- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Viermii infiltrati in platformele Web 2.0, cei mai periculosi atacatori informatici din S1

14 Jul, 15:22 • Redactia DailyBusiness
Viermii ce exploateaza diverse platforme Web 2.0. au fost "vedetele" amenintarilor informatice din primele sase luni ale acestui an, dupa ce in 2009 Conficker si variantele sale au dominat peisajul malware, potrivit celui mai recent raport al BitDefender.
Viermii infiltrati in platformele Web 2.0, cei mai periculosi atacatori informatici din S1

Astfel, versiunile viermelui Palevo, precum si ale familiei rootkit Tofsee au luat utilizatorii de mesagerie instant prin surprindere, declansand adevarate epidemii printre utilizatorii infectati si contactele acestora, potrivit sursei citate.

Retelele de socializare si serviciile Web 2.0 au devenit unele dintre cele mai populare si utilizate canale de distributie malware in ultimele 6 luni. De obicei, infractorii cibernetici isi construiesc atacurile pe evenimente internationale si pe nume cunoscute din showbiz pentru a pacali utilizatorii neavizati sa descarce si sa ruleze malware.

Cupa Mondiala FIFA si inundatiile masive din Guatemala sunt doar doua dintre evenimentele folosite pentru optimizarea in motoarele de cautare a paginilor ce gazduiesc malware.

Amenintarea informatica Trojan.AutorunINF.Gen ocupa locul 1 in topul BitDefender in prima jumatate a anului 2010 cu 11% din totalul infectiilor la nivel global. Construit initial pentru a simplifica instalarea de aplicatii localizate pe dispozitivele de stocare mobile, functia de Autorun din Windows a fost folosita la scara larga ca mijloc de executare automata a aplicatiilor malware imediat ce un dispozitiv de stocare extern este conectat.

Daca primele 6 luni ale anului 2010 au fost dominate de prezenta unor atacuri conventionale precum troieni si viermi, diverse exploit-uri care tintesc aplicatii populare au castigat teren atat ca numar cat si ca impact. Vulnerabilitati zero-day pot fi folosite nu numai in scopuri de furt identitate sau compromiterea conturilor bancare, ci si in atacuri cibernetice la scara larga si spionaj industrial la nivel inalt.

Odata cu cresterea numarului de utilizatori Facebook la peste 400 milioane majoritatea autorilor de malware isi vor concentra eforturile catre aceasta platforma pentru a-si raspandi creatiile. Unele din aceste atacuri se vor concentra pe strategii de inginerie sociala (precum lansarea de atacuri malware de pe calculatoarele deja compromise catre contactele respectivilor utilizatori), in timp ce altii vor incerca sa exploateze diverse vulnerabilitati sau functionalitati legitime deja implementate in platforma Facebook.

Introducerea HTML5, urmatoarea versiune a HTML va adauga nivele suplimentare de interactiune intre utilizator si pagina web, ceea ce va schimba probabil fata internetului asa cum o stim in prezent. Mai mult ca sigur, noua tehnologie va fi exploatata de atacatorii cibernetici pentru a compromite securitatea browser-ului.

Software-ul piratat si ne-licentiat va constitui de asemenea un element cheie in distributia malware.