- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cele 4 prioritati ale noului sef peste piata telecom

09 Apr, 14:22 • emanuel.ceciu
Noul presedinte al autoritatii de reglementare in comunicatii din Romania (ANCOM), Catalin Marinescu, a anuntat astazi ca mandatul sau are patru prioritati, cea mai urgenta fiind cresterea accesului la Internet in banda larga.
Cele 4 prioritati ale noului sef peste piata telecom

Celelalte prioritati sunt stimularea concurentei pe pietele de comunicatii, eficientizarea informarii utilizatorilor precum si trecerea la televiziune digitala la nivel national, a declarat presedintele Catalin Marinescu, in prima sa conferinta de presa din noua pozitie.

La finele lui 2008, penetrarea broadband in Romania era la jumatatea ratei medii de penetrare din tarile Uniunii Europene. Astfel, rata de penetrare la nivel de populatie a fost la finalul anului trecut de doar 11,7%, sub media inregistrata in tarile UE, de 22,9%.

[quote=Catalin Marinescu, presedinte ANCOM]Vom incerca sa convingem operatorii ca spectrul neutilizat poate fi cedat si vandut, deci sa acordam o noua licenta 3G[/quote]
„In secolul vitezei si al informatiei, o conexiune la Internet de viteza mare si la costuri rezonabile nu trebuie sa fie un lux, ci o necesitate de interes public. De aceea, principala prioritate a mandatului meu este cresterea penetrarii broadband in Romania”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Presedintele ANCOM a subliniat faptul ca intentioneaza sa continue multe dintre proiectele aflate in derulare si ca va face „tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea institutiei si echilibrul intre interesele utilizatorilor si cele ale furnizorilor din piata de comunicatii”.

Pentru indeplinirea principalului obiectiv al mandatului sau, si anume cresterea numarului de conexiuni la Internet in banda larga, presedintele ANCOM isi propune relansarea in cel mai scurt timp a licitatiei pentru licentele BWA, esuate anterior, si finalizarea deciziei privind furnizarea serviciilor 3G in banda de 900-1800MHz.

„Vom discuta cu operatorii telecom pentru a vedea de ce prima licitatie a esuat. Cred ca au fost doua motive – pretul ridicat, mai ales in conditii de criza, precum si conditiile de acoperire din contract. In urmatoarele doua luni sper ca se va lua o decizie privind reluarea licitatiei pentru WiMax„, a spus Marinescu.

Tot in ceea ce priveste cea mai importanta prioritate a noului presedinte, va fi evaluata si posibilitatea de a stimula operatorii sa extinda aria de furnizare a serviciilor 3G in cadrul licentelor existente si reorganizarea impreuna cu acestia a benzii 3G in scopul crearii conditiilor pentru acordarea a cel putin unei noi licente 3G, cu compensarile financiare corespunzatoare.

„Practic, vom incerca sa convingem operatorii ca spectrul neutilizat poate fi cedat si vandut, deci sa acordam o noua licenta 3G. Evident, pentru cedarea acelei ‘bucati din spectru’ operatorilor li se va oferi o compensatie”, a explicat presedintele ANCOM. El a precizat ca acest proces va fi mai dificil, depinzand atat de acordul operatorilor cat si de evolutia pietei. Acest proces insa s-ar putea finaliza pana la finele anului, cand pe piata ar putea fi lansata o noua licenta de telefonie mobila.

Al doilea obiectiv al mandatului de cinci ani al lui Catalin Marinescu il constituie stimularea concurentei pe pietele de comunicatii, prin orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare cu operatorii mobili si demararea procedurii de orientare pe costuri a tarifelor percepute de Societatea Nationala de Radiocomunicatii SRR si SRTV pentru a le transmite programele. Totodata, Autoritatea va continua revizuirea pietelor de comunicatii si va interveni acolo unde vor fi identificate probleme legate de concurenta.

Maximizarea beneficiilor utilizatorilor si capacitarea lor de a profita din plin de piata concurentiala reprezinta al treilea obiectiv al ANCOM atat pentru anul 2009, cat si pe termen mai lung. Eficientizarea informarii utilizatorilor, realizarea comparatorului de tarife si implementarea unei noi strategii in domeniul serviciului universal sunt cateva dintre proiectele pe care Autoritatea isi propune sa le dezvolte in acest an.

ANCOM ar putea intampina piedici importante in acest plan, in special din cauza impotrivirii Orange si Vodafone Romania ce au contestat in instanta decizia Autoritatii cu privire la obligativitatea de a furniza clientilor un set de informatii legate de tarifele si serviciile prestate, conform unor declaratii facute joi de Marinescu.

Potrivit deciziei ANCOM, viitorul client al unui operator de telecomunicatii va dispune de un set de informatii cu privire la planul tarifar, valoarea acestuia pentru perioada initiala si serviciile incluse (abonament, extraoptiuni, terminal achizitionat) cu toate taxele incluse, precum si tarifele pentru apelurile nationale, convorbirile in orele de varf/in afara orelor de varf si conditiile de utilizare a minutelor si creditului incluse.

Fostul presedinte al institutiei, Liviu Nistoran, a afirmat, in luna februarie, ca licitatia pentru realizarea paginii de Internet va fi organizata in acest an, bugetul estimat pentru acest proiect ridicandu-se la 200.000 de euro.

Cei mai mari doi jucatori de pe piata de telecomunicatii mobile se opun insa in instanta privind implementarea acestei legi.

„Speram ca instanta de judecata sa dea castig de cauza ANCOM si sa putem implementa cat de curand comparatorul de tarife si alte servicii pentru clientii finali”, a spus in cadrul conferintei de presa Catalin Marinescu.

Cea de a patra prioritate a noului presedinte este trecerea la nivel national la televiziunea digitala.

„Trecerea la televiziunea digitala reprezinta o obligatie, dar si o oportunitate pentru Romania. Daca nu vor fi impuse obligatii clare de dezvoltare, exista riscul ca radiodifuzorii sa nu foloseasca spectrul, sa ramana la transmisia prin cablu si DTH, privand utilizatorii romani de emisia digitala, net superioara calitativ, dar si de posibilitatea de a receptiona anumite programe direct din eter, gratuit. De aceea unul dintre obiectivele Autoritatii este si acela de a se implica in buna gestionare a acestui proces de tranzitie”, a mai spus Marinescu.

Acesta a subliniat pentru DailyBusiness.ro ca procesul, unul dificil si de durata, s-ar putea finaliza in cel mai bun caz abia in 2012.

In ceea ce priveste structura interna a ANCOM, seful Autoritatii a precizat ca vicepresedintii vor fi numiti de Presedintele Romaniei si ca el nu poate decat sa sustina numirea in functie a unor vicepresedinti „de profesie”.

„In prezent, desi este criza, nu am in plan disponibilizari. Daca o sa observ in timp ca un anumit sector este supraaglomerat si nu lucreaza eficient, abia atunci voi lua in calcul si aceasta masura”, a mai spus Marinescu.

Noul site al Autoritatii este Ancom.org.ro.

Istorie zbuciumata

In mai putin de un an, autoritatea in comunicatii si-a schimbat de trei ori presedintii precum si denumirea.

Intrebat daca va fi primul presedinte al Autoritatii care isi va duce mandatul pana la final, Marinescu a zambit si a replicat ca „nu ma gandesc la asa ceva. Eu imi vad de treaba si iau in calcul ca voi sta cinci ani aici, si aranjez lucrurile astfel incat succesorul meu sa poata continua fara probleme planurile mele”.

Noua institutie a fost infiintata dupa ce Comisia Europeana, prin comisarul Viviane Reding, a avertizat Romania privind decizia fostului Guvern, condus de Calin Popescu Tariceanu, de a demite presedintele autoritatii nationale de reglementare si de a restructura institutia. Actiunea a fost considerata de catre Reding drept o incalcare a independentei organismului.

Urmare a presiunii Comisiei Europene, premierul Emil Boc a semnat pe 3 aprilie o decizie prin care a incheiat oficial mandatul lui Liviu Nistoran in calitate de presedinte al autoritatii telecom, destituind totodata din functii si pe vicepresedintii Alexandrina-Luminita Hartan si Georgeta Codruta Meran.