- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Seful Zitec: Daca nu investim in video online, ne vom trezi ca \”am mai pierdut un tren\”

12 Nov, 00:01 • emanuel.ceciu
Compania autohtona producatoare de aplicatii online Zitec Com SRL va genera in 2009 afaceri de circa 1,5 milioane euro, dublu fata de anul trecut. Cresterea veniturilor, pe o piata afectata de criza, vine ca urmare a castigarii de noi proiecte mari mai ales pe plan international si in special pe segmentul de video si turism, nise cu mare potential, a declarat pentru DailyBusiness.ro Alexandru Lapusan, director executiv si cofondator al companiei.
Seful Zitec: Daca nu investim in video online, ne vom trezi ca \am mai pierdut un tren\

Zitec este prezenta pe piata autohtona de sase ani, dublandu-si an de an cifra de afaceri. Oficialii companiei au subliniat ca, in plina criza economica, se afla „printre cele 25% dintre companiile de software ce vor inregistra cresteri frumoase ale afacerilor”.

Compania, care are trei actionari romani, estimeaza ca ritmul de crestere va incetini anul viitor, 2010 fiind un an de consolidare a relatiei cu clientii si de depasire a pragului actual de circa 30 de angajati.

80% din afacerile firmei romanesti provine de la clienti internationali, in special din SUA. Printre acestia se numara lantul hotelier Marriott, Grundig, Sony, Proventys, LittleGifts.com, Mercedes-Benz sau agentia de turism Amadeus, cu filialele din Grecia, Egipt si Romania. „Dorim sa reducem numarul de contracte mici pentru ca, desi castigam mai putin din ele, efortul si timpul alocate sunt aceleasi”, a spus Lapusan.

Ce anume a atras clientii internationali? Proiectele dezvoltate 100% in-house, dar si transparenta activitatilor pe care „multe firme din Romania, si nu numai, nu o ofera”, spun oficialii Zitec.

„Clientii din afara nu sunt interesati de cate certificari are compania in Romania sau daca a castigat Internetics-ul de trei ori. Pe ei ii intereseaza punctual, ce poti face, efectiv, pentru ca firmele lor sa devina mai eficiente. Deseori, indiferent de marimea companiei, discuti direct cu directorul general sau executiv, el ia decizia finala si trebuie convins”, spune Lapusan.

Dupa ce primii clienti internationali au fost atrasi, firma romaneasca s-a dezvoltat in special datorita recomandarilor primite de la acestia. De asemenea, firma s-a implicat si in proiecte non-profit, care au adus expunere. Printre acestea se numara Alpinet.org sau sustinerea financiara a alpinistului Alexandru Gavan in ascensiunile sale.

Compania are circa 30 de angajati, neavand o echipa de vanzari dedicata. „Angajam in continuare, cautam oameni pe PHP, angajat full time pe resurse umane, project manageri. Este greu insa sa formezi o echipa eficienta si implicata”, spune Lapusan.

Printre minusurile recunoscute de directorul firmei se numara o marketare redusa a produselor firmei precum si o organizare mai putin eficienta a middle managementului. Ambele probleme, spune seful firmei, vor fi rezolvate de-a lungul anului viitor. „Ca si minus personal, cred ca ar trebui sa ma implic in mai putine proiecte, pentru a putea sa imi pastrez eficienta. Lucrez si la acest aspect”, spune Alexandru Lapusan.

Acesta considera ca doua dintre segmentele pe care se poate evolua foarte eficient si puternic sunt video publishing-ul si platformele de turism online.

„In Romania se face video online la un mod foarte ineficient, costisitor si fara rezultate bune. Sa luam de exemplu Realitatea sau Trilulilu, doi dintre cei mai cunoscuti jucatori ce au video pe Internet. Acestia incarca pe serverele lor fisiere intr-un anumit format video, pun pe site-uri un player putin modificat si rezultatele se vad: cine a putut sa se uite cand a picat Guvernul pe site-ul Realitatea, cand era un aflux de vizitatori? Cine poate sa vizualizeze orice minut al unei videoclip, ca pe YouTube, fara ca acesta sa ‘se incarce’ in prealabil? Ce firma din Romania se poate lauda ca nu are absolut nicio problema sa incarce multe fisiere, fiecare de mai multi gigabiti, pe servere? Ce firma poate masura exact traficul, cate minute a stat un anumit utilizator pe videoclip si ce portiune a lui a vizualizat?” intreaba, retoric, Lapusan.

Acesta considera ca in Romania „se vorbeste mult despre viitor, despre cloud-computing, dar cand vine vorba de facut ceva, nu se face mai nimic”. Lapusan subliniaza ca viitorul este streaming-ul video, posibilitatea de a incarca in timp real fisiere video, fara sa trebuiasca convertirea fisierelor intr-un format video acceptat de software. „Ganditi-va numai la munca si pierderea de vreme care rezulta din convertirea fisierelor, practic angajatii site-urilor ce au si video ‘sunt blocati’ din activitati mai eficiente pentru ca trebuie sa converteasca fisierele in formate acceptate. Si apoi, mai ales daca este vorba de un videoclip mai lung, vizitatorii trebuie sa astepte ca acesta sa se incarce, pentru a putea sari la un anumit minut”, spune seful Zitec Com SRL.
[quote=Alexandru Lapusan, co-fondator Zitec]Clientii din afara nu sunt interesati de cate certificari are compania in Romania sau daca a castigat Internetics-ul de trei ori[/quote]
Dragos Stanca, seful diviziei de online a Realitatea-Catavencu sustine, pe de alta parte, ca „tehnologiile actuale Realitatea.net raspund intocmai cerintelor actuale ale pietei, atat in relatia cu clientii si agentiile, cat si in relatia cu publicul si cerintele actuale. Nu il cunosc pe domnul Lapusan, nu cunosc nici compania pe care o reprezinta, prin urmare nu ma pot pronunta vizavi de capabilitatile tehnice si nici asupra pertinentei opiniilor exprimate”.

Oficialul companiei Zitec a subliniat ca o pondere mare din afacerile firmei pe care o reprezinta provine din implementarea VideoPublishing.com, o platforma de video publishing ce permite companiilor sa ofere continut video on-line fara investitii in infrastructura IT. Calitatea materialelor video poate fi selectata in functie de nevoi, de la rezolutie standard pana la full-screen 1080p HD, clientii putand alege din o serie de formate predefinite combinatia de dimensiune, calitate, si compresie.

Zitec Com foloseste serverele Amazon pentru a stoca materialele video, prin cloud computing, acest lucru permitand, sustine Lapusan, scalabilitatea continua a proiectelor video initiate de companiile client. Totodata, mai spune Lapusan, platformele video de acest fel ofera si posibilitatea masurarii mult mai exacte a timpului petrecut de utilizatori pentru vizualizarea unui anumit clip. „Masurarea si monetizarea clipurilor video este de asemenea foarte deficitara cu tehnologiile actuale folosite de companiille online din Romania. Nici Trilulilu nu a reusit sa gaseasca o strategie eficienta de monetizare a clipurilor si unica agentie care face pasi mai concreti spre vanzarea de publicitate pe clipurile video este ArboInteractive, din ce am vazut eu”, mai spune Lapusan.

Si cu toate acestea, companiile autohtone nu par a se inghesui sa incheie contracte pentru implementarea platformelor video in genul VideoPublishing.

„Intr-adevar, publisherii din Romania, potentiali clienti ai nostri, nu inteleg inca ce inseamna o platforma adevarata de streaming video, o platforma masurabila si care sa nu ‘pice’ la ore de varf. Cand am intrat noi pe piata cu aceasta oferta, acum cateva luni, publisherii aveau deja implementate tehnologii video pe site-uri si nu le vine bine sa se apuce sa schimbe, sunt reticenti. Ei nu inteleg de fapt ca este mai ieftin si mai rapid”, sustine Lapusan. „Si astfel ne vom trezi, pentru a nu stiu cata oara, ca Romania mai ‘pierde un tren’ – cel al segmentului video. Se pare ca inca nu am scapat de mentalitatea ‘merge bine si asa…”, mentalitate prezenta, din nefericire, pe mai toate domeniile de afaceri”.

Printre clientii Zitec pe segmentul de video se numara SigmaTV.com, detinut de cea mai mare televiziune din Cipru, pentru care Zitec va mai crea proiecte video pe alte tipuri de activitati in viitorul apropiat, Broadway.tv, Election.tv sau proiectul autohton Alegeri.tv.

Toate acestea au implementata tehnologia de streaming dezvoltata de romanii de la Zitec in parteneriat cu americanii de la Ledra Capital, despre care DailyBusiness.ro a scris si anterior.

Zitec lucreaza ca reseller pentru compania americana, primind 20% din veniturile generate de folosirea platformei video pe portalurile companiilor, castigand totodata si din implementarea tehnologiei.

Doua companii mari prezente in Romania, al caror nume nu a putut fi facut public de oficialii Zitec, vor anunta in curand implementarea tehnologiei VideoPublishing.com. „Este vorba de un operator telecom mare si de o alta companie importanta de electronice. Tine de ei cand vor face publica investitia”, spune Alexandru Lapusan.

Segmentul de turism este, de asemenea, o nisa ce are mare potential in prezent in Romania, sustine Lapusan. Acesta are in spate experienta implementarii de proiecte cu firma de turism Millennium Tour si cu Amadeus, ce ofera solutii tehnice pentru companii turistice. Compania a dezvoltat si site-ul de rezervari de bilete ParAvion.ro.

„In curand vom lansa un sistem de rezervari hoteliere internationale si interne, similar cu Booking.com. In multe oferte insa, vom bate acest portal”, spune seful Zitec. Proiectul va fi anuntat in curand de catre Millennium Tour, fiind in stadiu de „beta ascuns”.

Sistemul de rezervari online Booking.com, lider mondial pe acest segment, este folosit si in Romania pe scara larga si este implementat si in proiecte concurente cu ParAvion.ro, precum Vola.ro.

„Sistemul Booking.com nu este perfect. Noi am dorit ca ofertele sa fie mai usor de gasit si de vizualizat, informatiile sa fie mai vizibile”, spune Lapusan, care sustine ca site-urile dedicate turismului reprezinta inca un segment insuficient exploatat in Romania.

„In general, site-urile dezvoltate in Romania pot fi lansate, daca se preteaza, si international. Este pacat sa ne limitam la granite, cand Internetul este prezent peste tot”, a incheiat Lapusan.

Principalii concurenti ai companiei sunt Totalsoft, Softwin sau Siveco, mai spune Lapusan.

Ceilalti doi coactionari ai Zitec sunt Simona Lapusan, sotia lui Alexandru Lapusan, si Alexandru Novac. Toti trei au 30 de ani si au fost colegi la Facultatea de Automatica.