- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Dezvoltarea imobiliara separa clasele sociale in Bucuresti

28 Feb, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Dezvoltarea pietei imobiliare din capitala Romaniei a determinat schimbari la nivel demografic, iar separarea pe zone a claselor sociale va fi tot mai vizibila, conform specialistilor firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker.
Dezvoltarea imobiliara separa clasele sociale in Bucuresti

Schimbarile demografice denumite generic „gentrificare” presupun ocuparea de catre populatia cu venituri peste medie a zonelor aglomerate, locuite de persoane cu venituri mici, sau a zonelor din cartierele traditional muncitoresti, si dislocarea vechilor rezidenti catre alte zone.

Coldwell Banker enumera cateva avantaje ale gentrificarii, precum reabilitarea infatisarii orasului, sporirea valorii bunurilor imobiliare si implicit a veniturilor colectate din taxe, crearea unor noi zone destinate serviciilor.

Cele mai mari dezavantaje ale acestui proces, manifestat in intreaga lume, sunt segregarea geografica a claselor sociale si ruperea legaturilor comunitare.

Alte aspecte ale procesului vizeaza dezvoltarea sectorului de servicii in defavoarea celui industrial.

„Gentrificarea urbana din Bucuresti se caracterizeaza prin ridicarea in timp a unor zone semicentrale care au cunoscut un avant puternic datorita unor proiecte amplasate in perimetrul respectiv”, arata Catalin Secareanu, manager al departamentului Offices&Retail din cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Compania de consultanta exemplifica prin zona Vitan din Bucuresti, unde in 1999 pretul unui apartament cu 2 camere in zona nu depasea 5.500 euro, iar in prezent acelasi apartament costa peste 80.000 de euro. Intre timp, aici a fost construit primul mall al Capitalei.

Pretul terenurilor a crescut de asemenea, de la 25-80 de euro/mp pana la 1.000-1.500 euro/mp, in prezent zona fiind destinatia a trei proiecte rezidentiale majore ce vor fi finalizate la sfarsitul lui 2008.