- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Noile tendinte pentru cumpararea de case in strainatate

12 Apr, 08:00 • cristina.mihai
Egiptul este cea mai noua tara in care romanii au inceput sa-si achizitioneze case de vacanta, fiind la inceputul acestui an, alaturi de Bulgaria si Dubai, una din principalele piete in care romanii si-au cumparat locuinte, au declarat pentru DailyBusiness intermediarii vanzarilor.
Noile tendinte pentru cumpararea de case in strainatate

Anual, tranzactiile locuintelor cumparate de romani in strainatate valoreaza cateva zeci de milioane de euro. Promovarea acestor locuinte a demarat mai puternic pe piata romaneasca incepand cu 2007.

Numarul tranzactiilor prin care romanii au cumparat locuinte in strainatate in primele trei luni ale anului a fost de ordinul zecilor.

Unele dintre cele mai cautate locuinte in cadrul targului imobiliar Timon din martie au fost apartamentele din Egipt, promotorul ofertei din aceasta tara inregistrand 7 vanzari de apartamente.

In Bulgaria, romanii au cumparat circa 10 locuinte de la inceputul anului numai in cadrul unui proiect rezidential care este promovat si pe piata locala, iar in Dubai s-au tranzactionat 14 locuinte.

Afacerea caselor de vacanta este divizata in doua mari segmente, unul personal, de achizitionare a unui spatiu pentru petrecerea vacantelor de vara, si unul investitional, care presupune cumpararea de locuinte pentru a le inchiria sau a le vinde ulterior la preturi mai mari.

„In cadrul proiectului Kaliakria Hills din Bulgaria, romanii au contractat in primele trei luni ale anului locuinte la preturi cuprinse intre 100.000 si 230.000 euro”, a declarat Adrian Toba, reprezentantul de vanzari al dezvoltatorului in Romania.

Acest proiect este dezvoltat de compania Linexa Property, cu capital englez-suedez, si a inceput sa fie promovat in Romania la inceputul anului. „Pe langa interesul din partea clientilor persoane fizice, si-au manifestat interesul si doua fonduri de investitii, datorita gradului mare de profitabilitate ce poate fi obtinut in urma inchirierii apartamentelor”, a precizat Toba.

Motivul pentru care fondurile de investitii sunt interesate de proiect este faptul ca apartamentele pot fi gestionate de firma dezvoltatorului, dupa cumparare, in regim hotelier, conform oficialului roman. Studiile initiale arata o recuperare a investitiei undeva dupa 12 ani, a spus el.

Probleme cu intelegerea legislatiei bulgaresti

Motivul principal care amana negocierile contractelor de cumparare a locuintelor in Bulgaria este neintelegerea sistemului de achizitii imobiliare din aceasta tara.

Spre deosebire de Romania, unde proprietarul primeste si o cota din terenul aflat sub cladire, in Bulgaria, proprietarul unui apartament va primi titlul de „drept de constructie”.

Pana in 2014, cetatenii straini nu pot achizitiona terenuri in Bulgaria, ci doar locuinte impreuna cu acest drept de constructie.

Proprietatea asupra terenului si asupra dreptului de constructie sunt separate in legislatia bulgara. In mod legal, odata cu primirea dreptului de constructie, proprietarul locuintei este protejat de eventualele sicane pe care proprietarul terenului le-ar putea impune (taxe, evacuare), spune Toba.

„Prin urmare, petrecem foarte mult timp, pentru a explica echivalenta dintre „cota de teren de sub cladire” (din Romania) si „dreptul de constructie al apartamentului”(din Bulgaria), care ofera in fapt aceleasi drepturi, dar poarta nume diferite”, a adaugat reprezentantul Kaliakria Hills in Romania.

„Aproape de fiecare data este nevoie de asistenta juridica din partea unui cunoscator de drept bulgar, pentru a-i lamuri pe clientii romani de aceste diferente si de faptul ca desi nu sunt proprietari asupra terenului, cadrul legislativ bulgar le ofera acelasi gen de protectie pe care il au si in Romania”, a explicat Toba.

Dubai, in topul interesului

„De la inceputul anului, am vandut 14 locuinte in Dubai”, a declarat Dorin Stoichescu, managing partner al companiei Dubai Investments, firma specializata pe tranzactii imobiliare in aceasta zona, care a vandut circa 20 de locuinte in total catre proprietari romani.

„Cea mai scumpa dintre aceste locuinte a costat 550.000 euro, insa am avut si tranzactii la preturi de 100.000 euro”, a spus Stoichescu.

Compania are in portofoliu peste 30 de proiecte rezidentiale din Dubai, preturile locuintelor incepand de la 84.000 euro.

Unul dintre avantajele acestor achizitii este de ordin fiscal. Cine ofera spre inchiriere un imobil in Dubai nu trebuie sa plateasca nicio taxa la stat. Mai mult, nicio taxa notariala sau legala nu este ceruta la tranzactii. Acest lucru s-ar putea schimba insa, fiind deja in planul autoritatii de reglementare RERA.

Cei care au dat tonul in ce priveste investitiile imobiliare in case de vacanta in Dubai au fost britanicii. Din 2002 pana la inceputul acestui an, mai mult de 100.000 de britanici si-au cumparat o locuinta in aceasta zona.

Alte destinatii, in Europa si SUA

In Romania se mai vand direct si locuinte in Spania, Grecia, Franta si chiar SUA.

„Anul trecut am vandut cateva locuinte in Franta, pe Coasta de Azur, insa de la inceputul anului nu am incheiat nici o tranzactie pentru locuinte din afara Romaniei”, a declarat Roxana Balanica, consultant imobiliar in cadrul agentiei Manopoly International, agentie care ofera locuinte din Bulgaria, Franta si Cipru pe piata romaneasca.

„Au fost persoane care s-au interesat de locuinte in Franta la inceput de an, insa vor astepta cel mai probabil vacanta din vara pentru a putea merge sa le vizioneze si atunci se vor face si tranzactiile”, a spus Roxana Balanica. Ea a adaugat ca tranzactiile din Franta se realizeaza prin filiala Manopoly din acesta tara, in timp ce in Bulgaria si Cipru compania intermediaza legatura intre cumparatori si dezvoltatori.

„Pentru proprietatile din Cipru, clientii romani se hotarasc mai greu pentru ca locuintele pe care le promovam au preturi destul de mari, fiind vorba de un proiect exclusivist”, a precizat Balanica.

O serie de locuinte din SUA vor fi, de asemenea, promovate pe piata locala la Targul National Imobiliar din aprilie.

In general, in Europa, trendul achizitiilor de case de vacanta in strainatate a fost dat tot de britanici, care au intrat mai intai pe pietele din Elvetia, Austria, Grecia, Italia sau statele nordice, pentru ca apoi sa achizitioneze imobile destinate recrearii in Bulgaria, Ungaria, Romania sau statele baltice.