit. Traiasca viitorul executiv, care poate salva economia

In opinia lui Dragos Cabat, directorul asociatiei analistilor financiari CFA Romania, ruperea actualei colalitii era ceva ce trebuia sa se intample, in conditiile in care aceasta oricum nu a functionat pana acum.

„Cred insa ca momentul ales pentru ruperea coalitiei este ciudat. In mod normal, ar fi trebuit asteptat inca 2 luni, iar noul presedintele ales ar fi putut provoca ruperea acestei coalitii, si sa faca o remaniere”, a declarat Dragos Cabat.

„Actualul guvern va avea, in opinia mea, o viata destul de scurta, iar daca pana in prezent nu a facut nimic, de acum incolo va avea mult mai putina putere pentru a face, in conditiile in care va fi un executiv minoritar”, a mai spus acesta.

Prima sarcina a noului guvern este adoptarea bugetului pentru anul 2010, pana la data limita de 10 octombrie, „buget care ar fi bine sa nu sufere modificari in raport cu datele convenite cu FMI”, considera Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicata.

Dragos Cabat crede insa ca, asa cum s-a intamplat si in 2008, guvernul pentru anul viitor va fi stabilit, cel mai probabil, cu intarziere.

Orice masuri ar lua noul guvern, acestea vor fi mai greu de trecut prin Parlament, in conditiile in care este vorba de un executiv minoritar care nu va avea sprijinul parlamentului, a aratat Liviu Voinea.

El considera ca, fiind vorba de un guvern format in majoritate din aceiasi membri ca si executivul actual, cel mai probabil, primele masuri concrete ale sale ar urma sa fie vazute dupa urmatoarea evaluare a Fondului Monetar International, care va avea loc peste circa o luna. „Daca pana acum politicienii nu au luat masuri concrete decat manati de la spate, atunci probabil ca nu vor lua nici de acum incolo”, a declarat analistul.

Dupa alegerile prezidentiale ar putea urma insa o remaniere, care sa conduca la instaurarea unui nou guvern. Cel mai probabil, urmarea instituirii noii forte politice va fi o reforma administrativa, care va dura, in opinia lui Dragos Cabat, circa 6 luni.

Apoi, daca exista vointa politica, noul executiv ar putea lua masuri care sa vina in sprijinul economiei, iar cea mai importanta dintre acestea este usurarea accesului la fonduri europene, prin simplificarea aparatului public care gestioneaza fondurile.

A doua masura ca importanta ar fi intocmirea unei strategii, prin care sa fie stabilite domeniile economice de interes si masurile ce ar trebui luate pentru sprijinirea acestora, a conchis Cabat.