- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Esop: Cheltuielile de intretinere la birourile de clasa A s-au dublat in 2008

02 Mar, 12:47 • Redactia DailyBusiness
Cheltuielile de intretinere ale cladirilor de birouri clasa A din Capitala au crescut cu aproape 100% in 2008, pana la 4-6 euro/mp pe luna, fata de 2,8-3,3 euro/mp pe luna in 2006-2007, a spus Mirela Raicu, partener Esop.
Esop: Cheltuielile de intretinere la birourile de clasa A s-au dublat in 2008

Cresterea este datorata atat escaladarii preturilor la utilitati (energie electrica si gaze in special), dar si cresterii costurilor de management al cladirii (cum ar fi curatenia, paza, receptia, costuri cu firmele de property management, etc), a aratat Mirela Raicu.

Numerosi chiriasi se intreaba ce valori vor avea noile facturi de mentenanta, facturi ce urmeaza a fi achitate din bugetele destul de limitate ale anului 2009.

„In anii 2009 si 2010, concurenta dintre proprietarii de cladiri pentru chiriasi va fi din ce in ce mai mare, iar atractivitatea unei proprietati va fi data, pe langa nivelul chiriei, si de nivelul cheltuielilor de intretinere si proiectia viitoare a acestor costuri”, a afirmat Mirela Raicu.

„Consideram ca proprietarii care doresc sa-si pastreze chiriasii trebuie sa revizuiasca la sange costurile de mentenanta, sa renegocieze contractele cu furnizorii de servicii de property management si cu alti prestatori de servicii conexe pentru a optimiza costurile de intretinere, care au crescut in unele cazuri exagerat de mult”, a adaugat Raicu.

Cheltuielile de intretinere cuprind, in majoritatea cazurilor, urmatoarele categorii de costuri: mentenanta tehnica a echipamentelor si instalatiilor cladirii (inclusiv revizii, contracte de service, etc), cheltuielile aferente spatiilor comune (curatire, electricitate, climatizare, etc), consumurile de gaz aferente climatizarii spatiului inchiriat, paza imobilului 24h/24, diversele taxe si asigurari, si desigur cheltuielile de administrare a imobilului prin personalul aferent, sau compania specializata contractata.

Acestea sunt cheltuieli generale ale imobilului, din care fiecarui chirias ii revine o cota proportionala cu suprafata inchiriata de el.

Cheltuielile de intretinere inglobeaza o gama larga de costuri. Din acest motiv, ele nu pot fi stabilite la un nivel ferm pe intreaga perioada contractuala. Costurile i vor avea nevitabilanumite fluctuatii in timp, astfel ca un nivel ferm ar implica un avantaj sau dezavantaj al uneia dintre parti.

Cel mai des practicat sistem, mai ales in cazul cladirilor noi, este cel al stabilirii unui nivel estimativ pentru primul an contractual, nivel ce se actualizeaza periodic (de regula anual), conform costurilor efectiv inregistrate. Aceasta regularizare este generic denumita sistem „open book”, pornind de la faptul ca la momentul fiecarei actualizari, chiriasul are acces la documentatiile costurilor inregistrate si metodologiile de calcul.