- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Google si-a schimbat logoul pentru a o omagia pe pianista Clara Schumann

13 Sep, 10:32 • Redactia DailyBusiness
Google si-a schimbat, joi, logoul pentru a o omagia pe Clara Scumann, pianista si compozitoarea germana, sotia lui Robert Schumann. Noul logo o prezinta pe Clara Schumann cantand la pian, alaturi de cei opt copii ai ei.
Google si-a schimbat logoul pentru a o omagia pe pianista Clara Schumann

Imaginea desenata care-o prezinta pe Clara Schumann si pe copiii sai inlocuieste cele doua litere „O” si cea de-a doua litera „G” din logoul Google de joi.

Nascuta la 13 septembrie 1819, la Leipzig, Clara Schumann a fost crescuta de tatal ei. Parintii sai au divortat pe cand Clara avea doar patru ani. Tatal Clarei, Friedrich Wieck, a studiat teologia, dar datorita pasiunii sale pentru muzica a invatat sa cante la pian. Mama Clarei, Marianne Tromlitz, a fost cantareata si pianist, noteaza [url= http://www.mediafax.ro/cultura-media/google-si-a-schimbat-logoul-pentru-a-o-omagia-pe-clara-schumann-pianista-germana-casatorita-cu-robert-schumann-10064537 ]Mediafax[/url].

Friedrich Wieck i-a acordat intreaga sa atentie Clarei, datorita talentului ei muzical. Wieck ii preda el insusi fiicei sale si facea lucrul acesta cu mare succes, lucrul dovedit si de aplauzele pe care le primea fiica sa la fiecare aparitie.

Wieck ii preda el insusi fiicei sale si facea lucrul acesta cu mare success, lucrul dovedit si de aplauzele pe care le primea fiica sa la fiecare aparitie. Clara era modelul metodelor sale pedagogice de invatare a pianului, metode care i-au facut pe muzicieni ca Robert Schumann si Hans von Bülow sa devina pianisti de concert remarcabili. Totusi metoda sa dura de invatare a pianului nu era in concordanta cu drepturile copilului. Pe de alta parte educatia Clarei care iesea din sfera muzicii a fost precara, potrivit [url=http://ro.wikipedia.org/wiki/Clara_Schumann]Wikipedia[/url].

Conform Evei Weissweiler, se putea vedea influenta tatalui chiar si in repertoriul sau de concert. De abia dupa ce influenta tatalui s-a diminuat, Clara Schumann a inceput sa cante in concertele sale piese de Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach si Robert Schumann. Inainte repertoriul sau era format din compozitori ca Friedrich Kalkbrenner, Camille Pleyel, Ignaz Moscheles si Henri Herz.

Wieck se considera impresarul Clarei. El organiza calatoriile pentru concerte, de multe ori anevoios de facut. Avea grija sa fie emise invitatiile, sa fie ales locul potrivit pentru concert si ca instrumentele care erau puse la dispozitie sa functioneze. In special ultimul punct era o provocare, atat pentru tata, cat si pentru fiica. La inceputul secolului al 19-lea nu se obisnuia ca pianele cu coada sa fie transportate, iar la fata locului se puteau procura foarte greu, iar acelea care erau disponibile nu erau acordate bine sau aveau alte defecte.

In martie 1828, pe cand avea opt ani, Clara l-a intalnit pe Robert Schumann, care era cu noua ani mai in varsta ca ea. Schumann i-a admirat talentul Clarei si a inceput sa ia lectii de la tatal acesteia.

In 1839, Robert Schumann si Clara Wieck au cerut autoritatilor acordul de a se casatori fara acceptul tatalui Clarei. Ei s-au casatorit in 12 septembrie, la o zi dupa cea de-a 21-a aniversare a Clarei. Viata lor de familie a fost marcata insa de tragedie. Patru dintre cei opt copii ai lor si Robert Schumann au murit, iar sotul ei si unul dintre fiii lor si-au sfarsit viata intr-un azil.

Clara Schumann a murit pe 20 mai 1896, la varsta de 76 de ani.