- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Românilor li se fură banii din conturi, parolele și pozele din smartphone. Cum e posibil acest lucru

03 Nov, 15:34 • Cornel Ghimeșan
Din ce în ce mai mulți români sunt păcăliți de infractorii informatici. Astfel, se trezesc cu pozele personale de pe smartphone încărcate pe diverse site-uri, cu conturile bancare goale și cu conturile din social media imposibil de accesat.
Românilor li se fură banii din conturi, parolele și pozele din smartphone. Cum e posibil acest lucru

O nouă țeapă face victime pe bandă rulantă în România, avertizează specialiștii în securitate. Aproape toți românii sunt vizați.

Șarlatanii le expediază oamenilor, de pe diverse numere de telefon, mesaje prin care anunță că s-a efectuat livrarea unui colet. Practic, escrocii lasă de înțeles că sunt de la o firmă de curierat. Dacă linkul atașat este accesat de utilizatorul curios, virusul pătrunde în sistemul de operare al dispozitivului, iar infractorii au acces la datele personale ale userilor. Astfel, imagini personale, contactele din agendă și parolele devin vulnerabile.

Mesajele pe care românii la primesc pe telefonul mobil arată în felul următor:

„Aveți (1) colet care vă așteaptă la depozitul nostru. Vă rugăm să verificați aici (link)”.

 

Ce este, de fapt, malware-ul instalat pe smartphone

 

Atacul informatic se realizează prin intermediul unui malware. Malware-ul se referă la o gamă largă de programe maliţioase. Mai precis, include troiani, viermi, rootkits, ransomware, ameninţări cibernetice şi chiar programe cu potenţial nedorit (PUP).

De regulă, malware-ul este instalat în sistem fără ştirea sau aprobarea utilizatorului, exploatând vulnerabilităţile din securitate. Doar programele anti-malware actualizate sunt capabile să îi prevină infiltrarea, se arată pe un site specializat în securitate cibernetică.

Așadar, dacă nu așteptați colete, dacă mesajul nu este semnat iar identitatea menționată nu e confirmată și dacă linkul atașat este suspect, NU accesați adresele expediate pe dispozitivele dumneavoastră!

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult