- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cateva lucruri pe care producatorii nu vor sa le stii despre gadgeturile tale

28 Apr, 10:02 • razvan.codorean
Tehnologia a ajuns sa reprezinte o componenta importanta din viata noastra si nu ne putem imagina o zi in care sa nu folosim un smartphone, o tableta sau un notebook. Totusi, in spatele acestora stau multe lucruri despre care producatorii lor nu vor sa stim. 
Cateva lucruri pe care producatorii nu vor sa le stii despre gadgeturile tale

[url=http://www.gadgetreport.ro/blog/cateva-lucruri-pe-care-producatorii-nu-vor-sa-le-stii-despre-gadget-urile-tale/]Gadgetreport.ro[/url] a prezentat cateva dintre elemente mai putin cunoscute din lantul de fabricatie al unui produs electronic.

[b]Coltanul[/b]

Coltanul este o substanta minerala care se gaseste in aproape toate dispozitivele electronice din jurul nostru. Cele mai importante resurse de coltan se gasesc in Congo, stat african macinat de mai multi ani de razboaie civile.
[img=3984][/img]
Cresterea cererii de coltan a produs un val de violenta fara precedent in Congo. Grupurile militare ii obliga pe prizonierii de razboi, care de multe ori sunt copii, sa mineze pretiosul mineral.De peste 15 ani, locuitorii din estul statului Congo sunt prinsi in lupta dintre mai multe grupari armate care incearca sa obtina controlul asupra minelor de coltan.

Razboul civil din Congo este considerat de specialisti ca fiind cel mai mortal din istorie.Dintre cele 13 mine importante de coltan din Congo, 12 sunt controlate de grupari militare. Conditiile de munca sunt inspaimantatoare. O buna parte dintre muncitori au varste intre 8 si 15 ani iar salariile variaza intre 1 si 5 dolari pe zi.

In mod evident, standardele minime de securitate nu sutn respectate.Odata ce este extras, minereul de coltan ajunge in Asia de Est, unde este rafinat, apoi folosit in dispozitive electronice de toti producatorii improtanti, precum Apple, Intel, Nokia, HP sau Nintendo.Atat notebook-ul de pe care a fost scris acest text cat si cel de pe care il cititi au in componenta piese ce contin coltan. 

[b]Sinuciderile din fabricile din China[/b]

Majoritatea dispozitivelor electronice sunt asamblate in fabrici imense din China. Angajatii acestora muncesc in niste conditii ingrozitoare. De multe ori ei sunt obligati sa faca ore suplimentare in mod ilegal.
Una dintre cele mai mari fabrici de acest gen este Foxconn. Aici se asambleaza toate produsele Apple, precum iPhone, iPad sau iMac. Pe parcursul a doar cateva luni, peste 20 de muncitori ai Foxconn s-au sinucis din cauza disperarii extreme, aruncandu-se in gol de pe cladirea fabricii. Acestia munceau pana la 36 de ore fara intrerupere, fara a primi altceva decat salariul minim si fara a avea dreptul sa se organizeze in sindicate.Solutia gasita de cei de la Foxconn a fost uluitoare. Compania nu a dorit sa rezolve problema de la radacina, si a ales sa instaleze plase “anti-sinucidere” pe cladiri.O trecere completa in revista a cazului puteti citi aici.
 
[b]Invechirea controlata[/b]

Suntem fericiti atunci cand ne cumparam un gadget nou si sexy, dar avem cu adevarat nevoie de el? Producatorii investesc sume foarte mari de bani pentru a ne inocula aceste dorinte. Companiile se folosesc de o imbatranire planificata si controlata a gadget-urilor pentru a ne face sa cumparam altele noi.Aceasta este o strategie de business care este implementata inca din faza de concept a unui produs.
[img=3983][/img]
”Producatorii isi doresc sa simtim nevoia de a cumpara un nou produs sau serviciu chiar in momentul in care ei le lanseaza. Practic, atunci cand producatorul scoate pe piata un model nou, vechiul nostru gadget arata “ca din epoca de piatra”.

[b]Deseurile electronice[/b]

Gadget-urile din viata noastra de zi cu zi sunt construite astfel incat sa se defecteze usor sau sa para invechite in scurt timp. Producatorul va lansa in curand un nou model, iar cel vechi se va alatura milioanelor de tone de deseuri electronice acumulate in intreaga lume.Aceste deseuri sunt extrem de toxice si in general sunt transportate in state precum Ghana, Pakistan sau China. Acolo, materialele din ele sunt extrase folosind metode extrem de daunatoare atat sanatatii muncitorilor cat si mediului.Unele componente vor ajunge sa contamineze apele din regiune, in timp ce altele voi fi folosite intr-o noua serie de gadget-uri.

Unele gadget-uri au in componenta lor pana la 5.000 de substante toxice care pot ajunge in sol sau apa, iar o tona de telefoane mobile poate contine metale pretioase in valoare de pana la 15.000 de dolari.