- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum arata scheletul financiar al proiectului de retail de 110 mil. euro de la Tractorul Brasov

21 Jan, 00:01 • cristina.mihai
Mega-proiectul imobiliar de 1 mld. euro, construit pe fosta platforma Tractorul Brasov, va include un complex de retail in valoare de 110 mil. euro. Dezvoltatorul spera ca o parte din suma sa fie asigurata de banci, dar acestea nu mai sunt dispuse sa ofere credite de peste 20 mil. euro.
Cum arata scheletul financiar al proiectului de retail de 110 mil. euro de la Tractorul Brasov

Flavus Investitii, proprietarul proiectului imobiliar, ar putea obtine o finantare bancara pentru dezvoltarea fazei de retail a proiectului chiar inainte de demararea constructiei, la mijlocul acestui an.

„Bancile au inceput, in ultimele 3 luni, sa ne faca oferte de creditare, insa doar pentru anumite bucati din proiect”, a spus Silviu Savin, managing partner al Centerra, dezvoltatorul proiectului, pentru DailyBusiness.ro, adaugand insa ca acestea nu mai acorda credite de peste 20 mil. euro.

Activele Tractorul Brasov au fost cumparate in august 2007 de firma Flavus Investitii, controlata de Cheyne Capital, pentru 77 milioane euro. Flavus Investitii SRL este administrata de Centerra Capital Partners, care si dezvolta proiectul imobiliar. Acesta va cuprinde 125.000 metri patrati de birouri, 85.000 mp de spatii comerciale si 5.000 de locuinte.

Compania Cheyne Capital este dispusa sa acopere integral investitia de 110 mil. euro in zona de retail din proiect, denumita Coresi Shopping City. Totusi, investitorul ar dori sa obtina o finantare bancara, asa ca a demarat negocieri cu bancile.

Compania a fost in negocieri inca de anul trecut pentru obtinerea unei finantari pentru prima faza a proiectului de retail, dar pana in prezent nu a semnat niciun contract in acest sens.

„Fata de acum 6 luni, bancile au devenit mai deschise sa ofere finantari”, a declarat Savian.

„Am primit chiar si oferte din partea unor banci. Insa de la primirea unei oferte pana la finalizarea negocierilor este un drum lung. In plus, institutiile finantatoare nu mai au la dispozitie pentru finantari sumele de acum 2 ani (cand finantau si 90% din valoarea unui proiect – n.r.), ci 10-20 mil. euro, prin urmare se orienteaza doar spre o parte dintr-un proiect”, a mai spus oficialul Centerra.

El considera ca firma poate obtine chiar si un credit sindicalizat, insa in acest context intervin probleme cu privire la cel care va coordona creditarea.

„Nu mai purtam doar discutii, primim oferte concrete de finantare, doar ca unii vor sa finanteze galeria, altii mall-ul si unii big box-urile”, a precizat Savin. Cele mai multe banci ar dori sa finanteze constructia unor big box-uri pentru ca pe aceasta zona incertitudinea este mai mica, fiind un singur chirias.

Principalele temeri ale bancilor sunt legate de finalizarea constructiei la timp, incadrarea in buget si certitudinea ca spatiul va ramane ocupat.

Oficialii companiei estimeaza un trafic de circa 5,5 milioane vizitatori in primul an pentru zona de retail. Pana acum, Centerra a semnat 3 contracte pentru suprafete de peste 1.000 mp, dintre care unul cu Auchan si unul cu Kiabi si mai are in negociere semnarea a inca 4 contracte pentru suprafete mari.

In ceea ce priveste segmentul rezidential, dezvoltarea depinde in mare masura de capacitatea bancilor de a finanta potentialii cumparatori.

Centerra realizeaza acum studii pentru a demara o faza pilot a proiectului rezidential.

Mega-proiectul imobiliar va fi dezvoltat in 20 de ani

Reprezentantii companiei nu fac estimari privind evolutia investitiei totale de peste 1 mld. euro in mega-proiectul imobiliar. Ei precizeaza insa ca dezvoltarea va avea loc pe 20 ani.

Valoarea investitiei in faza de retail, de 110 mil. euro, este cu 40 mil. euro mai mica decat cea anuntata anterior de companie.

„Ne asteptam la costuri de constructie cu 30-40% mai mici”, a declarat Savin, mentionand ca licitatia pentru alegerea constructorului va avea loc in urmatoarele luni.

„Acesta este momentul oportun pentru demararea investitiei. Este bine sa incepi sa construiesti cand piata se afla in punctul cel mai de jos, nu cand este sus. Sunt costuri scazute, iar celelalte proiecte mari sunt oprite. In plus, in aceasta perioada nu este nevoie sa iei decizii rapide, ai timp sa te gandesti”, a mai spus Savin. El se arata convins ca „brasovenii asteapta un mall mare, cu ancore puternice”.

Criza nu a modificat doar investitia, ci si perioada de dezvoltare a intregului proiect.

„Acum 2 ani as fi spus ca finalizam integral proiectul in 10 ani. Acum spun 20, pentru ca depindem de evolutia economica a Brasovului, iar o mare parte din proiect este reprezentanta de rezidential, unde cererea este in prezent foarte mica”, a explicat Savin.

Primele lucrari pe fosta platforma Tractorul au inceput in 2007, iar lucrarile de demolare si ecologizare a terenului continua inca. Pana acum, Centerra a renovat, modernizat si inchiriat 7.000 mp de birouri din totalul de 15.000 mp, existent pe platforma.